על מתגים VLANs ומה שבינהם...
נתחיל מהיסודות. בכל מערכת IT קיים מושג בשם: תשתיות תקשורת. המושג הזה מתייחס בדרך כלל לרשת נתונים של המערך IT והוא מקביל ליסודות שעליהם מתבסס כל המבנה. ובידיוק כמו שבמקומות שאין להם תקציב לבנות יסודות למבנה שלהם והם בונים את המבנה על חול, ידוע מראש שגורלו של המבנה מסוג הזה במוקדם או במאוחר לקרוס ( ויקרוס כל המבנה ולא רק המרפסות ), כך יהיה גם מצב של מערך IT באותן המקומות שאין להם תקציב לתשתיות תקשורת היגיוניות ( בידיוק כך תקרוס גם כל המערכת מחשוב ולא רק רכיב בודד, ולא משנה, אם מדובר על רשת קטנה או גדולה ). כרגע לא נתמקד על כל התכונות אחרות של מתג מנוהל שהופכות אותו למחויב המציאות בכל מערך IT , אלה רק בתכונה ששמה VLAN .
בידיוק כשמו הוא VLAN דומה לכבל וירטואלי נפרד, ואם רוצים להפריד מספר רשתות, אז מפרידים אותן על ידי שימוש ב VLAN נפרד. מערכות שצריכות לרכז מספר VLANs נפרדים באותו הכרטיס רשת ( כמו למשל שרתים שמחזיקים מכונות וירטואליות, נתבים, שרתים שמחוברים למספר רשתות משנה וכו' ) מתחברים לפורט במתג שמוגדר כ VLAN Trunk , שכל ה VLANs שמשתתפים בו יהיו בפורט הזה מתוייגים. בניגוד לזה כל ההתקני רשת שעל הכרטיסי רשת שלהם לא מוגדר תיוג ל VLAN ספציפי יתחברו לפורט במתג שיוגדר כפורט גישה ( לא מתוייג ו VLAN בודד ) .
בקשר ל ESXI , נהוג להשתמש בו בשני כרטיסי רשת נפרדים, שמחוברים ל VLANs שונים, אחד ל VLAN של ניהול והשני ל VLAN אחד או יותר שעליו או עליהם יושבות כל המכונות הוירטואליות, החיבור הלוגי הזה יכול להתבצע בדרך כלל דרך vswitch . אופצייה נוספת, פחות טובה, היא שבשרת ESXI קיים כרטיס רשת אחד, שהמוגדר בו VLAN אחד לניהול ושאר ה VLANs למכונות הוירטואליות.
והתשובה הפשוטה היא, שאת השרת ESXI חייבים לחבר למתג לפורט שיוגדר כ VLAN Trunk , שבו ישתתפו כל ה VLANs הנדרשים.
עכשיו לתשובה לנושא של, אז מה בעצם הVLAN , במתג לא מנוהל. והתשובה היא פשוטה. מתג מנוהל לא מבין מה זה VLAN . ובשביל להבין בכלל מה זה VLAN חייבים להבין, שזה בסך הכל עוד שדה מוגדר נוסף בתוך ה FRAME שמשודר בתוך המערכת. מתג מנוהל יודע להבין את השדה הזה ולהתנהג עם ה FRAME המדובר לפי הלוגיקה שהוגדרה מראש ( למשל לא להעביר את ה FRAME לפורט שלא שייך ל VLAN שמופיע בשדה או להסיר את השדה, לפני שמעבירים את ה FRAME לפורט גישה וכו' ) .
בניגוד לזה מתג לא מנוהל יעביר את כל המסגרות לכל הפורטים, כי הוא לא מבין את מה שכתוב בשדה של VLAN . אבל גם כאן יכולה להיות בעייה, ברגע שלמסגרת רגילה מתווסף שדה חדש, כל המסגרת גודלת בהתאם, ואם המתג הלא מנוהל יודע להתמודד רק עם הגודל סטנדרטי של המסגרות, אז מסגרות שגדולות יותר לא יעברו בצורה תקינה. ואת זה מין הסתם לא ניתן לדעת מראש. כמובן קיימים גם היביטים נוספים, כמו למשל טבלאות לניהול ולימוד MACs במתג וכו'.
בכל מקרה מדובר כאן על פרק בסיסי ביותר מתוך הנושא של הכרת המחשב ומאוד מומלץ לקרוא את הספרים למתחילים בנושאים של הכרת המחשב, כי בלי זה לא ניתן להבין גם את יתר הדברים הפשוטים.
צירפתי גם תרשים פשוט שמסביר את המבנה של המסגרת.