סויה טוב או רע?

ac3456

New member
סויה טוב או רע?

ערב טוב קראתי מאמר באינטרנט שבו ניטען כי סויה עלולה להזיק לבריאות בשל העובדה כי היא מכילה איזה סוג של אסטרוגן שעלול ליגרום לתופעות לוואי האם זה מבוסס? אני כבר לא יודע מה לעשות פעם אומרים שזה טוב פעם שזה רע מחקר אחד סותר מחקר אחר מה קורה פה? מישהו פה צורך סויה באופן קבוע ויכול להגיד מה ההשפעה של זה?

d a p h n a

New member
ככל הנראה גם וגם

מצד אחד ישנם מחקרים שמצביעים על תרומה בריאותית בצריכת סויה. מצד שני, יש יותר ויותר מחקרים שמצביעים על כך שבסויה יש פיטואסטרוגנים (שדומים להורמון הנשי אסטרוגן) ויכולים לגרום לבעיות, במיוחד אצל ילדים. כמו רוב הדברים בחיים, המסקנה נכון לעכשיו היא מתינות. אפשר לאכול, אבל כדאי לא להגזים בכמויות ובתדירות, ולשלב את זה בתזונה מגוונת ומאוזנת. משרד הבריאות ממליץ כיום שלא לצרוך יותר משלוש מנות של סויה בשבוע. במילים אחרות, עדיף שלא לבנות על סויה בתור החלבון היחיד או המרכזי בתזונה שלך, ולגוון אותו עם חלבון מקטניות אחרות במידה ואתה טבעוני, או בחלבונים מקטניות, מוצרי חלב וביצים במידה ואתה צמחוני.

TheFinalCut

New member
תיקון קטן

חבל שאחרי כל המאמצים וההודעות שנכתבו על כך (שדנו במחקרים שפורסמו בנושא) עדיין נראה לרבים כאן שסויה יכולה במידה שווה להזיק ולהועיל. לפי מיטב הראיות שיצא לי לקרוא (וזה לא היה מעט), היתרונות שבמזונות סויה מבוססים היטב, והודגמו במחקרים קלינים רחבים ואיכותיים, בעוד הסיכונים, במבוגרים בילדים, עדיין לא ממש מבוססים, הודגמו רק לעיתים (לא נכון לומר ש"יותר ויותר מחקרים מצביעים" עליהם) ועוד פחות בבני-אדם. בכל מקרה אני מצטרף להמלצה ש"לא להגזים בכמויות ובתדירות" (אם כי זו שאלה פתוחה מהי "הגזמה"), פשוט משום שלא כדאי להגזים בשום דבר, וכי חשוב בכל מקרה לגוון ככל הניתן, במסגרת התזונתית שנבחרה.

לקשמי

New member
תזונה זה דבר אינדוודואלי

מה שטוב לאחד לא בהכרח טוב לאחר. אל תתבסס על מחקרים ודברים שאתה קורא בכל מיני מקומות. הדרך הטובה ביותר היא להתבסס על מה שאתה והגוף שלך מרגיש.

אלי ו.

New member
ההמלצה קצת בעייתית

אני מרגיש מצויין כשאני אוכל סופגניות בורקסים ובשר חרוך על האש (סליחה) באמת שמרגיש אחלה. הבעיה היא שעודף סופגניות עלול לגרום להשמנה למחלות לב ועוד בעתיד, שומני הטראנס בבורקס ודאי שאינם בריאים, ובשר חרוך על האש עלול לסרטן. העובדה שכיום אני מרגיש מצויין אינה אומרת שעוד 20 שנה תזונה לא בריאה תעלה לי בבריאות. מה שהמחקרים נותנים לנו זה פרספקטיבה על אנשים רבים לאורך זמן. נכון שצריך להזהר מפרסומים סנסציוניים בסגנון מעריב וידיעות ("מחקר חדש קובע..") אבל אין תחליף לידע מדעי, ודאי שלא תחושה אישית. לילדים רבים מדי התחושה האישית גרמה בזמנו לאכול צבעי עופרת מהקירות (צבע מתקתק) דבר שגרם להם לנזקים רפואיים קשים.

דעתי כמו של אלי

אני לא מכירה אף אחד שמרגיש משהו מיוחד כשהוא אוכל צבע מאכל טרטרזין, אני לא מכירה אף אחד שמרגיש ש B12 נספג לו יותר טוב במציצה מאשר בבליעה, ורוב האנשים שאני מכירה מרגישים נהדר עם שומן וסוכר על צורותיהם המזוקקות והמעובדות ביותר. כדי להבין את ההשפעה האמיתית של מזון זה או אחר על גוף, ובעיקר ההשפעה לאורך זמן, אין תחליף למחקר המדעי.

lilalila

New member
גם אני רוצה להגיב...

אני מסכימה עם מה שנאמר פה לגבי הסויה- שהמחקרים נוטים לכאן ולכאן, ויש לה יתרונות אך גם חסרונות. לכן, גם אני מציעה לצרוך, אבל לא להגזים. לגבי תזונה באופן כללי- בהחלט עוזר להישען על שיטות תזונתיות והמלצות מושכלות של תזונאים, ולאט לאט לגבש את השיטה שמותאמת אישית בשבילך. אני למשל נעזרת בספר "תזונה לפי סוג דם" אבל גם בשיטת התזונה הסינית, ומשלבת בין השניים. השילוב נעשה לפי בדיקה שלי מה גורם לי להרגיש יותר טוב לאורך זמן, מה משמין אותי, מה גורם לי להיות יותר אנרגטית וכו'.

קטרפי

New member
סויה מכילה חומר דמוי אסטרוגן../images/Emo110.gif

חלב של בעלי חיים, לעומת זאת, מכיל אסטרוגן אמיתי בדיוק כמו שנימצא בגוף האדם, ככה שאם יש תופעות לוואי, הן יהיו הרבה יותר גרועות בצריכת חלב מבעלי חיים, מאשר סויה. מה שכן, כמו שכבר אמרו לך - כדאי מאוד שיהיו לך עוד מקורות לחלבון מלא (שילוב של קטניות ודגנים)

ותמיד כדאי לזכור כשמדברים

על הורמונים במזון, שספיגה של הורמונים דרך מערכת העיכול היא די לא קיימת.

מה זה אומר אלפקה?

שדמוי ההורמון כן נספג וההורמון לא? כי כפי שידוע לך, אני צורכת סויה בכמויות. בפורום אחר המליצו לי להתייעץ עם רופא נשים והסבירו לי שסויה יכולה לסייע להתפרצות של מחלות בשילוב עם גורמים נוספים (בעיקר עודף משקל, לחץ דם גבוה ונטיה גנטית לאותן מחלות - 3 דברים שאין לי). רופאת הנשים שלי אמרה שצריך לאכול כמויות ממש עצומות של סויה בשביל לעורר את ה"בלאגן" המדובר אצל אדם בוגר. אז מי צודק?! כי הדברים שציינתי די הרגיעו אותי...

TheFinalCut

New member
פיטו-הורמונים בסויה

ספיגה של הורמונים (ושל חומרים צמחיים דמויי הורמונים) אינה יעילה במיוחד, אך למיטב ידיעתי בהחלט אפשרית ואכן מתבצעת, גם אם בצורה מוגבלת. ההורמונים (למשל מחלב) או פיטו-הורמונים (מסויה) יכולים להשפיע על הגוף (כל אחד בדרכו השונה, התלויה גם במינון). קראתי כמה מאמרים סוקרים המתארים את ההשפעות האפשריות ואת ההשפעות המוכחות של פיטואסטרוגנים מסויה, ולא ראיתי ראיות לכך שהם "מסייעים להתפרצות של מחלות" בנשים, גם בשילוב עם הגורמים שהזכרת. אני לא חושב שדברים אלו הוכחו מעולם בבני-אדם, אם כי במכרסמים כחולדות ועכברים ייתכן שהצליחו להדגים את התופעות הללו (כמו גם תופעות אחרות). הראיות הקליניות שראיתי (כלומר, תוצאות מבני-אדם, ולא מאורגניזמים אחרים הנוטים שלא לייצג ביעילות תגובות אנושיות) העידו על כך שפיטואסטרוגנים מסויה מסייעים במניעת מחלות מסוימות בנשים, בעיקר סרטן השד והשחלה, ומחלות לב וכלי-דם. אם את יכולה לברר מהן המקורות למידע שצוין בפניך בפורום השכן, יהיה יותר קל לדעת כמה, אם בכלל, הוא מבוסס.

הורמונים באופן כללי

לא לגמרי שורדים את מערכת העיכול. פיתוח של הרבה גלולות הורמונליות (ביניהן גם גלולות למניעת היריון) כולל השקעה של הרבה כסף כדי לתת להורמונים מבנים ספציפיים על מנת שיוכלו לעבור את מערכת העיכול. ועדיין הרבה הורמונים נלקחים רק בהזרקה, כי אין דרך בינתיים לקבל אותם בבליעה... (הורמון גדילה למשל, אינסולין ועוד). אז לפחות במה שנוגע להורמונים רגילים - מערכת העיכול לא משאירה מהם הרבה (עד כמה שידוע לי, אם מישהו יודע אחרת אשמח לתיקון). אני לא יודעת אם זה נוגע לפיטואסטרוגנים, אני לא לגמרי סגורה על ההבדל הכימי ביניהם לאסטרוגנים ואיך זה עובד במערכת העיכול. אני מניחה שאם מצאו סיבה לחקור את זה, שזה כן מצליח לשרוד (אחרת אני לא רואה סיבה שיחקרו לעומק כל כך את הנושא) אבל זו סתם השערה באוויר. אם למישהו יש אפשרות לחפש על כך מידע אני אשמח (אני לצערי גם שקועה בלמידה למבחנים, אבל גרוע מכך - המחשב שלי קרס, ואני מקבלת רק רגעים של חסד פה ושם על המחשב של חבר שלי, לא יותר מזה).

albumin

New member
ההסבר שאני קיבלתי לגבי מדוע צריכה

קבועה של סויה מזיקה לגברים: הסויה מכילה אסטרוגן צמחי שדומה מאד במבנה שלו לאסטרוגן המקורי שהגוף מייצר. אצל הגבר יש אסטרוגן בכמות קטנה והתפקיד שלו, בין היתר, לשמור על תיפקוד תקין של המוח. כאשר גברים אוכלים הרבה סויה,ומבססים את את התזונה שלהם על סויה הם מעלים את רמת האסטרוגן הצמחי כך שהגוף מפסיק לייצר את האסטרוגן המקורי שלו. הבעיה היא שלאסטרוגן הצמחי אין את היכולת להגן על המוח כמו שהאסטרוגן המקורי של הגוף יודע לעשות ואז לאורך זמן נגרם נזק למוח. זה ההסבר שקראתי באתר באינטרנט אם מישהו מתמצא יותר בנושא אני גם אשמח לשמוע

One Echoe

New member
סויה - טוב, במידה.

גם בחלב פרה, ובשאר מזונות שבאים מבעלי-חיים, יש אסטרוגנים, רק ששם מדובר על אסטרוגנים אמיתיים, ולא על דמוי אסטרוגנים. סויה היא דבר בריא מאוד, אך יש לצרוך אותה באופן מבוקר, כמו כל מזון. אני אישית צורך סויה באופן קבוע, והרבה ממנה, אבל עדיין, משתדל לא להגזים. בהצלחה.

למעלה