מרשה לעצמי לסכם את הכתוב
כל המטרה של המסמך הזה היא לנסות לאשר או להפריך את הטענה שצריכה סויה על בסיס קבוע היא בריאה יותר ומקושרת להמניעה ו/או עצירה של סרטן השד, הערמונית הכרכשת (?!), מחלות לב, טרשת עורקים ופוריות.
המסקנות באופן עקבי בכל חלק הן שיש מחלוקת ונכון לעכשיו לא ניתן לאשר או להפריך את הטענות האלו.
אני חושבת שמעצם ההתייחסות לסויה כדבר חיובי בעל יתרונות בריאותיים אפשר להסיק שהסויה לא מזיקה, ואולי אף תורמת לבריאות שלנו.
אבל, ויש כאן אבל:
כמו כל דבר - לא כדאי להגזים, ועדיף לצרוך במתינות. גם כי כל דבר בכמויות גדולות עלול להזיק, וגם כי זה בהכרח בא על חשבון מזונות אחרים ומגוונים שמכילים דברים אחרים שהגוף צריך.
מעבר למסמך הנ"ל, אני יכולה לומר שמהידע הצנוע שלי, באמת שאין הסכמה גורפת לגבי הסויה, אבל מה שבטוח זה שאם לא הצליחו להוכיח נזק (וניסו, הו כמה שניסו) אז כנראה שזה באמת לא כזה מזיק. הפיטו אסטרוגן שמצוי בסויה לא יכול להיות יותר גרוע מהאסטרוגן ושאר הרכיבים שיש במוצרי חלב ובשר, כך שאם צורכים במידה, אין שום סיבה לדאגה, אולי אפילו להיפך.
אני אישית צורכת מוצרי סויה כמעט כל יום (בכמות מתונה - עד כוס חלב סויה, ופעמיים עד שלוש בשבוע גבינת סויה ביתית / טופו).