סוכר פירות (פרוקטוז)

סוכר פירות (פרוקטוז)

הערך הגליקמי של סוכר פירות נמוך מאד לפי אתרים שונים.
האם עובדה זו מאפשרת הוספה שלו כממתיק? ואם כן מה הכמות "המותרת"?
תודה מראש למשיבים
 

IrisPeleg

New member
סוכר פירות

ספורטאים מכינים משקה אנרגיה עם סוכר פירות כדי לספק לגופם אנרגיה זמינה.

סוכר פירות מכיל הרבה פחמימות כמו סוגל רגיל רק שפרוקו מהיר יותר מאחר והינו חד סוכר ולא דו-סוכר.
 

אבו זקן

New member
ערך גליקמי הוא רק חלק מהסיפור

זה באמת נשמע הגיוני, ועד לפני כמה שנים המליצו על פרוקטוז כתחליף לגלוקוז, כי הוא אינו גורם להפרשת אינסולין מיידית (הוא מגיע לכבד ואמור להפוך שם לגליקוגן בלי לערב אינסולין).

למרבה צערם של חובבי הפירות, כמוני למשל, מסתבר שזה נכון רק לכמויות קטנות של פרוקטוז (משהו כמו פרי אחד בגודל בינוני, אל תתפוס אותי במילה). כשחורגים מעבר לכמות הזאת, הכבד לא מצליח להשתלט על כל הכמות ומתחיל לייצר מהפרוקטוז טריגליצרידים, שהם לא משהו שאתה רוצה הרבה ממנו בדם שלך גם אם אין לך סוכרת, בטח ובטח אם יש.

ישנן גם אינדיקציות לכך שהפרוקטוז מעלה את התנגודת לאינסולין ופוגע במנגנון הרעב-שובע אבל אני לא יודע עד כמה הן רציניות.

לגבי הכמות המותרת, אל תסמוך על מה שכתבתי כאן (אני לא רופא ולא תזונאי), אבל אני יכול לספר לך על עצמי: אין שום כוח בעולם שימנע ממני לאכול תפוח (גדול!) אחד ביום. מאחר וחוץ מהתפוח אני לא אוכל מתוקים בכלל אני מניח שהכבד שלי יסתדר איכשהו, וצריך גם להנות קצת בחיים, לא? התפוח של אחרי-חדר-הכושר-לפני-המקלחת-והכל הוא אחת ההנאות הגדולות שלי, ובשילוב טיפול תרופתי הטריגליצרידים שלי הם בתחום הנורמה.
 

IrisPeleg

New member
עוד על פרוקטוז וספיגתו

מספר ממאמרים הממליצים לספורטיאים לצרוך פרוקטוז לאנרגיה זמינה.

שים לב שאומנם הפרוקטוז לא מסווג כמו הגלוקוז אך הוא מומלץ לפעילות גופני.

מתוך הנחיות לזמן הרכישה במאמר 3:
להלן המלצות תזונתיות ליישום בזמן הרכיבה:
1. נוזל, בהשוואה למוצק, מתפנה מהר יותר מהקיבה ואילו שומן וסיבים תזונתיים מעכבים את מעבר הקיבה – מכאן יש להבין כי שימוש במזון נוזלי או ג'לי, דל בשומן וסיבים, יהיה הפיתרון המועדף לצריכת מזון בזמן המאמץ.
2. על מנת לשמור על ביצוע אופטימאלי, יש לספק את מרבית הקלוריות מצריכת פחמימות. לאחר מחצית השעה הראשונה, על הרוכב לצרוך 90-60 גרם פחמימות (360-240 קק"ל) בכל שעת רכיבה. שימו לב: הערת הרחבה בנושא – ראו בהמשך, לאחר סעיף 9.

3. על מנת לאפשר זמינות אופטימאלית של פחמימות במהלך הרכיבה, יש לבחור במזונות עם רמת אינדקס גליקמי (GI) גבוהה יחסית. מכאן, שימוש במשקאות ספורט או ג'לים המכילים פחמימות זמינות יהיו בעלי יתרון בזמן רכיבה הנמשכת מספר שעות.
4. נמצא כי לשילוב של מספר סוגי פחמימה יחד (גלוקוז, פרוקטוז, סוכרוז, מלטודקסטרין וכדומה) יש יתרון. יחד עם זאת, לא מומלץ לצרוך כמויות גדולות מדי של פרוקטוז מחשש להפרעות בעיכול.
 
למעלה