סונאטה לפסנתר של שופן, בביצוע גלן גולד.

סונאטה לפסנתר של שופן, בביצוע גלן גולד.

נאמר לי בחנות שגלן גולד הקליט רק את הסונאטה ה-3 . מי יודע אם זה נכון? האם למישהו יש קישור לַסונאטה בביצוע הזה?
 
אשמח לקרוא . כרגע שמעתי ביוטיוב, לא עם

גולד. נשמעה לי לא מוכרת. ורכה מדי לעומת מה ששמעתי ואני מחפשת.
 

amitmis

New member
סתם צחקתי (הצחוק הזה ברור רק לי...), מצטער.

לא נראה לי שיש את הביצוע של גולד ביוטוב. חיפשתי. בכל אופן - יש ביצוע מצוין של קטסריס ליצירה (Katsaris).
 

ItsikH

Member
קצריס דווקא מוזר, מעדיף את בלכץ' הביצוע של קצריס די מוזר לטעמי, לא שולל אבל... מוזר. מבריק ללא ספק. הביצוע של רפאל בלכץ (בתחרות שופן בה זכה - כנראה שמעריכים אותו כפרשן לא רע לשופן...) בעיניי הרבה יותר הולם את היצירה.
 

amitmis

New member
טרם שמעתי ביצועו של בלאכץ'...

אך אוכל לאמר שלדעתי דווקא הביצוע של קצריס די שגרתי, לטעמי, אף שיפהיפה. די (כמובן שרק באופן יחסי) דומה לביצוע של רובינשטיין (לא ביוטוב). מיד אשמע ביצועו של בלאכץ'. תודה.
 

amitmis

New member
כעת שמעתי ביצועו של בלאכץ'... ../images/Emo13.gif

ואני חושב שזה ביצוע מאוד מאוד יפה. אולי אפילו יותר טוב משל קצריס. מעט מפתיעה הפרשנות, נוכח העובדה שהוא אדם צעיר למדי. ביצוע מאוד בוגר וחכם. יפה מאוד. תודה.
 

musetta

New member
והוא (גולד) מנגן אותה, להפתעתי, נפלא!!!

כשידיד סיפר לי על ההקלטה הזו, חשבתי בהתחלה שהוא "עובד עלי", כי נראה לי מוזר שגולד מתחבר לשופן. ואכן, מאוחר יותר נודע לי, שגולד הצהיר בזמנו, באחד מראיונותיו, שהוא מנגן את שופן רק פעם או פעמיים בשנה להתרגעות/ בידור, ורק כשהוא בגפו. למרות זאת, באחד הרסיטלים שלו (לו אני לא האזנתי), הוא ניגן מספר אטיודים וולסים של שופן, ואימפרומפטי אחד (לא זוכרת כרגע איזה). גולד גם טען, בזמנו, ששופן, למרות כישרונו העצום, היה מלחין לא גדול. אמר והצהיר, אך כל זאת לא הפריע לו, שנים מאוחר יותר, להקליט את הסונטה ה-3 במלואה. ומי אומר שצריך להשאר בקיבעון של טעם/דיעה?!
 

svevo

New member
מסכים! ביצוע מעולה!

נכון רותי! גם אני חושב שזה ביצוע מוצלח מאוד, מיוחד מאוד בדרכו, לפעמים יותר גולד משופן, סטקטואי ו"פוליפוני". ביצוע שיותר מתאים למעריצים של גולד מאשר חובבי שופן (על פי רוב). גולד באמת ניגן שופן ברסיטלים בשנות לימודיו, עד שנת 50'. הוא ניגן אטיודים מתוך אופ. 10, ואלסים ואימפרומטו אופ. 36. גולד העריך מאוד את שופן כמיניאטוריסט אך לא כמלחין של יצירות רחבות יריעה. הוא טען שבכל פעם ששופן ניסה לכתוב יצירה הדורשות "מידה גדולה של ארגון", זה נגמר לא טוב.. . היום הדעה הזאת, עושה רושם, התקבעה.
 

Petrus

New member
תופעה כוללת במאה ה-19

אני לא יודע למה, אבל שופן הוא לא המלחין היחיד שהתרכז ביצירות מיניאטוריות. איכשהו, רוב המלחינים במאה ה-19 שכתבו לפסנתר, כתבו בעיקר מיניאטורות, וכמעט ולא כתבו יצירות רחבות יריעה, כדוגמת סונטות. בספר "דוקטור פאוסטוס" מאת תומאס מאן מוזכרת הסונטה אופוס 111 של בטהובן כלא רק הסונטה האחרונה של בטהובן, אלא הסונטה האחרונה לפסנתר בכלל, ובעוד שיש פה ושם דוגמאות לסונטות לפסנתר שהולחנו לאחר אופוס 111, אני חושב שבאמירה הזאת יש מן האמת.
 

svevo

New member
אני זוכר את

ההרצאה המונומנטלית על הסונטה הבטהובנית בד"ר פאוסטוס, פרק מלא הומור ואהבה למוזיקה. בקשר לסונטה האחרונה? אולי. בסה"כ הסונטות של שומאן ושל שופן (למרות שיש שיאמרו שמדובר בארבעה פרקים נפרדים ש"נתפרו" יחדיו) ויותר מהם, הסונטה הגדולה של ליסט, מהוות המשך ראוי. מעניין שברהמס, מנדלסון ואפילו ר. שטראוס, שניגשו בתחילת הקריירה שלהם באמביציה רבה לכתיבת סונטות לפסנתר, זנחו בהמשך הדרך את הסונטה לטובת המיניאטורה. אגב, כתיבה פרגמנטלית אופיינית לתקופה הרומנטית ולא רק במוזיקה.
 

cut2

New member
בכלל ספר מומלץ לאוהבי מוזיקה

אני באמצע הקריאה עכשיו, אבל הדיונים בענייני מוזיקה, שהספר מלא בהם, הם מרוממי נפש ממש. ולא רק בענייני מוזיקה. מומלץ מאד, בכלל.
 

musetta

New member
svevo. תודה על העידכון :)

לפטרוס, אצל שופן כל "מיניאטורה" היא עולם מלואו!
 

musetta

New member
נכון, אבל אצל שופן בעיקר...../images/Emo8.gif../images/Emo13.gif

 
למעלה