סוס- זה שאוכלים לא זה שצוהל...

Lcapone

New member
סוס- זה שאוכלים לא זה שצוהל...

ובעצם, כל מי שאוכל סוס (SAUCE), אי אפשר שלא יצהל !! סוס, הוא רוטב בולגרי המהווה בסיס לעשרות תבשילים. בילדותי, הרחוקה עד דמעות, בכל מקרר היתה צנצנת סוס מוכנה להעלות בדרגה כל תבשיל. זהו רוטב אדום ,סמיך, טעים להפליא, ושווה את המאמץ שבהכנתו. סוס המרכיבים: המון פלפלים אדומים או גמבות, או תערובת של שניהם מלח לפי הטעם ( בערך חצי כפית לקילו גמבות, אבל ממש בערך) שמן ( לא, לא שמן זית, סתם שמן פושט) ההכנה: לרחוץ גמבות, לנקות מהזרעונים ומאותם חלקים לבנבנים, לרסק בלי רחמים במעבד מזון. להעביר את הרסק לסיר כבד (אני עושה את זה בווק מברזל יציקה), להוסיף מלח ולבשל על אש קטנה זמן רב תוך בחישה נמרצת מדי כמה דקות. כשכל העסק מסמיך, ומקבל מרקם של רסק עגבניות, לכבות את האש, לחכות עד שיתקרר קצת. להעביר לצנצנת ולכסות בשכבת שמן של כחצי סנטימטר. נסו את זה כתיבול לתבשילי ירקות, מרק שעועית, גיבץ´, פשטידות, גולש, ומה לא. ואחרי שתטעמו, אני משוכנע שלמועדון המעריצים שלי יצטרפו אנשים נוספים ! אוי, זה עשה לי חשק לעשות סוס, אבל למי יש זמן עכשיו. שיהיה יום טוב!
 

רותי ב.

New member
אפרופו, ילדותך (ילדותינו) הרחוקה עד

דמעות, והטעמים והריחות שפה בפורום, עושים געגועים, אני רוצה להעתיק קטע, שהתפרסם בידיעון הרשות הלאומית לתרבת הלאדינו (גליון מס´ 4, מאי 2002). "מה התבשל בסיר של סבתא? מרתון על היבטים קולינריים בספרות ובפולקלור הלאדינו. "מה התבשל בסיר של סבתא?" - בנושא זה עסק המרתון השישי ללאדינו שהתקיים באיניברסיטת בר-אילן בסיוע מטרומרקט, הרשות ללאדינו וקרן שלמה ראובן למחקר ספרות הלאדינו. יוזם ומנחה המרתון היה ד"ר שמואל רפאל, ראש החוג המשולב למדעי היהדות באוניברסיטה, אורחת הכבוד היתה קלרה פרחיה מאיסטנבול שסיפרה בלאדינו על "הגעגועים למאכלים של אמא, לריחם, לטעמים ולצבעים האבודים הצובטים את הלב ומושכים אותנו אליהם חזרה". במהלך המרתון שמעו המשתתפים הרצאות על ייחודו של המטבח היהודי-הספרתי, על הקשריו החברתיים של מטבח זה, על פירמידת המזון הים-תיכונית בתפריט הספרדי-היהודי ועל מבשלום יהודיות בספרות היהודית מספרד. המתכנסים גם טעמו ממבחר התבשילים היהודיים-ספרדיים.". תראו מה הפסדנו
אני הייתי רוצה לדעת על ארועים כאלה
לפני
התרחשותם, ולא רק בדיעבד. וכל זה היה כמובן, במקום
, קומו נוֹ????
 
קניתי!../images/Emo3.gif

כמובן שיהיה לזה גירסת החונה: אוסיף פילפל שחור גרוס או פפריקה חריפה, ואעשה ניסיום גם להוסיף לבלנדר כמה שיני שום טריות.. ואני עושה גם רוטב עגבניות במקום פילפלים אדומים, מרסקת עגבניות, מצמצמת עך אש קטנה עם שמן זית, שומרת במקרר בצינצנת ולפני ההגשה מוסיפה בזיליקום, פילפל גרוס ושום כתוש... על פסטה זה נהדר!
 

Lcapone

New member
אז עוד משהו בשבילך

חונה יקרה- כישורייך הקולינריים הרשימו אותי החל ברגע הראשון! אני תמיד משתדל להצמד למתכון המקורי- וכל אחד רשאי לגוונו ולשנותו. ואם מותר לסטות למתכונים שאינם בדיוק ספרדים, אז הרי לך אחד שהמצאתי לפני כמה ימים ויצא מופלא! זה החל בכך שאחותי שתחיה, זו שנפרדה מבעלה התורכי,( יש למישהו איזה שידוך טוב בשבילה?) הביאה לי מהשוק צרורות רבים של עשבי תיבול עסיסיים וטריים: בזיליקום, אורגנו, טימין, כוסברה, ופטרוזיליה. רחצתי הכל. המתנתי לייבוש, הרחתי גבעולים מיותרים, הוספתי איזה ראש שום, וקדימה למעבד המזון עם הרבה שמן זית וכפית מלח גס. קצצתי למצב צבירה של ממרח (בדומה לפסטו) ושמרתי בצנצנת. מה אני עושה עם זה? מורח על לחם ומוסיף גבינה מלוחה- כריך משגע! שם כפית מהממרח בכל רוטב עגבניות. בסיס לרוטב לסלט: כפית ממרח, שמן זית, לימון, קצת בלזמיקו, לערבב ולצקת על סלט ירקות- מעדן. הוסיפי גם גבינה בולגרית מפוררת ושיחקת אותה בגדול! רוטב פסטה: לדלל בשמן זית, להוסיף מלח, לערבב בפסטה, לגרד שפע פרמזן או קשקבל- והרי לך מנה לתפארת מדינת ישראל! ואני משוכנע שיהיו לך רעיונות רבים נוספים.
 

RORGAD

New member
בואנוס דיאס קפון

הפעם בעיברית, הערה חשובה: מזלך שיצא טעים כי יש עשבי טיבול שהם מרים ואז היית מקבל ממרח מר, בפעם הבאה לפני שאתה שם הכל בבלנדר עם שום ושמן זית תטעם את העלים שלא יהיו מרים, וכן זהו ממרח מצויין אם נזהרים עם ירק אחד לא טעים.
 
למעלה