חיזוק חגורת הכתפיים וגב עליון
היי סימה, היות וזה מה שאני עושה רוב הזמן בעבודתי עם ילדים (בפיזיותרפיה לגיל הרך), אני כן ממליצה להעזר בעבודה של פיזיותרפיסטית בנושא זה ורק אם אין ברירה- לגשת למרפאת בעיסוק.(הן מקצועיות ממני באספקטים תחושתיים אך יודעות הרבה פחות על עבודת גוו וחגורת כתפיים). בעיקרון אני מלמדת את ההורים די הרבה תרגילים שקל להדגים אותם אך קשה להסביר מרחוק וכמובן מתאימה את דרגת הקושי והווריאציות ליכולת ולמידת שיתוף הפעולה של הילד. השימוש הוא לרוב ברצפה\שטיח, כדור טיפולי ו\או גליל מרופד בגדלים המתאימים לגודלו ונוחות השמוש של ההורה (יש גדלים רבים). בגיל שנה אני משתמשת בכדור בקוטר 42\55\65 ס"מ וגליל מרופד בקוטר 30\40 ס"מ. צריך לראות איך הילד מחזיק את הגוו הישיבה, האם הוא מגוון בצורות ישיבה שונות או מקובע על אחת-שתיים, איפה נמצא הראש שלו ביחס לגוף , איך הוא מחזיק את הכתפיים והזרועות, באיזו מידה הוא משנה תנוחות בפעילות, איך הטונוס של הגוו, הרגליים והזרועות ועוד. אח"כ בודקים עמידת ארבע, מנח של הגוו- בטן שקועה ובאיזו מידה, העברות משקל מיד ליד, העדפת צד בגפיים, שליחת ידיים קדימה, למעלה ולצדדים, תגובות שיווי משקל של הגוו והגפיים, תגובות הגנה של הגפיים כמו בלימת נפילנ ע"י יישור הידיים (צריך להעשות לכל הכיוונים). בהמשך בודקים זחילה, בכל המשתנים- סגנון, מהירות וכיוון, גיוון, טונוס, נשיאת משקל על כף יד שטוחה או מעט קמורה, נשיאת משקל על אצבעות במקום כף היד ועוד. רואים סיבולת של השרירים, מתי הוא יורד לנשיאת משקל על האמות והמרפקים, האם אפשר לבצע איתו תרגיל מריצה תוך תמיכה ברגליים או שהוא זקוק עדיין לתמיכה באגן\בטן ועוד. יש כמובן תרגילים שונים שאני בודקת בשלבים השונים, כדי לראות האם הם מתאימים, מה מתסכל אותו או מפחיד אותו, האם הוא אוהב או נרתע מתנועות סיבוביות ובאיזו מידה אפשר להקשות עליו. לדוגמא שאלת על צלחת סיבובית- זהו אינו כלי לחזוק חגורת כתפיים אך אם הוא לא נרתע מסיבובים ולא מפתח ניסטגמוס- אפשר להשתמש בה בזהירות מירבית כדי שלא להציף את המערכת הווסטיבולרית (בשכיבה על הגב זה חזק בהרבה מבישיבה!!!) אבל זו דרך נחמדה להשיג קשר עיין ולהוריד משיכה לגירויים ווסטיבולריים. התרגילים הקלאסיים על הגליל או הכדור, אחרי שבדקנו את הילדון (ונתתי לך על קצה המזלג רק חלק קטנטן מהבדיקה) הם נשיאת משקל נכונה על כפות הידיים, כאשר המרפקים ישרים אך לא נעולים, ותרגול בשיפועים שונים על הכדור\ גליל בצורות ישיבה שונות, כמו ישיבות צידיות, עמידות ארבע במקביל או עם מרחק בין הידיים (אחת קדימה יותר מהשנייה) בזוויות שונות , עימדת ברך כף רגל עם\ ללא ייצוב של חגורת הכתפיים והכל תוך כדי משחק עם אביזרים שהוא אוהב, כדי שיהיה מוכן לשתף פעולה. כמו שאי אפשר ללמוד שחייה בהתכתבות, כך קשה לתת הדרכה ספציפית, בייחוד כאשר לא רואים את היכולות של הקטנצ'יק. לכן אני חוזרת על המלצתי, לגשת לאשת מקצוע בתחום. אגב, אפשר לשלב גם טיפול במים ו\או רכיבה טיפולית, זה עובד יפה במקביל. לגבי רכיבה אניממליצה לבדוק את יציבות הגוו לפני שעולים על סוס (לדוגמא אם הוא גולש בישיבה זקופה במגלשה ולא נופל או מתהפך על הבטן, ואיך תגובות שיווי המשקל של הגוו שלו). מקווה שעזרתי קצת...
תלמה.