סופרמן קורא שמע, או היהדות בקומיקס.

סופרמן קורא שמע, או היהדות בקומיקס.

עכשיו כשבן גרים הודיע לכולנו בגיליון אוגוסט של הFF ששמו הוא בכלל בנימין יעקב גרים, יהודי טוב מבית לא כל כך טוב בצד הרע של ברוקלין, נראה לי שאפשר לפתוח שוב את עניין היהדות בקומיקס. בואו נתחיל בסקירה קצרה של גיבורי קומיקס יהודים ידועים: מגנטו - אריק לנשר הוא כנראה היהודי המפורסם ביותר בעולם הקומיקס. בנוסף, הוא הדמות שהכי הושפעה מיהדותה לאורך השנים. כניצול שואה, הפך לפרנואיד שעקב פחדו מגזענות ושואה שניה נגד המוטנטים, הפך להיות בדיוק הדבר ששנוא עליו יותר מכל. בן גרים - יהודי אורתודוכסי טוב, שעד היום לא חשף את יהדותו מפחד שמא יהדותו תשוייך למפלצתיותו. בגיליון אוגוסט קרא קריאת שמע, והוסיף פסוק מתפילת קדיש. הל קט (HELL CAT) - הל קט היא JAP אמיתית. יהודיה עשירה שהפכה לסופר גיבורה. אמ"ל. סאברה - היהלום שבכתר. סוכנת המוסד שלנו שבנה נהרג בפיגוע בישראל ומאז היא מנצלת את כוחותיה נגד טרור בעולם כולו. שיתפה פעולה עם רבים וטובים, מההאלק, ועד לאקס-מן. מה ראינו פה? מארבל, מארבל, מארבל, ו... מארבל! איזו הפתעה! בואו נראה מה יש ל-DC להציע בתחום היהדות: סופרמן - תאמינו או לא, אבל סופרמן הוא יהודי כשר! הוא ינסה להתכחש לכך, אבל אם תלחצו את איש הפלדה לפינה, הוא יודה שהוריו הביולוגיים היו שניהם יהודים! שמותיהם הם סיגל (סגל) ושוסטר. מה קרה מאז נולד ואומץ ע"י ה"קורפוריישנס"? לא יודע, אבל על יהדות, כשרות, או סתם איזה קנישט טוב, לא שמענו ממנו. הפינגווין - תודו שהוא נראה כמו קריקטורה אנטישמית! נכון? אז מה יש לכם לומר? מה ההסבר למגוון היהודים במארוול וההתעלמות מהם בשאר החברות? ואל תנסו לתרץ את זה בכך שבמארוול עובדים הרבה יהודים! זה נכון גם לשאר החברות, ובכל מקרה, הם לא שייכם לצוותים הקריאייטיביים באף חברה, אלא לצד הניהולי כלכלי. כמו כן, אשמח אם תאירו את עיני בנושא ותוסיפו כל מידע שיש לכם בראש על העניין. גיל.

והאם גם פרופ´ X יהודי? קונספירציה!

אחרי הכל, הפגישה הראשונה שלו עם מגנטו היתה בבית החולים רמב"ם בחיפה... מה עשה שם בחור היספני צעיר אם הוא לא יהודי... התנדב בקיבוץ?

ויאגרה

New member
עוד יהודים

לפני כמה שנים הייתה פינה באתר של מארוול בה גולשים היו יכולים לשלוח אי מיילים עם שאלות, וחלק מהם היתפרסמו באותה הפינה עם תשובות. אני שאלתי אם יש גיבורים יהודים במארוול מלבד סברה, והאי מייל פורסמם באתר עם כמה שמות : ShadowCat - קטי פרייד, חברה באקס מן בעלת היכולת לעבור דרך חפצים מוצקים וסתם אחד שיודעת לתת מכות. Justice - וינס אסטרוביץ´, מוטאנט שהיה חבר ב-New Wariors ונכון לעכשיו חבר ב-Avengers. יש לו יכולות טלקניטיות. חוץ מזה, בסידרה WarMachine שפירסמה מארוול (למבוגרים, במסגרת חברת הבת MAX) נאמר שדוקטור דום (ההוא עם חליפת המתכת והכובע הירוק) הוא צועני עם שורשים יהודים...אני בספק אם זה נכון, בעיקר בגלל העובדה שהסידרה היא לא חלק מהמשכיות. בנוסף לכך, אם אני לא טועה, גם Legion, בנו של פרופסור X הוא יהודי (לפחות לפי הדת שלנו - אימו הוא יהודיה ששמה הוא גבריאלה הלר). חוץ ממנו, עוד דמות של יהודי במארוול, שהופיעה פעם אחת בלבד בחוברת של דרדוויל היא לא אחרת מאשר...אורי גלר! גלר סייע לדרדוויל להילחם נגד איזשהו קורא מחשבות מטורף (ותואר כמי שקיבל את כוחותיו כשאיזושהי חללית הקרינה עליו משהו). התייחסת לסופרמן כאל יהודי בגלל ה"יחוס המשפחתי שלו" (שני יוצרים יהודים). אותו הדבר ניתן לומר גם על : ספיידרמן, דרדוויל, איירון מן, הולק, אקס מן (החמישיה המקורית - מארוול גירל, סייקלופס, ביסט, אנג´ל ואייסמן), הפנטסטיק פור, בלאק פנת´ר, תו´ר (כדמות קומיקס, כמובן) ועוד רבים אחרים - כולם נוצרו ע"י סטן לי (במקור סטנלי ליבר - יהודי כשר להמהדרין). כמו כן, חלק מהם צויירו על ידי יהודי נוסף - ג´ק קירבי (שהשם האמיתי שלו הוא ג´ייקוב, ושם המשפחה שלו יותר מידי ארוך בשביל לזכור אותו...אבל בקשר ליהדות שלו אין כל ספק!) בקשר ל - DC : ראיתי פעם איזושהי חוברת שלהם שעוסקת בהיסטוריה של היקום שלהם (איכשהו קשור ל-CRISIS, ניכתב ע"י בחור בשם וולפמן שאת שמו הפרטי אני לא זוכר וצוייר ע"י ג´ורג´ פרז) והופיע שם גיבור על ישראלי, עם מגן דויד על החזה...

odiman11

New member
בקשר למאוול אני לא יודע על כולם

אבל ניראה לי שחלק מישם יהודים מכיוון שיש המון יהודים בחברה וגם הבעלים של מארוול הוא ישראלי

אתה מתכוון ל

מארב וולפמן. יוצר מהחשובים תעשייה בשנות השמונים והתשעים, ופחות היום. לא התכוונתי שסופ´ באמת יהודי... אחרת באמת כל הגיבורים של סטאן לי היו כשרים למהדרין, רק מפליא שלא היה ליהדות שום אזכור (כמעט, למעט מה שכתבת) בDC.

תוספות ותיקונים...

א. בניגוד למה שנהוג לחשוב מגנטו הוא לא יהודי! הוא מצהיר על זה בגלוי באחת מהחוברות (תהרגו אותי מה המספר ב UNCANNY). במקור, הוןא מגיע לכינוס של ניצולי שואה ופוגש שמה חבורה של זקנים ש"צדים" נאצים (כמו ויזנטל), והם מבקשים ממנו לעזור כי הוא יהודי וכ"ו, ואז הוא אומר להם שהוא בכלל לא יהודי אלא צועני, אבל בגלל העבר שלו וכ"ו הוא מוכן לעזור להם. לישראל ד"א הוא הגיע כי הוא רצה לראות את המדינה היהודית (ויש לזה איזשהו הסבר שקשור לרצון שלו לבנות מדינה למוטציות או משהו כזה...). ב. הדעות חלוקות לגבי השיוך המדוייק ואף פעם לא התייחסו לזה לעמוק, אבל גרגמל אמור להיות יהודי. הוא מכוער, קמצן, רודף בצע, בעל תאוות שלטון ושונא את הדרדסים... למי שלא יודע, הדרדסים הם במקור סדרה בהשראה "נאצית ופשיסטית". ג. דייב הבעלים (או יותר נכון העבד) של גארפילד הוא יהודי , אבל לא כל כך גאה... למעשה בחלק מהסטריפים הוא מתוודא שהוא היה מוכן להתנצר אלמלא הוא היה אטאיסט מוחלט. בכל מקרה זה מסביר את הנחנחיות שלו... ד. לפי שיטת "שוסטר/קירבי/לי" גם כל דמויות דיסני הן יהודיות בחלקן (האנימטור הראשי שעבד עם וולט היה יהודי...). זהו שאני זוכר...

ויאגרה

New member
תגובה

א.מסכים איתך בקשר לזה, אבל לא הספקתי להגיב לכותב ההודעה המקורית. סתם לצורך ידע כללי : כשמגנטו מגיע לישראל ופוגש את אקסבייר, יוצא להם לשבת באיזשהו באר בחיפה, שם הם הולכים מכות עם חבורה של חיילים ישראלים שלועגים לנכה קטוע רגליים (כדי ללמד אותם לקח או משהו כזה). שניהם עדים לקושי של השונה ומבינים את הצורך להיאבק למענו. ב.הדיון הזה ניטחן עד תום בפורום רעיונות מטורפים (שמיתייחס לנושא בצורה קצת יותר הומוריסטית). ד"א, בקשר לשואה : שמת לב לדימיון שבמלחמה בין באג´ור לקארדסיה (בסטאר טרק) לכל מה שקרה בשואה (יותר מידי פרטים זהים בשביל לספר יותר... תוצאה של יותר מידי פעמים שיצא לי לראות "חלל עמוק 9"). ג.גארפילד הוא שמן. אדי רולז!
ד.טוב לדעת.

effigy

New member
לא הבעלים של מרוול, אם אתה מתכוון

להאחד והיחיד אבי א\ערד הוא זה שעושה המאצ´נדייסינג של מרוול לרוב סרטים וסדרות

אילb

New member
אומנם לא בתחום ה SUPER HEAROS

אבל צייר הקומיקס ארט ספיגלמן הוא יהודי והוא עשה קומיקס ידוע שנקרא "מאוס" שמתאר את קורות אביו במחנות הריכוז. קומיקס מאוד נחשב בכל העולם. אם אני זוכר נכון היתה דמות אחת בסאגה WATCHMAN של אלן מור שהיתה יהודיה אני לא בטוח בזה, ואין לי כוח לקרוא הכל שוב...

illustrator

New member
תיקון חשוב

מגנטו יהודי!! יש מספיק עדויות בקורותיו של מגנטו שמעידות על כך שהוא יהודי, והיה שייך לזונדר-קומנדו באאושוויץ. מה שקרה זה שלאחר שקלרמונט עזב, בתחילת שנות ה-90, הופיעו הרבה סתירות בחוברות האקס-מן, וזו אחת מהן. פשוט היוצרים החדשים החליטו שהוא לא יהודי. חשוב לציין שקלרמונט הקפיד לתאר את זכרונותיו של מגנטו בדיוק רב, כך שסיפור הישרדותו בשואה נראה הגיוני. כותבי האקס-מן החדשים לא טרחו לעשות את שיעורי הבית שלהם, וסיפוריהם על זכרונותיו של מגנטו מהשואה מצוצים מה*&#&@^! חוץ מזה, מבחינתי קלרמונט תמיד יהיה המקור, ולכן ניתן לפתור כל סתירה ב-"מה שקלרמונט אמר זו האמת."

alro

New member
אין אמירה משמעית

הפעם האחרונה שבה צויין הקשר לזהות הדתית של מגנטו היתה בפרולוג ל Eve of distruction שבה סברה התייחסה ל"בן ישראל לכאורה" כשהיא מדברת על מגנטו נרמז כבר שזהותו האמיתית אינה אריק לנשר ועוד עשרות דברים נכון שזה מתוסבך אבל בכל מקרה מגנטו לא בה לישראל כדי לראות מישהו מגשים חלום כשלו הוא בא לארץ מכיוון שלאחר שעבר מה שעבר העם היהודי (בין אם הוא חלק ממנו ובין אם לא) הוא הרגיש חלק ורצה לעזור בהקמת מקום בו אנשים יוכלו לברוח מאיומים (יכול להיות שמזה בא הרעיון של אבלון) בכל אופן לא נעים להזכיר אבל לא רק העם היהודי חש את אימת וזוועת מחנות ההשמדה, גםצוענים, שחורים ורבים נוספים נרצחו בדם קר למרות שהפגיעה הרבה ביותר היתה לעמנו עמים נוספים חוו זאת. פלא שירגישו מקושרים. ובקשר לדמות שלילית מגנטו במשך שנים הוצג לא כסופר רשע אלא כאחד הפועל להשגת עולם חופשי לעמו. אותו חלום של אקסוויר רק בלי בני האדם בתוכו. הוא נחשב ע"י האקס מן כאיש של כבוד ואף הצטרף לאקס מן כאקסוויר נאלץ לעזוב. אבל גם זמנים יפים אלו חלפו.

illustrator

New member
ושוב...

זה נכון שלא היתה אמירה חד-משמעית, אבל הרמיזות מספיק ברורות. במספר מקרים מגנטו משחזר חוויות מהשואה. במקרה מסוים, הוא אפילו מתאר את תפקידו בזונדר-קומנדו, שאליו השתייכו רק יהודים. סיפור נוסף, שמתאר את בריחתם של מגנטו ומאגדה (מי שהיתה לאחר-מכן אישתו) בתום המלחמה מתאר במדוייק (מבחינה היסטורית) את המיקום בו הם הוחזקו, מה שמעיד גם-כן על היותם יהודים. לגבי היותו דמות שלילית, אני חושב שבתקופת קלרמונט מגנטו הפך לאחת הדמויות הכי חזקות ומעניינות מבחינת אופי. והרי כמה המלצות: Uncanny X-men #150 - מגנטו לראשונה מבין את הטעות בדרך שלו כשהוא כמעט הורג את קיטי פרייד (בת ה-13). Uncanny X-men #200 - The Trial of Magneto - הכותרת מדברת בעד עצמה. בסוף אקסאווייר עוזב, ומגנטו מתמנה למנהל בית הספר. (הוא מנהיג את ה-New Mutants, ולא מצטרף לאקס-מן). Fall of the Mutants - קרוס-אובר שמוצע כיום ב-TP, שארועיו מערערים את אמונתו של מגנטו בדרכו של אקסאווייר, או לפחות ביכולתו ללכת בדרך זו. Uncanny X-men #274-275 - מגנטו ורוג (עם ניק פיורי וקא-זאר) נלחמים נגד זאלאדיין. מגנטו מחליט שטעה כשניסה ללכת בדרכו של אקסאווייר ועוזב לאסטרואיד M במטרה להתבודד. X-men #1-3 - (סיפורו האחרון של קלרמונט לפני שעזב) קבוצת מוטציות (Acolytes) גורמות למגנטו לבסס מחדש את מעמדו כמגן המוטציות. העימות שנוצר, יראת אומות העולם מכוחו של מגנטו ובגידתו של מנהיג ה-Acolytes מובילים למותו של מגנטו. לפני מותו, מגנטו מאפשר לאקס-מן לברוח בשלום עם ההבנה שהוא ואקסאווייר לעולם לא יוכלו להגיע להסכמה. על-ידי הצלת האקס-מן, הוא נותן לאקסאווייר הזדמנות להגשים את חלומו, למרות שהוא לא מאמין בו. כפי שציינתי, בסוף הסיפור מגנטו מת. אין לי מושג את מי מארוול החזירו לחיים בחגיגות השלושים שנה של האקס-מן, אבל כל קשר בינו לבין מגנטו מקרי לחלוטין! מצטער על אורך ההודעה. ערן

תגובה...

למרות כל הרמיזות והקריצות וכו´ וכו´ מגנטו הוא רשמית בן לקבוצה האתנית הצוענית. וזה לפי מרוול, לא זוכר מאיפה בדיוק אבל זה רשמי. נדמה לי מישהו פעם שאל את סטאן לי את זה בטור שלו... וסתם עוד עובדה- בחוברת יחסית חדשה התגלה שהשם אריק לנשר בכלל מזוייף והשם הידוע האמיתי היחיד של מגנטו הוא מגנוס.

illustrator

New member
ובפעם האחרונה...

אתה מתבסס על מארוול של היום, שרוב הדמויות שלהן (ובעיקר האקס-מן) איבדו את רוב, אם לא כל סימני ההיכר שלהם. כל העדויות עד עזיבתו של קלרמונט מעידות על כך שמגנטו יהודי. אח"כ, היוצרים החדשים, שהוכיחו בכתיבתם שהם לא יודעים הרבה לגבי השואה, קבעו שהוא צועני, למרות הסתירות שזה יוצר (אבל כפי שכבר ציינתי, עשר השנים האחרונות של האקס-מן רוויות סתירות). לגבי השם אריק לנשר, זו גם תוספת של היוצרים החדשים שהם פשוט התחרטו לגביה. מעולם לא התייחסתי לשם. זה נראה לי ממש אידיוטי שלאחר 30 שנה שהוא נקרא מגנוס, אקסאווייר פתאום מחליט לקרוא לו אריק. (למי שלא יודע, פעם ראשונה שמגנטו נקרא אריק לנשר היתה ב-Uncanny X-men #304, שחגגה 30 שנה לאקס-מן. השם לא התגלה במהלך הסיפור, אלא פשוט נאמר שאקסאווייר תמיד ידע שזה שמו. נראה למישהו הגיוני?!) אז אל תדבר על אריק! שורה תחתונה, מגנטו מת ב-X-men #3, ב-1991.

בתור בן למורה להיסטוריה...

אני יכול להבטיח לך שב"זונדר קומנדו" היו גם צוענים, שבוייי מלחמה רוסים ואמריקאים, פולנים ועוד רבים אחרים. חוצמזה, אין שום הבדל באידיאולוגיה הנאצית בין צוענים ליהודים. היהודים הם "צוענים" שהתיישבו במגורי קבע. ולגבי מגנטו, לקלרמונט לא היה רצון או צורך להציג בצורה חד משמעית את היותו יהודי או לא, הוא ניצל את זה כדי להעצים את תחושות המיסטוריות סביב הדמות ומניעיה. ואפילו באתר של מארוול, לא מצויין שהוא יהודי (בניגוד לכל הדמויות האחרות שידועה יהדותן ומצויינת בקורות חיים שלהן באתר...). ולגבי חוויות שואה, קלרמונט הודה שהוא העתיק פרטים מחוויות שהוא קרא/ראה/שמע של ניצולי שואה כדי לגרום לדמות של מגנטו להיות אמינה, זה עדיין לא אומר שהוא בהכרח ניכס למגנטו גם את הביוגרפיות של אותם "מקורות" בין אם היו יהודים או לא... וכמובן שהוויכוח הזה הוא רק חלק מהעניינים הבלתי פתורים בדמותו של אריק מגנוס (מגנטו) לנשר...

אז אם נאמץ את שיטת שוסטר/קירבי/לי

הרי שדמויות וולט הן יהודיות-אנטישמיות, זאת עק הנטיות האנטישמיות המובהקות והמוצהרות של וולט דיסני...

אילb

New member
היתה גם את חנה סנש....

אבל היא לא דמות קומיקס.... בעסה

למעלה