נוסף לדברים הסטנדרטיים - גם דג חריף. יצא חרררייייף. אבל טעים
בשביל אחד שלא יודע לבשל (בקושי יודע להכין אוכל), אני רושם לעצמי הישג.
הלכתי לחפש דג חריף ברשת (תרתי משמע). בלגאן שלם. כל אחד קורא לדג בשם אחר וגם מכין את הדג החריף/חריימה/מרוקאי/צפון-אפריקאי בשיטה שלו, עם המרכיבים שלו – ואחד לא דומה לשני. חיפשתי מתכונים בעיקר עם סרטונים. ררראאאאבבבבבקקקקקווווםםםםם !!! אולי המרוקאים יגיעו להסכמה איך מכינים את זה? כל אחד מכין את זה אחרת. ממש תודה. לא רק זה אלא שלדעתי מי שלא באמת יודע להכין דגים – שלא יגע. אבל היתה דרישה בבית לדג מרוקאי. מה לי (מוצא יקי-רומני) ולדג מרוקאי? מה זה בכלל דג מרוקאי? דג עצבני? מקלל? מרביץ? סתתתאאאאאםםם.
בסוף לקחתי שלושה מתכונים כבסיס. אחד של אבי לוי (אבי מפרגן), אחד של מאיר ממן ואחד של פותנה ג'אבר (אלה הכי דומים זה לזה), ערבבתי היטב ושיניתי כיד הדמיון הטובה עלי. את כל ההתחכמויות הורדתי, כמה שפחות עבודה ופחות בלבול מח – יותר טוב. כל מה שאני לא אוהב באוכל – צינזרתי, כוסברה למשל, שאני לא סובל. במקום זה – פטרוזיליה. תבלינים – לפי הטעם ולפי מה שיש לי בבית כי אני לא באמת מתכנן ארוחות. עובד בשליפה מעכשיו לעכשיו. אם קיבלתי מחמאה וחצי מהבת שלי – סימן שהצלחתי בגדול (גם לי היה באמת באמת טעים). ה"חצי" הנוסף למחמאה "זה בכל מקרה יותר טוב מהדג המטוגן של אמא שלך". על מחמאה כזו נאמר "לגזור ולשמור". בכל מקרה היא בלעה לתאבון.
אז נא להכין מראש את המצרכים הבאים. כרגיל אצלי, המרכיבים והכמויות לא קדושים. הכל לשיקולכם. אפילו שמעתי שף אומר בטלויזיה שלא להירתע משינוי מתכונים. הכל לטעמכם.
תחילה המצרכים לפי סדר הופעתם. כך אני מכין אותם על השיש לפני תחילת העבודה כדי לא לאמץ מדי את שרירי הזכרון.
הכמויות לשלושה פילטים גדולים של דג לבן (מושט שזה אמנון, לברק, בורי וכד'). אני קונה אותם קפואים ומוכנים באריזה. לא לעבוד קשה מדי.
שמן לטיגון. רצוי קנולה או דומה. לא שמן זית. לא מתאים למתכון הזה.
קצת (רבע כפית בערך) רוזמרין יבש (נמצא במחלקת התבלינים).
שניים או שלושה פלפלים חריפים (אדומים או ירוקים) חתוכים לטבעות עבות בלי הגרעינים והחלק הלבנבן שבפנים (אחרת יהיו הרוגים מהחריפות). אפשר גם סחוג או אריסה וכדומה.
בצל גדול ממש (או שניים בינוניים מינוס) פרוס לטבעות.
10 שיני שום בינוניות עד גדולות – קלופות ופרוסות דק עד בינוני. טוב לפרוס אותן ממש בתחילת העבודה כי לוקח זמן לחומרים הבריאים בהן לצאת.
פטריות פרוסות (אני משתמש בארבע מהענקיות הלבנות שאין לי מושג איך קוראים להן).
1 פלפל גדול (אדום/כתום/צהוב אבל רצוי לא ירוק) מנוקה ופרוס לטבעות או רצועות.
2 גזרים בינוניים מנוקים ופרוסים לעיגולים בעובי בינוני.
1 תפוח אדמה גדול חתוך לקוביות בינוניות.
2 עגבניות גדולות חתוכות לקוביות בינוניות פלוס. יש הממליצים לקלוף אותן. אני עצלן מדי בשביל זה ובכל זאת יצא אחלה.
חצי קופסה (או יותר) גרגירי חומוס משומרים עם קצת מהמים שלהם.
חצי צרור עלי פטרוזיליה רחוצים היטב וקצוצים. אפשר עם הגבעולים הדקים (גם קצוצים) אבל לא עם העבים.
כף די גדושה רסק עגבניות.
1-2 כפות מיץ לימון.
3 פילטים של דג.
להכין ליטר מים רותחים (במיוחד לסירים/סוטאז'ים/מחבתות המצופים אבן או טפלון כדי למנוע נזקים לציפוי אם יוצקים מים קרים לסיר חם). בסיר/סוטאז' נירוסטה, אפשר גם מי ברז. הגיוני שלא נשתמש בכל הכמות.
מלח לפי טעמכם. אין צורך בפלפל שחור. זה חריף מספיק גם כך.
תבלינים:
תבלין לדג (אני משתמש בזה של "פרג"). למי שאין – מערבבים מהתבלינים האהובים עליכם (סה"כ כ-3 כפות), עם קצת שמן זית שיהיה כמו ממרח. לא נוזלי אבל קרוב לזה. משחתי-רך.
רבע כפית כורכום.
איך מכינים:
נתחיל מזה שבחלק מהמתכונים אומרים שקודם כל להשרות את נתחי הדגים בכל מיני תערובות (מים ולימון או חומץ ומלח) להוציא טעמי לוואי וריחות. אח"כ לשטוף היטב את הדגים מתחת למי ברז זורמים. תאמינו לי – לא צריך. אני רוצה בדג – טעם של דג. לא של עוף מכובס. הצעתי – רק לשטוף קצת במי ברז. לצנזר את כל השאר (אחד הדברים שצינזרתי).
מחממים מחבת גדולה ודי עמוקה או סוטאז' שיש להם מכסה תואם. יוצקים שכבה שמן קנולה, מחממים היטב ומכניסים קודם את הרוזמרין – לשחרר טעמים וריח.
אחרי כחצי דקה מוסיפים את טבעות הפלפל החריף.
עוד כחצי דקה ומוסיפים את טבעות הבצל.
אחרי דקה או כשהבצל מקבל שקיפות, מוסיפים את השום הפרוס.
עוד דקה ומוסיפים את הפטריות.
עוד דקה ומוסיפים את כל הירקות. מטגנים כ-10 דקות או עד שהראשונים (בד"כ הבצל) מתחילים להזהיב. מערבבים מדי פעם שכל הירקות ייטגנו במידה שווה. בגלל שיש הרבה נוזלים יתכן שהמרכיבים לא ישחימו. זה בסדר.
מכניסים את רסק העגבניות, הפטרוזיליה, מיץ הלימון ואת כל התבלינים ומטגנים עוד כ-2 דקות.
מכניסים את הדגים (בפילטים – העור כלפי מטה), ממלאים במים רותחים שכמעט מכסים את הדגים. לוקחים כף עם הרוטב שנוצר ושופכים קצת על כל נתח דג. מכסים את המחבת/סוטאז' ואחרי הרתיחה מנמיכים את האש למינימום. רצוי להעביר ללהבה הקטנה. שומרים על בעבוע עדין ומדי פעם שוב עם הכף – רוטב על הדגים.
כשעה (לבדוק שהגזר ותפוח האדמה מספיק רכים) – ובתאבון.
אגב, את הפילטים חתכתי כל אחד לשניים. אחד היה גדול מדי למנת יחיד.
תהנו וספרו לי איך היה.
[URL]http://www.tapuz.co.il/blogs/userblog/abapolanya[/URL]