סטטיסטיקה של דוברי אספרנטו

EldadoS

New member
סטטיסטיקה של דוברי אספרנטו

חברים, ירח עצוב העלה רעיון, נו, מעין שאיפה, לדעתי, שניתן יהיה לבדוק סטטיסטיקה של דוברי אספרנטו בכל מדינה ומדינה. ובכן, זה משהו שקצת קשה לבצע: קשה לבדוק מי ומי דוברים את השפה הבינלאומית בכל מדינה ומדינה. אחת הבעיות שלנו, בעיות ההסברה (propagando, reklamado, varbado), היא מתן תשובה לשאלה "כמה דוברי אספרנטו יש בעולם". נראה לי שבקרוב יתפרסם מאמר של סרגיי בפורום זה - אם כי באספרנטו (או אולי בתרגומו לעברית). למעשה, קשה לקבוע כמה דוברי אספרנטו ישנם בעולם, היות שקשה לקבוע מיהו באמת "אספרנטיסט", או מיהו דובר אספרנטו. יכול להיות שמישהו למד את השפה, ולאחר מספר שיעורים, או אפילו קורס שלם, פשוט נטש אותה. יש לכך מושג באספרנטו, "Kabei", אבל בדרך כלל השימוש בפועל זה (ששקול ל"נטישת אספרנטו") מתייחס רק למישהו ששלט היטב בשפה, ונמנה עם חסידיה. הפועל נגזר מראשי התיבות KB של קז´ימייז´ ביין, אחד מעמודי התווך של תנועת האספרנטו, שלפתע פתאום החליט לפרוש. וישנם, לעומת זאת, ה-eternaj komencantoj, ה"מתחילים הנצחיים", אשר למדו את השפה, לא ממש מדברים אותה, אבל מופיעים בכל פגישה, ומגמגמים אספרנטו, או פשוט krokodilas, כלומר, מדברים עברית (רחמנא ליצלן, במקום אספרנטו...). אז כיצד ניתן לקבוע כמה אספרנטיסטים ישנם? טוב, יש כל מיני סטטיסטיקות, כמו כמה חברים יש בכל ארגון אספרנטיסטי בכל מדינה, כמה ספרי לימוד נרכשו, כמה למדו בקורסים במשך השנים, וכו´. האם למישהו יש רעיון כיצד ניתן, באמצעות האינטרנט, להגיע לסטטיסטיקות ראשוניות כלשהן על מספר האספרנטיסטים במדינות שונות? או על "מפקד אוכלוסין" כלשהו, שבוצע אי פעם ב-Esperantujo? אלדד

בוא רגע נראה..

כמה חברים משלמים דמי חבר לאגודת האספרטו העולמית UEA ? לדעתי גם המתחילים הנצחיים צריכים להחשב אספרנטיסטים- כי הם חלק מהקהילה, ומהווים נדבך יסודי ומהותי בקיומה, פועלה, ואם תשאלו אותי- במסה הקריטית שלה. לדעתי המספר "מליון אספרנטיסטים בעולם" הוא קצת מוגזם. אם כי מבחינה איכותית, כמובן, מדובר בקבוצה חשובה באופן מיוחד... לפי דעתי בכוחה של UEA לבצע סקר עולמי של דוברי השפה. מלמעלה מנחיתים פקודה להביא את שמות האספרנטיסטים במדינה כשהנתון הקל ביותר לאיסוף, לדעתי, הוא הקבוצה הקטנה של האנשים שאפשר להגדירם כ"דוברי אספרנטו מובהקים", או "יודעי אספרנטו על בוריה". כמובן שאי אפשר לדעת את כל השפה ובכל זאת- אם אתה מדבר שוטף, אם קראת כמה ספרים- אתה בקבוצה הזו. ינתנו גם חלוקות משנה. אפשר, גם לתת את "מבחן האספרנטו העולמי"- שיורכב מכמה רמות שאדם בוחר לו את המבחן שלדעתו מתאים לרמתו. אם קיבל מאה הוא צריך לעשות מבחן ברמה גבוהה יותר. אם קיבל 0 צריך לקחת מבחן פחות קשה. כך ישוקלל הידע של כל אספרנטיסט לכדי דירוג ידיעת השפה. אפשר לשקלל בציון גם פרמטרים אחרים- פז"מ, תדירות שימוש, השתתפות במפגשים... אני חושב שידיעת אספרנטו לבדה אינה קריטריון מספיק כדי להיות אספרנטיסט. אספרנטו היא שפה, ושפה היא תקשורת, ומכאן שאספרנטיסטים הם אנשים שמתקשרים (קולטים או פולטים ידע) באספרנטו. ז"א שאם מישהו ידע אספרנטו אבל כעת לא מתעסק בה, ולא נראה לו שהוא מתכוון לחזור להשתמש באספרנטו- הוא לא אספרנטיסט. אספרנטו היא תקווה, להשתמש באספרנטו זה לא לאבד תקווה.

לכל עם מגיעה הממשלה שלו

לא טוב לחכות להרצל של האספרנטו. לא טוב לחכות למנהיגים שיקחו אחריות ויוזמה נכונה. הפוליטיקה היום נראית כפי שהיא נראית בגלל שהציבור אכל את הלוקש (של עצמו) שהדרך שלו להשפיע בדמוקרטיה זה להצביע פעם בארבע שנים. שטויות במיץ מדמנה! שימו לב: קבלת החלטות באה מהמנהיגים (מלמעלה) ואינה באה מהעם (מלמטה) אלא זהו מקרה קלאסי של ביצה ותרנגולת. לעם קל להאשים את המנהיגים- הם מושחתים, הם לא אכפת להם מהציבור והחברה. אבל האמת היא שאם הפרטים בעם אינם יודעים להתארגן, לחבור זה אל זה ולהשפיע על ההחלטות הנוגעות לחייהם- מגיע להם כל הלוקשים שהם אוכלים ותקועים בגרונם. הרצל היה כלום בלי תנועה ציונית עממית ורחבה שנשאה אותו מעלה. התנועה הזאת זה לא ארגון. זה אנשים. זה בכלל טוב לשנן כמנטרה: אין ארגונים- יש אנשים. מסקנה- אם אין אני לאספרנטו- מי לאספרנטו?

נפלה טעות, כמובן

המשפט הנכון הוא "שימו לב: קבלת החלטות אינה באה מהמנהיגים (מלמעלה) ואינה באה מהעם (מלמטה) אלא זהו מקרה קלאסי..."

EldadoS

New member
שיקולים פוליטיים בעולם האספרנטו

מסיבות שונות, לעתים אגודות אספרנטו מצהירות על מספר חברים שהוא גדול מן המספר האמיתי (לא נראה לי שייתכן תרחיש הפוך, כלומר, שיצהירו על מספר חברים קטן מן המספר האמיתי). מה שאתה מציע כאן הוא רעיון די מעניין - לקבל רשימת שמות של דוברי האספרנטו. האם זה דבר מעשי? אולי לא כל כך. והאם יהיה זה מעשי להסתמך על מספרי החברים, המדווחים על ידי התנועות השונות בכל מדינה? ייתכן שכן - ייתכן שהמספרים המדווחים הם אכן אמיתיים. ואז מעניין לאיזה מספר נגיע. נראה לי שבקושי נגרד את החצי מיליון. מה דעתך? אכן, מיליון חברים בכל העולם בהחלט נשמע מספר דמיוני. אני בדרך כלל מדבר על מספר דוברי אספרנטו הנע בין חצי מיליון למיליון וחצי. אלדד

דוברי אספרנטו שלא יודעים עליהם

המספר שאני הייתי מהמר עליו הוא בין מיליון לשני מיליון איש החיים כיום ולמדו אספרנטו. כולל כאלה שבמקרה הצורך, היו צריכים כמה ימים בלבד כדי לחזור לדבר. לעיתים קרובות אני פוגש אנשים (בסביבות מאוד מסוימות כמו באופרה, באוניברסיטה וכד´) שאומרים שפעם למדו אספרנטו. יש גם כאלה - כמו לדוגמה אמא שלי ואחותי - שלמדו אספרנטו אך לא מחשיבות עצמן אספרנטיסטיות. מי יודע עליהן? והאם מישהו יודע, למשל, שאביו העיוור של אלי בר-יהלום, שאותו מעולם לא ראינו, דובר אספרנטו טובה (לפי עדות אלי)? יש המון אספרנטיסטים לא פעילים, שרק מחכים שאספרנטו תהפוך לשפה השנייה של כל אדם בעולם, ובינתיים, אין להם חשק מיוחד לפעילות, ולכן אנחנו לא לוקחים אותם בחשבון הסטטיסטיקה. אך הם נחשבים גם נחשבים דוברי אספרנטו!!

interDist

New member
קשה, קשה

כמו שכבר נאמר, כמעט בלתי אפשרי לערוך משפק כלל עולמי של אספרנטיסטים ולדעת את המספרים המדוייקים. אבל למה זה בכלל צריך להיות משנה???
הרבה יותר משמעותי זה שאפשר למצוא אספרנטיסטים ביותר מ-120 מדינות בעולם - וזהו מספר גבוה בהרבה ממספר המדינות שניתן למצוא בהם אנשים, הדוברים אנגלית *שוטף*. ואפילו עוד יותר משמעותי זה שאספרנטיסט הוא אחיך (אני יודע, נשמע קצת בנאלי - אבל זה באמת כך). למרות כל חילוקי הדעות, דוברי אספרנטו הם משפחה אחת גדולה ותמיד אפזר לפנות אליהם בשעת צרה! (אני למשל, אהיה מוכן לעזור לאדם בלתי מוכר שמד יודע איפה, אם רק אדע שהוא אספרנטיסט). ופרט משמעותי נוסף: רק בקהילת דוברי אספרנטו אפשר להתארח אצל אנשים לא מוכרים במדינות זרות ללא תשלום
והם בד"כ ינהגו בכם כבאורח כבוד, אדם יקר שמשמח לראותו
האם קיים משהו דומה בקהילות של דוברי שפות אחרות??? לא.

Lolth

New member
עדיף שגם כאן אשתוק....

...אבל יש לי מצב רוח לפילוסופיה. אם אתה רוצה שהדבר יישאר כפי שהוא עכשיו (דוברי אספרנטו הם משפחה אחת גדולה) אז אתה צריך להפול לראומיסט (אם עדיין לא הפכת...) ביחד עם עמרי, כי ברגע שיש הרבה מאוד אנשים שיש להם איזשהו מכנה משותף - אז ההסתברות שביניהם יש..... (tvari, ublyudki) אני לא מצליחה למצוא מילה שתביע את רגשותיי כעברית.... הולכת וגדלה. ואז אנשים כבר לא יקבלו אנשים שהם לא מכירים לביתם, כדי לא להיתקל באחד כזה... ראיתי את זה אצל טולקינאים ואצל מטליסטים... זה מאוד עצוב....

interDist

New member
מה לעשות, החיים זה לא פיקניק

כמובן שהמצב ישתנה בעתיד, אבל בינתיים אנחנו מדברים על מה שקיים היום - וזהו המצב. אני רק הצגתי את העובדה שנכונה לימים שלנו.

amri

New member
לא "ראומיסט"

לולס´י, ממכתבך נראה לי שקבלת את הרושם המוטעה שאני ראומיסט. אם תקראי שוב את תשובתי המפורטת לשאלתך לפני כשבוע מה זה RAUMISMO תראי שאני ממש לא! אמנם הייתי בין יוזמי ההצהרה המקורית, אבל גם ציינתי שאני מסתייג מן התוצאה ומן הפרוש שניתן לה. אני מסכים עם החלק הראשון של ההצהרה, שלאספרנטו יש זכות קיום כתרבות ושפה בפני עצמה, אך לא עם ההמשך, שהפך לעיקר ה"ראומיזם", שאל לאספרנטיסטים לנסות להפיץ את השפה והרעיון לכול, אלא להשתמש בא´ רק להנאה והפקת תועלת אישית. אגב, אין סתירה בין היותה של תנועת הא´ כיום "משפחה אחת" לבין המטרה להפיץ את הא´ ואת הרעיון של שפת תקשורת בינלאומית. אם וכאשר מטרה זו תתגשם, סביר שתנועת הא´ כבר לא תהיה "משפחה", לפחות לא במובן שהיא כיום. ייתכן מצב שחלק גדול מתושבי העולם ידעו א´ ואף ישתמשו בה ככלי תקשורת בינלאומי אבל לא יותר מזה, וחלק קטן ישתמש בה כשפת יומיום ו/או יהנה מתרבות וספרות הא´ המקורית והמתורגמת וישמר את "משפחת האספרנטו".

Lolth

New member
רעיון

לערוך סקר ובו לשאול, מי מחשיב את עצמו אספרנטיסט ולמה. אני הייתי עונה על השאלה הזאת כן והייתי מסבירה למה, אבל אני עדיין (מקווה שה"עדיין" הזה לא יימשך עוד זמן רב...) לא מדברת אספרנטו.

אי אפשר }-:

לולה היקרה, זה רעיון מצוין לסקר, אבל בסקרים שמופיעים בפורום הזה, אין אפשרות להסביר (אלה רק לסמן אפשרויות) אז אם את רוצה לקטלג את הסיבות לכמה אפשרויות עיקריות - תכתבי לי ואני אכניס סקר על פי בקשתך. ירוקי שלך
)

Lolth

New member
לולס´, לא לולה

דיברנו על אנשים מכל העולם, לא? בשביל מה אתה צריך לברר כמה אנשים מפורום זה הם אספרנטיסטים? כאילו שאתה לא יודע... אבל אם בכל זאת בא לך, אז ההצעה: תפתח נושא ושכל מי שמחשיב את עצמו אספרנטיסט - יכתוב בו וינמק למה.

למעלה