סטריאוטיפים והטיות בספרים לגיל הרך

maore

New member
סטריאוטיפים והטיות בספרים לגיל הרך

גם אתכם מעצבן שישנו קיבוע של סטיריאוטיפים מיניים ואחרים בספרות לגילאים הצעירים? ספרים שמקריאים לגילאי 3-5 והם קוראים אותם לבד בכיתות א-ב? דמויות של חיות - אבל חלוקת התפקידים היא מסורתית... אם יש חיה שבוכה - אז דימעה מופיעה אצל ה"אשה" בלבד ויכולה להופיע גם אצל "ילד", אבל ה"אבא" לא יבכה חס ושלום. גם חיבוקים הם של נשים וילדים... חלוקת המקצועות היא סטריאוטיפית - גננת זו בחורה, נהג טרקטור הוא תמיד בחור, אבא בעבודה........

sigalit33

New member
כן ו...לא

היי לך, בעיקרון אני מסכימה איתך שבהרבה ספרי ילדים יש קיבוע והנצחה של סטריאוטיפים מיניים וסטריאוטיפים בכלל (לגבי כל מיני דברים כמו חריגים, ילדים בכלל ועוד). אבל יחד עם זאת, אפשר היום למצוא גם ספרים שמנסים פרוץ את המוסכמות כמו "אבא עושה בושות" של מאיר שלו, ספריו של גרוסמן שבהם תפקיד האב מאד דומיננטי בחיי ילדים, "אבא בורח עם הקרקס" של אתגר קרת שם אפשר לראות דמות אמהית קרייריסטית (חליפת עסקים, עובדת עם לפ-טופ) ואבא אחר מזה שרגילים לראות. גם בסיפורים עממיים יש דמויות נשיות אסרטיביות, פמניסטיות ממש, שדווקא בעיבודים מודרניים בייחוד כאלה שמושפעים מסרטי דיסני, הופכות לדמויות כנועות, שרק מחכות לנסיך שיציל אותן. אני מאמינה שאם החברה והתרבות שלנו תפנים (מתי זה באמת יקרה???) את ערכי השיויון בין המינים, הדבר יבוא לידי ביטוי בספרות הילדים שמשקפת ומייצגת ערכי תרבות. עד אז יהיו כמובן ספרים שימשכו בהצגה סטריאוטיפית של דמויות ויהיו כאלה שלא...

כן, גם אותי זה מעצבן.

בתור אמא לילד בן שנתיים, שמקריאה לו הרבה סיפורים (וגם לפני השינה) - אני מתעצבנת למצוא את הסטראוטיפים לגבי המינים בספרים. הספרים ה"אחרים" הם בדרך כלל מודרניים יותר ופחות נחשבים ל"קלסיקות". אז אולי מהספרים הוא לא ילמד על שיוויון, אבל יראה את זה בבית שלו (אבא שוטף רצפה ואמא מבינה במחשבים).

הספרים משקפים את החיים שלנו

ואני יודעת שזה כבר ויכוח של פמניזם אבל אני חייבת לומר שגם בחיים הכל מתנהל בצורה כזאת(כמעט). אני לא מכירה הרבה נהגות טרקטור-אתן מכירות? ואולי יש נשות מחשבים(אבא שלי למשל)אבל כל זאת, לרוב, לא בזמן שהאבא הוא מוכר בגדים.

למעלה