סיבתיות או חופש בחירה ?

kant1

New member
סיבתיות או חופש בחירה ?

הייתי רוצה להעלות את השאלה הזו לדיון. הבעייתיות בעניין זה ידועה - אם הכל סיבה ותוצאה - אין בחירה ולעומת זאת אם החוקיות של סיבה ותוצאה אינה תקפה - הכל מקרי האם אפשר ליישב בין השניים ? האם חופש הבחירה באמת נתון לנו או שהוא בגדר מחשבה מעודדת אך לא ממשית ?ואם הסיבתיות היא השולטת בחיינו - מה הטעם במאמצינו השונים לשנות, להשתנות ,לחפש את דרכנו וכו', ושנית - מאין בא לי הרעיון של חופש בחירה ? אשמח לשמוע דעות והתייחסויות שונות לנושא

ita101

New member
תגובה

חונכנו להאמין בחופש הבחירה, בשכר ובעונש הנגזרים מפעולותינו. האם אתה יכול להחליט? במה אתה מאמין? יכולת בחירה היא התערבות של האדם בהתרחשות שהיא סיבה למשהו שמתקבלת בגינה, דהיינו תוצאה. מצד שני, אדם יכול להיות חופשי בבחירתו בגבול האפשרויות העומדות בפניו, הריאליות. אדם לא יכול לעוף, והאדם הנכה מוגבל ביכולתיו מהאדם הבריא. האדם מקבל כנתון מצב מסויים אך הוא יכול לפעול ולשנות ולהוביל תהליכים. זאת דיעה מסורתית שבה אני רואה את העולם. אבל היא דיעה טבעית כזו שגם אילו לא הייתי מחונך לפיה הרי שהייתי לומד אותה מניסיון. האם יכולה להיות אפשרות אחרת? לפי הדטרמניזם הכל מוכתב מראש ואין אפשרות לשנות ואכן חופש הבחירה הוא סתם אשלייה. לא נראה לי שכדאי לאמץ את הגישה הזאת כי היא לא מעודדת וחיים של אדם נדמים לחיי אבן מוטלת על האדמה. אבל אם אכן גישה זו היא האמיתית הרי שלדברי כאן לא יכולים לשכנע אותך אחרת ממה שהכתיב לנו "הגורל", הלא כן? :)

B e i n g

New member
הרהור

גם אם יש חופש בחירה עדיין אין זה אומר שאתה חופשי. חשוב על החופש? מהו החופש בשבילך? מהו חופש הבחירה עבורך? האם יכול להיות שהבעייתיות שאתה נקלע אליה נובעת מרדוקציה של הכל לשתי אפשרויות המוציאות זו את זו - סיבתיות או חופש בחירה? שתי אלו ותו לו, ושתי אלו כאפשרויות שלא יכולות להתקיים יחד. אולי אנו חיים בתוך סיבתיות שנתונה בה גם חופש בחירה? נשמע אבסורדי? האם אתה בטוח שהקיום הוא לוגי שכזה ואין אפשרויויות ביניים? אני לא בטוח שאפשר לדעת בכלל אם הכל הוא סיבתיות או חופש בחירה, שכן כדי להכריע בעניין אתה זקוק לסוג של נקודת מבט אונטולוגית וחיצונית לקיום שלך עצמך. אתה מסוגל לזה? אפשר לראות את זה גם כקואן נוסח זן.

hilabarak

New member
בכלכלה יש מושג שנקרא

"מקסימום, תחת מגבלות". נניח שיש לך 5 משאיות רגילות (צורכות מעט דלק) ו5 משאיות קרור (צורכות הרבה דלק). כל משאית חונה במקום אחר בארץ ובבוקר את מקבל בקשות להעביר סחורה מכל מיני ערים לכל מיני ערים. חלק מהסחורה צריכה קרור וחלק לא, ויש תוכנות שמכניסים אליהן את כל הנתונים והן אמורות לתת הוראות ביצוע אופטימליות. איזה משאית מאיזה עיר תיסע לאיזה עיר לקחת את הסחורה ולהסיע ליעד (כמובן צריך מינימום קילומטרים וכמה שפחות נסיעות של קרור). בקיצור בעיני החיים הם כאלו רק מורכבים פי אין סוף. בכל שנייה יש או פקק או בוס או פעילות בעבודה שמצריכים החלטה. כל החלטה טובה לא' אך מזיקה לב'. אם אכעס על המעביד אז הוא יקשיב לי יותר, אך ייאבד אמפטיה. אם אהיה נעים במקום תקיף סביר להניח שהמסר יעבור פחות בחדות. ככה עם הילדים שלי ובת זוגי והעובדים שלי, המחשב שנתקע (להתקין הכל מחדש ולאבד חלק ממה שיש או שוב לשים אנטי ווירוס שמוציא רק חלק מהווירוסים הקייימים ומשפר רק חלק מהיכולות) וכך בכביש ובכל שנייה כמעט (כולל צפייה בטלויזיה בה החלטנו על רביצה מרגיעה כנגד ספר שמפתח) וכולי. בקיצור בעיני חופש הבחירה הוא למקסם את החיים תחת המגבלות (אנושיות, יצר הישרדות, חברה מערבית, היותי יהודי (גם אם אמיר את דתי כולם יראו בי יהודי) היותי הטרסקסואל וכולי). החופש לקחת בכל רגע נתון החלטה שתיתן מקסימום חוויה של חיים תחת מגבלות המציאות שלי.

למעלה