סיבתיות

Rain88

New member
אבל

שימו לב שמה שאמרתי זה שהסיבה הייתה קיימת לפני, ולא נקבעה לפני. בין אם האדם היה מודע לה לפניי, ובין אם לאו, היא הייתה קיימת לפני הדבר שגרמה לו. זריקת האבן על החלון קדמה לשבירת החלון. אפילו אם האדם יגלה על האבן רק אחריי שבירת החלון, היא עדין קדמה לו.

Rain88

New member
הבדלתי פה

בין המושג נקבעה למושג התקיימה. מה שאמרתי זה שהסיבה התקיימה לפני התוצאה. גם אם היא נקבעה רק אחריי, היא התקיימה לפניי.

romharel

New member
היא קדמה לאירוע כתופעה

היא אחרי התוצאה כקביעת סיבה והיא שוב לפני התוצאה "בסיפור של התגלגלות האירועים" [ההסבר הדטרמיניסטי]

romharel

New member
הבעיה של "הפעם הבאה"

כדי להשתמש במכניזם הסיבתי כדי למנוע תופעות [בעתיד]בסגנון "מניעת הסיבה תמנע את התוצאה"... אז יש עם זה בעיה. אף אחד לא מתחייב [אין הוכחה לוגית לכך שתהליך סיבתי שקרה 1000 פעמים יחזור על עצמו בפעם הבאה.... מוזר לא? קוראים לכך "בעית האינדוקציה" אינדוקציה [הכללה מממקרים פרטיים למקרה כללי - קביעתץ כלל] אינה הליך לוגי תקף..... כלומר כל ההכללות [כולל תיאוריות מדעיות וכולל "חוקי טבע"] הם במעמד של אמונות..... אי אפשר להוכיחן... הפאגאניזם יכול להתעודד שהמדע מעודד ריבוי בו זמני של תיאוריות [אפילו שמתחרות זו בזו], יוצא שהמדע קרוב יותר למערכת אמונות פאגאניות [ריבוי אמונות בו זמניות כולל אמונות מקומיות [תיאוריות מקומיות השייכות למגוון תופעות קטן]. לפיכך המדע ירגיש יותר בנוח עם מגוון אמונות פאגאני מאשר עם "אמונה מונוליטית אחת" [כזה ראה וקדש] אולי חלק מהסיבות לפריחה מחדש של פאגאניזם בימינו [העריץ הדכאני מת [וכל הסביונים והנמלים והחרגולים והמכשפות נושמים לרווחה]

gwizard

New member
גם אני אוסיף כמה מילים

בשבילי הגורל הוא דו פרצופי. מצד אחד אני קובע מה אני אעשה [לקום או להישאר לשבת], מצד שני יש את הדברים שנקבעו בשבילי מראש ע"י X [אלים, גאיה, גורל וכ"ו]. ועל כך יש לי דוגמה: לעיתים אני חווה מה שנקרא De-Javu ואני רואה דברים שעתידים לקרות. זה יכול לקרוץ עוד יום, שבוע, חודש או אפילו שנה ויותר, אבל זה כן קורא בסופו של דבר. אני חייב לציין שאני לא שולט בתופעה הזאת ואין לי מושג מתי זה יקרה פעם הבאה. מה שכן, אם אני רואה דברים שיקרו בעתיד, אז המסקנה היא שיש גורל אשר לא נקבע על ידי. מעניין לציין גם שדברים שאני רואה הם לא בעלי משמעות מיוחדת כלשהי, אלא יותר Mundane. כמו לדוגמה, לפני שנה וחצי ראיתי את עצמי מתנגב במקלחת שהיא לא שלי וידעתי שזה של בחורה כלשהי. לפני שבועיים זה קרה בבית של חברה שלי ואז נזכרתי בזה וחייכתי :) ובקשר לסיבה ותוצאה.....זה הולך בשרשרת. לכל סיבה יש תוצאה שהיא בתורה הסיבה למשהו אחר. קוראים לזה השתלשלות אירועים אם אני לא טועה. זה דומה לגלים שנוצרים במים כשזורקים בהם אבן, כל גל יוצר את הגל הבא. עכשיו תארי לעצמך שיורד גשם ויש מיליארדי טיפות שכל אחת יוצרת גלים. ככה נראה העולם. טוב, קשקשתי מספיק נראה לי :)

דה ז'וו?

אני חושבת שלמה שתארת יש שם אחר... דה ז'וו זה משהו שכבר ראית באיזשהו מקום או משהו שכבר קרה. אם אני לא טועה. ואני נוטה לעשות זאת.

למעלה