סיווג ותיוג של בני אדם

מעיין א3

New member
סיווג ותיוג של בני אדם

הי כולם, הייתי שמחה לדבר איתכם על הנושא של סיווג ותיוג של אנשים, ובין היתר סיווג ותיוג של "חסרי ניסיון".
בשבועות האחרונים, התחלתי ללמוד לקראת תעודת הוראה במקום שאני מאוד אוהבת ויקר לליבי. ובימים אלו, התחלתי ללמוד קורס המדבר על שילוב ילדים בעלי לקויות בחינוך הרגיל.
לאחר קריאה של מאמר מאוד מעניין על בעיות התיוג של ילדים בעלי לקויות למידה (כמו קשב וריכוז, דיסלקציה, דיסקלקוליה וכדומה), אני חשבתי לעצמי האם אנחנו עוסקים בסיווג ותיוג של אנשים לקבוצות שונות בחיים?
מן הסתם התשובה היא כן, כי לרוב קשה להפריד אנשים מחלוקה לקטיגוריות, לדוגמא: דת, עדה, מוצא אתני, מקצוע-עיסוק, וכן- גם קטיגוריות של בעלי ניסיון וחסרי ניסיון....
ואני מודה- אני מוצאת את עצמי מסווגת אנשים ומתייג אנשים על פי המוכר והידוע לי (כלומר: האקס שלי).
לפעמים זה לטובה, אבל לאט לאט אני מבינה שזה יותר לכיוון רע מאשר טוב....
כי למרות שאהבתי אותו מאוד, מצאתי במהלך הקשר התנהגות שבדיעבד אני מקשרת אותה עם החוסר ניסיון....
איזה סוג של התנהגות? חרדה, היצמדות למוכר, חוסר עצמאות, חוסר בגרות ועוד הרבה דברים.
וכן, זו אחת הסיבות מדוע הפסקתי לנסות למצוא קשר דרך העולם הוירטואלי (בפורומים של תפוז בלי שום קשר... כי בעיקר נמאס לי מהודעות מרובות של אנשים שלא כותבים בפורום, אלא רק מנצלים הזדמנות. אבל גם דרך אתרי היכרויות למיניהם).

אחרי השיעורים האחרונים בקורס, ובד בבד עם המאמר המעניין בטירוף שקראתי לאחרונה, אני תוהה לעצמי האם נעשה/עשיתי עוול לסיווג של "חסר ניסיון"?
לצערי התשובה היא כן.
לפני הקשר עם האקס, הסיווג שלי לאנשים "בעלי ניסיון" ו"חסרי ניסיון" היה כמעט ולא קיים (כי בעיני זה לא היה רלוונטי).
היום? היום אני חושבת פעמים עם לצאת עם בחור שאין לו שום ניסיון (כי הכוויה מהקשר האחרון הייתה מאוד גדולה... מאמינה שאפילו השאירה צלקת).

אין ספק שהמאמר גרם לי לחשוב מחדש על הנושא (אני לא בטוחה שאחליט אחרת, אבל כן אבחון אותו מחדש).

אך מה איתכם? האם מרגישים שהעולם מסווג לאנשים "בעלי ניסיון" ו"חסרי ניסיון".
והאם אתם מרגישים שהתיוג של "חסרי ניסיון" הוא לרוב מושך סטראוטיפ של תכונות שליליות (שלרוב לא בהכרח קיימות)?
כיצד אתם רואים את זה? וכיצד אתם חושבים שהחברה רואה "חסרי ניסיון"?

tomasth

New member
"אתם" ו "עולם" זה גם סיווג , ש יכול להיות שלילי ויכול חיובי.

אצל חרדים למשל חסרי ניסיון מושך סטראוטיפ של תכונות חיוביות (שיתכן ולא בהכרח קיימות).
בגלל שלכל אדם יש מוכר וידוע אחרים , אז הסיווגים המשתנים שיעשה יהיו אחרים (למשל חוזרים בשאלה/תשובה).
&nbsp

:)

מכיוון שהמוח שלנו בנוי לתייג, זה מה שאנחנו עושים מגיל אפס.
כמובן שעם מודעות אפשר למנן את זה
אבל אין אדם שלא עושה את זה, בנושאים שונים ומגוונים.
זה מתחיל מתיוג
וזה ממשיך לדעות קדומות או לאמונות מגבילות.

מעיין א3

New member
אני גם חושבת שלפעמים התיוג הוא סוג של חייזר חוצני, כלומר

כלומר, אפשר לראות ולתייג את החברה כ-X וכ-Y,
עד שנתקלים באדם מסוים (שהוא נמצא תחת "קטיגוריה X") ומוציאים אותם מתוך הקטיגוריה הזאתי.
לדוגמא, יש לי חברה ימנית, שרואה את כל הערבים כ.....
עדדדדדדד שמדובר על החברה שלה לכיתה נסרין.
לפעמים אני בשוק ממנה... היא אומר כל הזמן- כל הערבים הם ככה וככה, ואני מזכירה לה:
אאאאא חמודה, מה עם נסרין?
מה היא עונה לי: "לא לא, נסרין לא נכנסת לקטיגוריה של כל הערבים... היא שונה".
&nbsp
כלומר לפעמים הסיווג והתיוג הוא בעיקר בראש שלנו, ואנחנו עושים הפרדה בין הקטיגוריה לבין אנשים ספציפים....
&nbsp

Zarniwoop

New member
תיוג בפני עצמו הוא בסדר.

הוא פעולה טבעית ואפילו לא רציונלית שהמוח שלנו עושה. זוהי הדרך שלנו לפענח ולאחסן מידע—לתייג. הבעיה היא כשאנחנו משייכים סטראוטיפים לאותו תיוג. סטראוטפים לרוב לא נכונים.
&nbsp
זה שאני אחשוב על מישהו שהוא שחור זה בסדר כי זה צבע עורו. זה לא יהיה בסדר אם אני אחשוב שהדבר היחיד שהוא אוכל הוא עמבה. כי רוב הסיכויים שאטעה. זה מלוח מדי לאכול בלי כלום.
&nbsp
גם בדוגמה האישית שלך:
–חרדה יכולה לבוא עם או בלי חוסר נסיון ולהפך. היא יכולה להשאר אחרי השגת נסיון והיא יכולה לחלוף.
–הצמדות למוכר היא ממש לא תכונה שאני משייך לחסרי נסיון. אם כבר היא תכונה אנושית מאוד שכיחה.
–חוסר עצמאות. לא חסר סיפורים אישיים מהפורום הזה של אנשים שחוסר עצמאות אינה אחת מהמגרעות הכלולות בסל חוסר הנסיון שלהם.
–חוסר בגרות. אני יכול לספר על עצמי שאני מעולם לא הייתי ילד לא משנה מה אחרים יגידו לך או איזה תמונות שלי עם פוני אמא שלי תראה לך. ואני בתול כמו ידית של דלת.
&nbsp
האם נפרדת מהאקס שלך כי הוא היה חסר נסיון או כי פשוט הייתם אנשים שונים? כי גם חסרי נסיון הם אנשים שונים. זו טעות לחשוב אחרת.

מעיין א3

New member
נראה לי התלבלבת

סיווג זה שאנחנו מסווגים אנשים לקטיגוריות שונות- כלומר אדם בעל צבע שחור יהיה מסווג ככה.
תיוג זה התווית אתה מצמיד אליו
(חפרתי שעות על המאמר הזה).
&nbsp
בכל אופן, לגבי האקס:
אני לא נפרדתי ממנו בגלל חוסר הניסיון- במיוחד לא קשר של מספר חודשים (להיפרד ממישהו בגלל חוסר ניסיון זה לרוב על דייט ראשון או שני, ולא ליצור איתו מערכת יחסים).
אני נפרדתי ממנו כי הרגשתי שיש מכלול מורכב ובעייתי אצלו... הוא היה מאוד מאוד לא בוגר ולא עצמאי (ואני אישית מאוד עצמאית), והוא בעיקר נצמד למוכר והרגיל שלו- שזה אימא שלו... ולא הרפה ממנה.
מסיבה זו נפרדתי ממנו....
&nbsp
אבל קשה לי להפריד בין הדברים האלה לעובדה שהוא היה חסר ניסיון... כי התחושה היא שאם הוא היה קצת יותר עצמאי, ולוקח את עצמו בידיים מבחינת עבודה ויציאה מהבית, הסבירות שהוא גם היה מתנסה במערכת זוגית הייתה יותר גבוהה (בעיני).
(שוב- אני מסווגת ומתייגת... אבל זה באשמת הכוויה שנוצרה- ולא בגלל הפורום...)

Zarniwoop

New member
התכוונתי שאפשר לתייג מישהו לקבוצה מסוימת,

זו גם ההגדרה של המילה. אבל בעקרון את צודקת.

זו היתה שאלה רטורית, אני יודע מקריאה בפורום שלא נפרדתם רק כי הוא היה חסר נסיון.

זה יכול להיות שהוא היה חסר נסיון בגלל התכונות האלה. אבל לא היו לו את התכונות האלה כי הוא היה חסר נסיון. לא כל חסר נסיון יהיה כמוהו.

dahoe

New member
אני באמת מוצא את עצמי מפריד לפעמים

ואני דווקא בהחלט יכול להגיד שאני דווקא מרגיש הרבה חיבור לאנשים חסרי ניסיון זוגי. מהרבה סיבות שונות, אני חושב שנקודת המבט שלי רואה בחוסר ניסיון הצבעה להרבה תכונות חיוביות שיש בבנאדם.

ReaL Fun

New member
נשמע כמו מאמר מעניין

אם הוא גרם לך לשקול משהו מחדש, הוא כנראה מאמר שכדאי לקרא.
אם זה מאמר שקראת ברשת, את יכולה להעלות קישור שלו?

למעלה