סיומת תיאורים (יה\ית)

BatHell

New member
סיומת תיאורים (יה\ית)

בדר"כ מצאתי לנכון לתאר שמות עצם (בעיקר כלפי אנשים) עם סיומת "יה", לדוג': אישה דתיה. זאת בעקבות, שכאשר מתארים עדה מסויימת, צריך להשתמש באותה סיומת ולא ב"ית", לדוג': היא תמניה ולא תימנית, כיוון שתימנית היא שפה. האם נכון להגיד גם אישה דתית?

אִיתַי

New member
הסיומות "ית" ו-"יה"

בדקתי את הסוגייה במילון, ומסתבר כי אבן שושן מעדיף דווקא את שם התואר "דתית" על פני "דתייה", אף על פי שלדעתי, נכונה גם הצורה "דתייה". ההנחה כי רק סיומת "יה" משמשת לתיאור עדה / מוצא / שייכות - היא חלקית. ישנן הרבה מילים המתארות מוצא של נשים, ומסתיימות ב-"ית", לדוגמה: סינית, עירקית, סורית, לבנונית, ישראלית. לעומת זאת, נפוצה גם הסיומת "יה", לדוגמה: תימנייה, איטלקייה, רומנייה, ספרדייה, עברייה וכו'. "דתית" או "דתייה" הן, כמובן, לא מילים המתארות מוצא. נכון יותר להגדירן כמתארות תכונה מסוימת, וגם בקטגורייה זו יש לא מעט מילים המתסיימות דווקא ב-"ית": "שתלטנית", "חנפנית", "תרבותית" ועוד. ניתן להוסיף ולומר, ששתי הסיומות: "ית" ו"יה" "נושקות" זו לזו, ומשמשות פעמים רבות לציון אותה המשמעות, ומכאן הבלבול ביניהן. > כך, לדוגמה, שתי הסיומות מתארות חלקי לבוש: "גופייה", "חזייה" לעומת "חצאית", "אימונית". > כנ"ל בקטגוריית הצמחים: "עגבנייה", "פטרייה" לעומת "כרובית", "אשכולית". > שתי הסיומות מתארות הקטנה: "עוגייה", "נקניקייה" לעומת "מפית", "כוסית". > שתיהן מתארות מכשירים, כלים: "מטרייה", "מימייה" לעומת "עינית" ו"אזנית" (שבה עסקנו השבוע כאן בפורום - בשרשור אחר).

Yuvalenko

New member
מעניין.. אם כך, לא פלא שאכן

מתבלבלים ואומרים "אזניה" במקום "אזנית", שהרי הסיומות האלה זהות במשמעות, ואין ממש כלל או הגדרה קבועה לאופן השימוש בסיומות אלו.

donatela

New member
ועוד על סיומת יה ית

איך נדע מתי אומרים גרמניה ומתי ישראלית? אין חוק? ועוד שאלה האם אומרים מרוקנית או מרוקאית (לגבי האישה ואיך מבדילים עם השפה?) ואמריקנית או אמריקאית, האם אין פה כללים ברורים????

רחל248

New member
מרוקנית, אמריקנית - כך יש לומר.

אפילו שהמרוקניות קצת נעלבות כשקוראים להן כך...

אבוי! זה הייתי אני ממחשב אחר ושכחתי

להכנס בשמי... אתה רואה איתי, מסתבר שהפורום הזה כל כך ממכר שאני כבר מבקר בו ממחשבים שונים!

dorgad

New member
איתי, היסודיות שלך ראויה

לכל שבח. כל הכבוד! דור

למעלה