סיומת X בקיצורים רפואיים מלטינית> Dx- diagnose

Assiduous

New member
סיומת X בקיצורים רפואיים מלטינית> Dx- diagnose

לכל מי שמתמצא בלטינית יודע שבשפה המדוברת ברפואה בימינו שכיח מאוד למצוא את האותיות Dx כקיצור למילה diagnose שלא מופיע בה שום אות x. הקיצור הזה בתופסת האות x המשמשת למעשה כסוג של גרש (') משמש במילים רבות נוספות בשפה הרפואית. השאלה שלי היא איך נוצרה השימוש באות הזאת לסימון הנ"ל?

הקיצור הזה בתוספת x הוא דבר נפוץ בשפה מקצועית זו, אצרף מספר דוגמאות בודדות מתוך רבים.
1) Hx= history
2) Fx= fracture
3) Sx= symptoms
4) Tx= treatment

Assiduous

New member
זה לא רק קיצור במונחים רפואיים זה התפשט לדיסציפלינות נוספות

ולתחומים נוספים, כמו לקולינריה המונית ;) [פיצה למשל, כפי שהזכיר דאנטה.]

קמליה1

New member
X כקיצור.

מעניין מאד, לא ידעתי. ידעתי רק על Rx שפירושו מרשם רופא.

למה שלא תנוח ותאכל פיצה?

הקיצורים הלאטיניים ושימוש במספר אותיות לשם ציון מילה או אפילו משפט היו תופעה מוכרת עוד מימיו של מארקוס טוליוס טירו, הלבלר של מארקוס טוליוס קיקרו הנואם והמדינאי בן המאה הראשונה לפנה"ס, שהמציא קיצורים על מנת לעמוד בקצב הדיבור של אדונו המלומד (ולפעמים החרטטן, קיקרו. אבל על כך בפעם אחרת...). הסימן & למשל הוא קיצור של המילה הלאטינית et (ו"ו החיבור), מהמאה הראשונה לספירה. טירו, אגב, השתמש בסימן שמזכיר יותר את הספרה 7.
במסורת כתבי היד, מהמאה השמינית לספירה (מימיו של קארל הגדול. כמעט ואין לנו כתבי יד לאטיניים מתקופות קדומות יותר) ואילך, החלה להתגבש קונבנציה של קיצורים וליגטוריות בכתבי היד. ראו המילון של אדריאנו קאפלי (Adriano Cappelli), "מילון הקיצורים בלאטינית ובאיטלקית" (Dizioonario di abbreviature latine ed italiane), שיצא לאור בשנת MDCCCXCIX.

טוב, נעבור לעולם הרפואה:
הקיצור הראשון שניתן להתחקות אחר מקורו הוא הקיצור Rx ל-"מרשם", לצורת הציווי בגוף שני יחיד recipe. בלאטינית הפועל recipere משמעו "לקחת", "לקבל". ואכן, אי אפשר לקבל או לקחת תרופות מבלי שקיבלת אישור (שניתן לך בלשון ציווי, קח את הכדור כל שעה!, למשל). בכתבי יד מן המאה ה-14 אנו מוצאים את הקיצור הנ"ל ל-recipe, או לפעמים רק את האות R עם קו נטוי שחוצה את "הרגל" הימנית.
מכאן לכאן, התחילה להתגבש דרך פעולה (בלאטינית היו אומרים מודוס אופרנדי...) של קיצורים של מונחים רפואיים מוסכמים, והמונחים החשובים והנפוצים ביותר כגון "היסטוריה רפואית" (Hx), "אבחון" (Dx), "תחזית החלמה" (פרוגנוזה, Px) וכן הלאה.

בתרבות הפופולארית החלו להופיע הקיצורים הללו גם במקומות אחרים, כגון פיצה דומינו'ז. פיצה עם תוספות מסומנת בקיצורים המזכירים את הקיצורים הרפואיים, כגון Ax=American favorite, פיצה עם פפרוני, פטריות ונקניק. או Hx, "ארוחה בסגנון הוואי", פיצה עם אננס, ותוספת גבינה.

Assiduous

New member
עזוב, מעדיף משהו בריא יותר וטעים יותר

כל הכבוד על הידע המרשים בהחלט שהצגת בתגובה. במיוחד בחלק הראשון של התגובה עם החלק ההיסטורי (את החלק השני ברובו הכרתי). קיקרו הוא בהחלט אחת מהדמויות המוערצות עליי בשל הזיכרון האדיר המיוחס לו.

כפי ששמת לב השאלה שלי התמקדה בהתפתחות השימוש ב-X כסימן לקיצור. המשפט בתגובה שלך שהתכוון לתת מענה לזה הוא: "מן המאה ה-14 אנו מוצאים את הקיצור הנ"ל ל-recipe, או לפעמים רק את האות R עם קו נטוי שחוצה את "הרגל" הימנית."

למען האמת, בחיטוטים קצת בגוגל ראיתי את ההסבר הזה והיה קשה לי לקבל אותו לא מפני שאני לא מסכים איתו אלא מפני שכנראה חסר לי קצת ידע בקליגורפיה, פלאוגרפיה או במילים אחרות בהבנת הצורה של האות R עם הרגל, כך שכל הנושא הזה נשמע לי מובן בערך כמו סינית מדוברת
אך אולי הכוונה לתמונה הזאת?

Eldad S

New member
נראה שכן

ואם כן, זה מסביר אולי את התהוות ה-x בתור הקיצור המדובר.

Assiduous

New member
כלומר במקור מדובר בכלל על שילוב של R+P שברבות הימים הפכו ל-X

בהחלט מעניין איך דברים מתפתחים להם בשפה הכתובה.

למעלה