סיוע בהנצחת תשעה ילדים שנספו

כאב רב

New member
סיוע בהנצחת תשעה ילדים שנספו

להלן בקשתי ובני משפחתי: שבע לבית בוקסבאום ושמואל בונדר שמוצאם מהעיר צאנז (Nowy Sacz) נספו בשואה עם תשעת ילדיהם. אחיה של שבע הובל אל הקרמטורים באושוייץ. ידוע (כמעט ברור שזה מדוייק) כי לשבע ולאחיה לא היו אחים ואחיות נוספים. מששת ילדיו של האח שרדו שניים, אחד כיום בחיים אבל אף אחד לא יודע איך קראו לתשעת ילדי שבע ושמואל. נראה לי שמיצינו את כל (?) החיפושים והשאלות במשפחה ובשלוחותיה, ובדפי העד של יד ושם. בכל זאת אולי מישהו ימצא רמז בכדי להנציח את הנפשות האלה - קשה להכיל את הכאב על תשע נפשות עלומות שפשוט הושמדו. ב Jewishgen רשומים בלודג' שבע בונדר, שמואל בונדר (לא כזוג). אולי הם עברו לשם? או שאלו אנשים אחרים עם שם זהה. אולי נספו שם בגטו טרם ההשמדה הסופית הנוראית? אולי משפחתו של שמואל היתה מלודג? אולי הילדים הגדולים כבר היו נשואים וגם ילדיהם נלקחו עימם? לא פשוט לשאול את כל השאלות האלה. הכיוון הנוסף ששחשבנו עליו הוא ארכיון העיר צאנז, למרות שאנחנו לא יודעים אם הם בכלל גרו שם בתקופת שואה. אבל כאן מדובר בשנים שלאחר 1900 ולפי מה שהבננו, גם אם יש רשומות משנים אלה הן חסויות ולא ניתנות לעיון על ידי הפולנים אלא אם כן אתה צאצא ישיר של השם המבוקש (= הרשומות שהן מיותר מ-100 שנה לאחור סגורות). השאלה היא: איך מאתרים את שמות תשעת ילדי שבע ושמואל בדי להנציחם? אשמח להוסיף כל מידע נוסף שברשותי במסר אישי. הודעה זו מוצגת גם בפורום "שורשים". "תהה נשמתם צרורה בצרור החיים"

מציעה לך כיוון חדש

צרפתי לך קישור לספר יזכור של סאנץ, הספר הוא ביידיש, כדאי לעבור עליו, תוכל לזהות את השמות גם בלי לדעת יידיש, אם תזדקק לעזרה אוכל לך לעזור במסרים אישיים. בהצלחה וכל טוב.

כאב רב

New member
תודה ואולי עוד כיוון

ענת תודה. הספר ידוע ועיינתי בו רבות. הדבר המקשה הוא שאין בו אינדקס שמות. אולי בכל זאת מסתתר איזה פירור מידע באחד העמודים. כיוון שעדין לא השקענו בו הוא "ארגון יוצאי צאנז בישראל" שעדין חי ומתכנס מידי שנה. הפעם הראשונה ששמעתי על הכינוסים היתה בשנה הקודמת. אז לא הצלחתי להגיע כי שמעתי על כך יום לפני הכינוס. אז גם עדין לא עמד הנושא הכה קשה נפשית לטיפול של כל בני המשפחה זוג ההורים וכל תשעת (!!!) הילדים, הנרצחים העלומים, מול עינינו (ולא "הנספים" - מכבסת לשון מאוסה. זה היה רצח אקטיבי, הם לא מתו בתאונת דרכים). השנה, ולו רק בכדי לנסות לעשות עוד משהו לזכרם, אשתדל מאוד להגיע לשם ולשאול את זקני הדור. הבעייה היא שאין אנו יודעים אם הזוג הזה - שבע לבית בוקסבאום ושמואל בונדר, אכן התגורר בצאנז. לכל מי שיודע או חושב על עוד פירורי מידע, אבקש בכל לשון לרשום כאן כמה מילים. "תהה נשמתם צרורה בצרור החיים".

כאב רב

New member
נספו = נרצחו

כן, גם אני לדאבוני משתמש מתוך הרגל במילה המקובלת "נספו" (perished). אולי כי כך אומרים כולם, אולי כי זה קצת מעמעם את הכאב הצורב. לא חשבתי על זה עדין באופן מסודר. בכל זאת אני חושב שמעתה והלאה אלמד את עצמי להשתמש באופן קבוע במילה - נרצחו (mrdered). אולי זה לפחות יזעזע עוד כמה נפשות של נוצרים אירופאים טובים שאיתם אני נפגש לבקרים. "תהה נשמתם של הנרצחים צרורה בצרור החיים"

לתהליך החיפוש צריך סבלנות

ואל לך להתייאש. גם אני מחפש כ 10 שנים כל פעם מוצא פיסת מידע. עוד רעיון אולי תיקח את השם בונדר תוריד את הדגש באות "ב" יצא לך השם וונדר, עם השם הזה גם תרוץ במקביל. לפעמים יש שינוי באיות באותיות לועזיות. תשלח מכתב לעיר צאנז לעיריה אולי נשאר להם ספר הלידות. תבדוק באתר אבותינו. תמסה לבדוק איזה ארכיונים נמצאים בסביבת צאנז. תכניס ל Jewishgen את בפרטים שברצונך לחפש. תבדוק בבית הספרים הלאומי בירושלים האם ישנם שם ספרי קהילה של בתי הכנסת. תבדוק בקיריית צאנז בנתניה (הקריה החסידית) אולי יש להם ספרי קהילה. תמשיך ותמשיך ואל תתייאש.

כאב רב

New member
תודה רבה

בני תודה וממש כל הכבוד. המון רעיונות מאתגרים - חלקם מוצו ואחרים בתחילת הדרך. אנסה בכל כוחי המועט. מקווה שזה יקח פחות מעשר שנים. "תהה נשמתם צרורה בצרור החיים"

כאב רב

New member
Bodner

במשפחה נשמר השם בלועזית - Bodner. בכל זאת תודה ואנסה כל כיוון.

עוד טיפ

לפני כ שלש וחצי שנים היינו עם פורום שורשים בספריה הלאומית בירושלים בסיור. המארח היה חיים לוי מנהל פורום יידיש 516, מרצה אורח היה מאיר וונדר שכתב ספר על מחקר גניאלוגי. גם כתב ספר על שושלת רבנים מגליציה והוא מומחה בנושא. אני מצרף תמונה של מאיר וונדר שהורדה מאלבום פורום שורשים משפחתיים.

כאב רב

New member
סיוע אקטיבי

תודה לכולם. העצות מאוד מועילות ונפתחו לפני הרבה כיוונים פוטנציאליים. אכן כדאי לשוחח. אודה אם תשימו את העובדות שמסרתי בראש ותנסו גם אתם לשאול על הנושא בהזדמנויות שנקרות על דרכיכם. השם הוא: "באדנער" (= בודנר, BODNER) ולא כמו שכתבו אצבעותי בחיפזון על המקלדת "בונדר". "תהה נשמתם צרורה בצרור החיים"

למעלה