סיכום הקשתות באולימפיאדה

gmatzkin

New member
סיכום הקשתות באולימפיאדה

אהלן,

עכשיו אחרי שנרגעו המהומות בפורום אני כותב סיכום קצר של האירועים למי שפספס (שזה בעצם כמעט כולם כי ערוץ 1 מתייחס לענף בביטול חח).
קצת הסבר קצר על פורמט התחרות. למשחקים העפילו 64 גברים ו64 נשים שמתחרים בתחרות האישית. כמו כן מתוך 64 אלו ישנם גם 12 נבחרות שמתמודדות בתחרות הקבוצתית (3 קשתים בנבחרת). בשלב המוקדמות יורה כל קשת 72 חיצים ומשיג ניקוד מתוך 720. עבור המוקדמות של התחרות קבוצתית מחברים את שלושת התוצאות האישיות ולפי הניקוד נקבע הדירוג מ1-64 עבור שלבי האלימנציות.
שלב המוקדמות היה פסיכי לגמרי. באופן אירוני כמעט התנאים בשלבי המוקדמות היו התנאים הטובים ביותר בתחרות רשמית בכמה שנים האחרונות - והתוצאות בהתאם. בגברים כמובן שהשלישיה הקוריאנית עשתה בית ספר לקשתות לכולם - שלושתם היו מדורגים ראשונים כאשר השניים הראשונים יורים תוצאת שיא עולם. שיא העולם החדש 699 מתוך 720(!!!). רק לשם הבנה המדורג 4 הבריטי היה רחוק 10 נקודות מהמדורג 3. מן הסתם השיא עולם נשבר גם עבור המוקדמות של התחרות הקבוצתית. גם עבור הנשים היו תוצאות טובות מאוד אולם לא היו הישגים יוצאי דופן - השיא האולימפי מ96 עדיין לא נשבר.
עתה אני אתן הסבר קצר לגבי שיטת האלימינציות. לאחר שכל קשת מדורג בין 1-64 עוברים לשלבי נוקאאוט - מקום ראשון נגד אחרון, שני נגד אחד לפני אחרון וכן הלאה כאשר הטבלה בנויה כך שכביכול אם כל אחד ינצח את מי שהוא צריך המדורג ראשון יהיה נגד 2 בגמר ו3 נגד 4 בקרב על הארד. בשלבי הנוקאאוט יורים בשיטה של "סטים" (בפעם הראשונה באולימפיאדה לאחר שהחוקים שונו ב2010). קשתים יורים אחד נגד השני חץ חץ כל אחד בתורו - שלושה חיצים בכל פעם. כל שלושה חיצים נחשבים סט. מי שקיבל ניקוד גבוה יותר באותו סט מנצח ומקבל 2 נקודות מערכה, המפסיד מקבל 0 ובמקרה תיקו מקבלים כל אחד נקודה. משחקים הטוב מ5 סטים כאשר הראשון שמגיע/עובר 6 נקודות מנצח. במצב של תיקו 5-5 יורים "שוט אוף" - חץ אחד הכי קרוב למרכז מנצח.
שיטה זאת של אלימינציה התחילה ב1996 כאשר עד אז היו יורים באולימפיאדה 288 חיצים ומי שהיה לו הכי הרבה נקודות בסוף התחרות ניצח. שיטה זאת הבטיחה שהקשת הכי טוב ינצח שיטה זאת הייתה משעממת פצצות. שיטת הנוקאאוט הקודמת הייתה לירות אחד נגד השני 12 חיצים ולמי שהיה הכי הרבה נקודות היה מנצח. לבסוף הגיעו לשיטת הסטי הנוכחית (שאני אישית מאוד אוהב).
שיטה זאת של אלימינציה גורמת למעשה לשני דברים - לשלב המוקדמות אין שום משמעות מעשית לגבי התוצאות הסופיות - המדורג ראשון במוקדמות ששבר שיא עולם הודח בסיבוב השלישי (ע"י אירופאי צעיר) ולמשל ל8 האחרונים בגברים הגיעו המדורגים מהמוקדמות 2,3,5,7,16,20,40,43. אצל הנשים 1,2,4,9,10,11,19,37. למעשה מי שקם בבוקר התחרות עם אומץ מנצח.
כמה נקודות יפות מהתחרות:
לדירוג העולמי בקשתות אין כל כך משמעות בשטח - המדורגת ראשונה בעולם (לפני המשחקים) הודחה סיבוב ראשון, המדורג ראשון בעולם הודח סיבוב שני (הם היו מדורגים 8 ו10 במוקדמות בהתאמה). המולדבי שניצחתי בחצי גמר תחרות המיון (שאמרו לי שזה לא הישג כי ניצחתי ילדים קטנים) היה נשא הדגל של מולדובה בטקס פתיחה ולא הכזיב. למרות שלא קבע קריטריון ישראלי והתמודד סיבוב ראשון נגד אחד מהאמריקאים (מדורג 24 בעולם) והדיח אותו (שווה לראות את ההתמודדות הזאת - האמריקאי פשוט התפרק מנטאלית שני חיצים אחרונים לא ראיתי דבר כזה הרבה זמן) ובסיבוב השני הדיח מדליסט אולימפי בריטי מנוסה עד שהפסיד לאחד הקוריאנים בשמינית הגמר. אצל הנשים הייתה אכזבה גדולה אצל הקוריאניות. הנשים הקוריאניות הן בהרבה יותר טובות מהעולם (הן היו זוכות ברציפות כבר כמה אולימפיאדות בלפחות שתי מדליות באישי וזכו בזהב מ88 שהתחילה התחרות הקבוצתית עד לונדון כולל) אולם בתחרות יחידות הן זכו "רק" בזהב (והיה לה מזל שהמקסיקנית לא ירתה טוב בשוטאוף- עוד התמודדות ששווה לראות!). המפתיעות הגדולות הן המקסיקניות שזכו בכסף וארד למרות שהן מדורגות 13 ו22 "בלבד". אצל הגברים הייתה הפתעה גדולה בקבוצתי כאשר לראשונה מ96 הקוריאנים לא זוכים בזהב. הם היו צריכים "להסתפק" בארד כאשר האמריקאים שניצחו אותם בחצי גמר (למרות שהיו מדורגים 4 לעומת מקום 1) מפסידים בחץ האחרון לנבחרת איטליה בגמר (מומלץ ביותר לראות היה מלהיב ביותר הסט האחרון!) למרות שהאיטלקים היו מדורגים 6 בלבד במוקדמות. בתחרות היחידים זכה קוריאני בפעם הראשונה בהיסטוריה בזהב (באופן מדהים הם לא זכו בזהב עד היום למרות היתרון המדהים שלהם על שאר העולם) בכסף זכה יפני ממקום 32 (שאף אחד לא כל כך שמע עליו קודם) ובארד מקום 41 מסין וזהו למעשה הפודיום הכל-אסיאתי הראשון בתולדות הענף. למרות ש8 מתוך ה16 שהגיעו לשמינית גמר היו אירופאים לא הצליח אף אחד מהם לזכות במדליה בפעם הראשונה בתולדות המשחקים (את מקום 4 לקח ההולנדי שהדיח את שיאן העולם).

אם יש שאלות אתם מוזמנים בכיף לשאול. מקווה שלא חפרתי יותר מדי חח

לינק לדף עם כל התוצאות
http://www.archery.org/index.asp?m_id=1370&cnt_id=7333

לינק לכל השידורים
http://www.youtube.com/user/olympic?feature=fvstc

שווה לראות!

גיא
 

BentzWatchJudo

New member
גיא!

 
ניתן לראות תופעה תרבותית יוצאת דופן

אצל הקוריאנים, אותה הזכרתי בסיכום האולימפיאדה.
הם הצליחו למצב בלונדון שליטה בענפים הדיוק-הסיכולי, כלומר קשתות וגם ירי. שזו תופעה מעניינת.
אם מצרפים את זה לשליטה המסורתית הכמעט מוחלטת של הסינים בענפי כדור טכניים נטו, כמו טניס שולחן או בדמינטון - אנחנו שוב מקבלים מושג מעניין על היתרון היחסי המזרח-אסייתי. קוריאנים, סינים והסביבה.
 

nitsansh

New member
אין דבר כזה ענף טכני נטו

טניס שולחן ובדמינטון לא יותר טכניים מטניס למשל.
 
שלילי, הם שונים. העוצמה הגופנית המתפרצת

הנדרשת משחקן טניס שונה בתכלית מזו הנדרשת משחקן טניס שולחן.
העוצמה הראשונית הנדרשת להגשה וגם תגובה של כדור טניס בסדר גודל המגרש, שונה מזו הנדרשת להגיש ולהגיב חזרה של כדור פינג פונג וגם כדור נוצה. - גם אם בגלל משקלם המזערי של האחרונים הם מגיעים למהירויות גבוהות.
 

nitsansh

New member
הנחתה בטנ"ש או בדמינטון דורשת לא פחות כוח

מהגשה בטניס. בשני הענפים "הקטנים" דרושה מהירות תגובה וזריזות ברמה הרבה יותר גבוהה מטניס.
והעיקר: אתה דיברת על ההיבט הטכני... בטניס יש לטכניקה משקל גדול מאד...
 
אתה שוב שוגה עובדתית

מסת הכח הנדרשת משחקן טופ עולמי בטניס העולמי למשל להגיש אייס במהירות שעולה על 200 קמ"ש, גדולה בהרבה מאשר הנחתה במהירות גבוהה של טניסאי שולחן. גודל המגרש ומשקל הכדור עושים את ההבדל. -
כאמור גם אם הכדורים עצמם לא פחות מהירים (מאותן סיבות מרחק ומשקל הכדור)
בעוד שבראשו השחקןן צריך הרבה יותר כח מתפרץ ושימשו בטכניקה "מרחבית" , האחרונים מצטיינים בטכניקה של מוטוריקה-עדינה
ומהירות תגובה מדהימה- גם מול כדורים הנעים ב 300ו ואיפלו 400 קמ"ש בטניס שולחן למשל.

יכולת הדיוק וכאמור עליונות בשימוש בטכניקה-עדינה שאיננה מצריכה כח מתפרץ, הן שנותנות לקוריאנים את הבכורה גם בחץ וקשת וגם בירי.
 
ההישגיים הללו וכיבוש עוד ועוד ענפים

שבהם הקואורדינציה קשר יד-עין יחד מוטוריקה עדינה הם המוטיב המרכזי (חץ וקשת, ירי ועוד), ובהם ההמגוניה המזרח-אסייתית בולטת במובהקות למול ענפים הדורשים כח ומסה מתפרצת. במיוחד בענף הכדור - למשל כדורגל, כדורסל, כדורעף. וזה למרות שגם כאן אנו רואים שיפור בולט לאורך השנים מצדם.
 

טניס13

New member
הסבר מעניין! הענף הזה כ"כ לא חשוף תקשורתית...

איזה כיף שאתה כאן להסביר!

דרך אגב - מתי התחרות הבאה שלך? באיזה מסגרת?
 

nitsansh

New member
ממה שאתה כותב מתקבל הרושם שזה ענף בלתי צפוי

לחלוטין...
 
זה גם מה שאנו תמיד שומעים על הירי למטרה

ובשניהם בפרפרזה, לפחות ע"פ לונדון, "משחקים 90 דקות ובסוף הקוריאנים* מנצחים".

* והמזרח אסייתים בכלל.
 

gmatzkin

New member
כמעט לחלוטין בלתי צפוי

כמעט כל רבע גמר מגיעים 4 שהיו מדורגים גבוה ו4 שהיו מדורגים מאוד נמוך. לפעמים אתה בחסד של מה שהקשת השני יורה. לדוגמא באליפות אירופה כשהפסדתי ב1/16 גמר לדני אני הייתי מדורג 12 במוקדמות והוא היה מדורג 40 ומשהו. הוא ירה רע מאוד במוקדמות ובמאצ'ים לפני. אני יריתי נגדו טוב ממה שאני זוכר (27 27 28 27 בסטים) רק שהוא פתאום תפס את הרגע של החיים שלו וירה איזה 29 30 27 29 (מה שהיה הרבה מעל הרמה שלו). הוא המשיך ככה גם נגד היריב הבא שלו והעיף אותו (וזה אלוף עולם לשעבר) ואז בסיבוב אחרי זה חזר לירות כמו שהוא יורה בד"כ ועף ב3 סטים.
גם טיפה מזל מי היריבים שלך זה חלק מהעיניין.
בעיקר בקשתות בגלל שההבדל ברמה בין כולם הוא לא כל כך גבוה זה יותר לגבי ביטחון עצמי וקור רוח באלימינציות. זה מה שעזר לי גם בגראנד פרי וגם בתחרות מיון (וגם באליפות אירופה) זה שאולי לא יריתי את הניקוד הכי גבוה שיכלתי או שטכנית אני לא טוב כמו אחרים אבל כשכולם מתפרקים לרסיסים בגמרים אני הצלחתי להמשיך לירות כמו בד"כ (ולפעמים גם יותר טוב מבד"כ) וזה מה שמשנה בענף הזה.
בגלל זה לפעמים לא טוב לסיים גבוה בדירוג במוקדמות כי זה מפעיל עלייך יותר לחץ (אף אחד שהיה מדורג לדעתי בשניים הראשונים באולימפיאדה במוקדמות לא זכה במדליה אח"כ).

ולשאלה לגבי מה התחרות הבאה שלי אני לא יודע כי זה תלוי תקציב האיגוד לשנה הבאה חח. בטוח אבל אני אתחרה באליפות אירופה באולם (18 מטרים) בפולין בסוף פברואר..
 

gmatzkin

New member
אגב בנושא הקריטריון הישראלי

זאת הייתה אחת הטענות שלנו לגבי הקריטריון הישראלי שהוא חסר ערך כי (מעבר לעובדה שהייתי יכול לזכות באליפות אירופה וזה קריטריון ישראלי אבל לא הייתי נוסע אם לא הייתי זוכה באחת מתחרויות המיון) קריטריון כזה לא מבטיח כלום. יכלתי להגיע כאלוף עולם ולהפסיד סיבוב ראשון באותה מידה כמו שהייתי יכול להגיע כגיא מצקין ולחזור עם מדליה. ככה הענף אין מה לעשות...
 

aaa123

Member
תודה על האינפורמציה והמסקנה שלי

היא שאין מה לדבר על כשלון של ישראל באולימפיאדה(לפחות לא מבחינת מקבלי ההחלטות את מי לשלוח).

כשלון זה שאתה רוצה משהו ולא מצליח.
אם שלחו אתלטים ושחיינים שאפשר היה להעריך מראש שלא היה להם אפילו סיכוי של 1 ל1000 למדליה ,ולא שלחו אותך(שאפשר היה להעריך שיש לך לפחות סיכוי של 1 ל1000 למדליה) אז כנראה שמקבלי ההחלטות פשוט לא רצו מדליה.
 

JonJon9

New member
באולימפיאדה הזו

צפיתי בפעם ה-1 בתחרות חץ וקשת, וזה היה ממש נחמד.
 

אבצע

New member
השאלה הכי חשובה

אתה ממשיך או פורש?
מחזיקים לך אצבעות לריו.

ואגב, לטעמי הקריטריון הישראלי לדעתי זה פשוט מנגנון שמעביר את הכוח מהספורטאי לעסקן ומאפשר לו 'לסחוט' אותו. חד וחלק. לפחות בענף אחר שאני קצת בקיא בו, הקריטריון הישראלי אחראי לנזק בל יתואר.
 

Hagnesta Hill

New member
עקבתי באדיקות אחר התחרויות, הנאה צרופה!

כבר בבייג'ינג התאהבתי, אחד הענפים המהנים והמותחים ביותר!
מקווה מאוד שתמשיך להשקיע ותגיע לריו!
 
למעלה