סיכונים בשחרור מוקדם

סיכונים בשחרור מוקדם

שלום לכולן. כתבתי הודעה גם בפורום הריון ולידה אבל נראה לי שכאן יהיו עוד מקורות ידע. קצת רקע עלי: נדבקתי ב- CMV במהלך ההריון (כנראה סביב שבוע 22-23) ואחרי הרבה התלבטויות החלטתי לא לעשות בדיקת מי שפיר כך שאני לא יודעת אם התינוק נדבק גם או לא. אני יודעת שאחרי הלידה עושים בדיקת שתן לתינוק אבל לא מעבר לכך. התקשרתי למחלקת ילודים בבי"ח זיו לשאול אם יש בדיקות מיוחדות שעושים לתינוקות עם חשד ל- CMV, מה הבדיקות ומתי נעשות. הבנתי שעושים ספירת דם (למה??? לא יודעת) ואם התינוק נראה בסדר, משחררים אותו להמשך מעקב בקופ"ח, כולל בדיקת שתן בקופ"ח (כדי לגלות האם הוירוס קיים בשתן התינוק). ואז... שאלתי האם יש משהו מיוחד במקרה שלי שיכול למנוע שחרור מוקדם, במידה וארצה בכך. הרופאה שדיברתי איתה פשוט התעצבנה (וגם אמרה לי שזה מעצבן אותה ששואלים אותה שאלה כזו). היא חושבת שזה חוסר אחריות מצד הורים לקחת תינוק הבייתה לפני שרואים שהכל בסדר ושיש סיבוכים שיכולים להתרחש ביומיים הראשונים לאחר הלידה והורים טריים (אני כבר לא כל כך טריה, אבל מילא) לא יודעים להתמודד עם הבעיות האלה. אז אני שואלת אתכן, אולי מישהי יודעת- איזה סיבוכים מיוחדים יכולים להתפתח אחרי הלידה אצל תינוק, ומדובר כמובן על סיבוכים ב- 48 השעות שאחרי הלידה. חשוב לי להדגיש- השאלה כללית, ולא בהקשר של ה- CMV. אני לא פנאטית בנושא השחרור המוקדם. אם המצב לא יאפשר, אני אוותר על זה. אבל המחשבה על להתקלח בבית, וללכת לשירותים בבית, ולא לראות את כל התחבושות המשומשות של כל מי שעברה בשירותים האלה לפני.... זה קוסם לי מאוד. שלא לדבר כמובן על זה שאני רוצה לחזור לגדולה שלי כמה שיותר מהר.
 
תשאלי רופא/ה נוספ/ת

אני לא יודעת מה הסיבוכים הרגילים, אני כן יודעת שבבי"ח הציבוריים באוסטרליה משחררים החל מ-4 אחרי הלידה בתנאי שכולם בסדר (לא יודעת לגבי CMV), אז מה שהרופאה אמרה זה לא תורה מסיני - יש רופאים (והרבה) שחושבים אחרת. במחשבה שנייה, מי שמשתחררת הביתה מוקדם כאן מקבלת ביקור מיילדת כל יום הביתה עד היום השלישי, אז זה קצת שונה
 
ברור לי שזאת הייתה גישה שמרנית

של רופאה בבית חולים. העניין הוא שאני מחפשת תשובות שהן ענייניות ולא קשורות לדעה האישית של הבן אדם. עד עכשיו שאלתי נשים כאן ביישוב שילדו בלידת בית- ורובן בכלל לא עשו שום בדיקה (גם לא PKU) אז זאת גישה אחת שלא מתאימה לי, והרופאה הזו שהייתה מאוד החלטית לגבי הכיוון השני, וגם זה לא מתאים לי. כי הרי ברור שאני לא מעוניינת לסכן את התינוק שלי, אבל עד כה לא הבנתי מה הסכנה הגדולה בלקחת הבייתה לפני 48 שעות, מתוך הנחה שאני אדם בוגר, שקול בדעתו, ויודעת להתייעץ עם רופא במידת הצורך. לגבי ה- CMV, רוב הבדיקות ממילא הן כאלה שנעשות אח"כ בקופ"ח אז לא נראה לי שזו סיבה לעכב אותנו בבית החולים.
 

nulichi

New member
לא רואה סיבה לא להתשחרר קודם

בהנחה שהכל בסדר עם התינוק ועם האם. אמנם לא מדובר בארץ, אבל בלידה השנייה שחררו אותנו בלי בעיה אחרי 24 שעות (ואם הייתי מתעקשת היו משחררים גם קודם) אחרי שרופאת הילדים בדקה אותה והמיילדת שלי בדקה אותי. ופה מאוד מקפידים ודואגים לכסות כל פינה בגלל פחד מתביעות עתידיות כך שאני מאמינה שאם הייתה סכנה כלשהי לא היו משחררים אותנו. לגבי ה-CMV אני לא ממש מבינה בזה, מצטערת.
 
לדעתי

ספירת הדם לתינוק היא כי גם בספירת דם ניתן לראות סימנים למחלה זיהומית, והתשובה לכך מהירה יותר מאשר לתרבית השתן (תשובה צלאה לתרבית השתן ממילא תתקבל לאחר האשפוז. תשובה מזורזת כן אמורה להתקבל תוך 48 שעות). באופן כללי, בעיות שנוטות לצוץ במהלך 48 שעות הן צהבת (אני מניחה שהכי שכיח) ונפילות סוכר, אבל זה משהו שלא אמור לקרות אם מניקים לפי דרישה וההנקה יעילה. אני מניחה שאם מנוסה תדע לזהות שהתינוק לא בסדר (והוא בהחלט לא בסדר אם יש נפילת סוכר) וכמי שחוותה את זה באשפוז עם תינוק (האשפוז לא היה רק על רקע הגלוקוז, היו עוד בעיות), לראות תינוק ב"היפו" זה באמת מפחיד וגם מחייב פעולה מיידית. ועדיין, לרוב סיבוכים לא קורים, ואם תינוק נמצא בביות ממילא אין עליו השגחה צמודה של רופא/ אחות אלא של אמא, ואני, אישית, לא רואה סיבה לאי שחרור מוקדם אם בבדיקות הראשוניות יסתבר שהכל בסדר. צריך פשוט להיות מאוד רגישים לתינוק (כל יילוד, לא משנה היכן הוא נמצא).
 
איזה סימנים יש לצהבת ילודים?

והאם היא אמורה לעבור מעצמה אם יש הנקה לפי דרישה? אני זוכרת שקראתי בעבר על כך שככל שהילד ינק יותר, אז זה עובר מהר יותר. השאלה היא אם זה פוטר לחלוטין מהפוטו-תרפיה. ועוד שאלה- תוך כמה שעות צהבת ילודים צצה? לגבי ספירת הדם- העלית נקודה מעניינת. אני תמהה איזה סימנים יכולים להיות, כי הרי בשלב הזה התינוק עוד לא מפתח נוגדנים משל עצמו אלא מקבל ממני, נכון? אז איזה דברים אחרים? כדוריות לבנות? סתם מהרהרת לעצמי.
 

אם פי 3

New member
בצהבת לא-מאד-חמורה

אפשר לעשות פוטו-תרפיה בבית: חשיפה לשמש, בגוף כמה שיותר עירום. אפשר גם מתוך הבית, ליד החלון (שלא יהיה קר). כמו כן אמא-מיניקה יכולה לצרוך הרבה לימון, וזה אמור לעזור. סימנים לצהבת הם כמובן שהתינוק צהוב... יש הבדל בין סוגי הצהבת השונים (צהבות ילודים, לא זיהומיות), שמתבטא גם במועד הופעת הצהבת - צהבת שמופיעה מוקדם, דורשת יותר מעקב מצהבת מאוחרת. מיקום הצהוב מעיד על חומרת המצב - אבל כדאי להעזר במישהו מקצועי, כי אני לא ראיתי שהתינוק שלי צהוב, גם אחרי שהרופא אמר (זה היה מצב קל, ולא עשינו כלום - ובכל זאת לא ראיתי).
 

debby12

New member
מנהל
רק לציין שהצהוב לא תמיד ממש צהוב

שתי בנותי היו יותר בצבע של חימר-טרה קוטה - מין אדום סמוק ביותר בכל הגוף. בילבי היתה פגית כך שממילא היתה בפגיה (שם הוציאו לה דם פעמיים-שלוש ביום
), אבל גילגי נולדה בלידה ביתית ועשתה פוטו בשמש. עקבנו אחרי רמות הבילי אצל רופאת ילדים רגילה. כדאי לדעת שאם יש לתינוק המטומה בראש מהמעבר בתעלת הלידה אז בהכרח זה מתבטא ברמת בילירובין גבוהה יותר בלי קשר לצהבת - בגלל שטף הדם.
 
בספירת דם כלל לא בודקים נוגדנים

אבל הספירה עצמה (כמות טסיות, כמות כדוריות לבנות וחלוקן) יכולה לרמז על המצב. בצהבת התינוק צהוב, אבל כפי שציינה אם פי, לא תמיד רואים. אפשר לבדוק רמות בילירובין גם בקהילה, אבל להסב את תשומת ליבם לגיל היילוד, כי כל יום משנה את נורמה. לנו הייתה צהבת כבר בגיל שעתיים, ולכן היא חייבה טיפול בפוטותרפיה, למרות שההנקה התנהלה טוב.
 

o raviv

New member
בקשר ל CMV

דבר ראשון לוקחים בדיקת שתן לתינוק מיד אחרי הלידה. למחרת תתקבל תשובה אם הוא נדבק או לא. יש 50% סיכוי שהוא לא נדבק. אם הוא כן, הבדיקות שיעשו לו באופן מיידי הן ספירת דם (לבדיקת תפקודי כבד שיכולים להפגע מהוירוס), א"ס מוח (לזיהוי הסתידויות), ובדיקת עיניים (לזיהוי עקבות של הוירוס). עושים את הבדיקות האלו בהקדם כדי לדעת אם יש בעיה ואיפה, ולהתחיל לטפל. בגיל 3 חודשים ממליצים לעשות בדיקת ברא (שמיעה). חוץ מהספירה אלה בדיקות לא פולשניות- לא הכי נעימות לתינוק בן יומו, אבל גם לא איומות. אם את הולכת הביתה (אני לא רואה סיבה למה לא) רק תבקשי שקודם יקחו לו שתן ויבדקו אם נדבק ותבררי למחרת מה התוצאות. אם יש וירוס- תצטרכי להחליט מתי את לוקחת אותו לבדיקות ואיפה. אין שום סיבה לעשות בדיקת שתן בקופ"ח- שתן זו הבדיקה הראשונה שצריך לעשות מיד אחרי הלידה (ומאחלת לך שגם תהיה האחרונה). אין סיבה לעשות בדיקות שתן נוספות. למידע נוסף על CMV מוזמנת לפנות במסר. לגבי סיבוכים ביומיים ראשונים- בלידות בית המיילדת באה לבקר ולבדוק שהכל בסדר בימים הראשונים. אם את משתחררת, אולי כדאי לדאוג שיהיה מישהו עם עין מקצועית שיראה את התינוק ביום-יומיים הראשונים. לגבי ה CMV, הוא לא אמור לגרום לסיבוכים מיוחדים מיד אחרי הלידה, גם את התינוק נבדק ונפגע. בכל מקרה עדיף לא להשתחרר לפני שהתינוק עובר בדיקת רופא (גם בלידות בית מזמינים רופא הביתה או הולכים לבי"ח בשביל זה).
 
לא התכוונתי להשתחרר בלי בדיקת רופא

אני גם כן מתכוונת לעשות את החיסונים והטיפולים הסטנדרטים בבית החולים. פשוט מעדיפה ללכת משם כמה שיותר מהר, במידת האפשר. שלחתי לך מסר (ארוך...) בנושא ה- CMV.
 

אםדניאל

New member
ספציפית בב"ח זיו

מח' ילודים לא כ"כ נחמדים ולא מעודדים שחרור מוקדם - אבל מאפשרים. ההרגשה שלי ושל עוד חברות, שמח' ילודים מתפקדת כאילו זה בי"ח אחר מחדרי לידה ומח' יולדות (וגם נשים). בחדרי לידה ובמחלקות שהזכרתי, הם נותנים הרגשה שהם שם בשבילך, שהם יעשו את הדברים (עד כמה שניתן בתנאי בי"ח) בהתאם למה שאת רוצה. מחי ילודים זה סיפור אחר. רופאים ש"נובחים" תשובות קצרות ולפעמים לא לעיניין, חלקם אפילו לא הסתכלו לי בעיניים כשהם דיברו איתי. אחיות שמעודדות הנקה (רובן) אבל עם ידע לא נכון שיכול להוביל לקשיים בהנקה. בלידה האחרונה (לפני 11 יום) הרופאים שם רצו שאני אדבר עם מנהל המח' (שדווקא היה בסדר) לפני שהם נותנים לי לחתום שחרור מוקדם - הם היו כ"כ סרט שאני סרבנית הכל שהם כתבו לו בתיק שסרבתי לבדיקת דם (מה שלא היה נכון) ובמכתב שחרור כתבו שסרבתי לויטמין K - מה שלא היה נכון - ביתי קיבלה את הזריקה בנוחות אבא שלה. בקצור, אם אין צורך בבדיקות שמחייבות השאר שם - עדיף להיות כמה שפחות במגע עם מח' ילודים.
 
אם רופא בודק את התינוק, ועוברות

יותר מ 12 שעות מהלידה, אפשר לעשות בדיקת PKU (זה מה שקורה בארה"ב) ואז אין שום בעיה להשתחרר. תעשו בבית פוטו תרפיה כמו שהציעה MP3, ואין סיבה מיוחדת לסיכון לדעתי.
 

אם פי 3

New member
אפשר לעשות PKU בקהילה

(קופ"ח/טיפת חלב), וזה לא חייב להיות מיד לאחר הלידה (רק לא לחכות יותר מדי זמן, אבל שבוע-שבועיים זה סביר). נדמה לי שצריך מינימום של 48 שעות מהלידה בשביל הבדיקה.
 
בשביל לעשות PKU צריך שיעברו

מינימום 24 שעות של הזנה - הנקה או תמ"ל. כך שאם התינוק נולד ולא אכל עד שעברו 10 שעות, צריך לקחת לו רק 34 שעות מהלידה... בבי"ח לוקחים בד"כ מיד לפני השחרור, ובבית באחד מבקורי הבית (אצלי לקחו ביום השלישי).
 

rjf

New member
אתמול שאלתי את הרופא ילדים שלנו

כמה זמן את השאלה הזאת - והוא אמר שאם אחרי הלידה התינוק נבדק ונמצא בריא אפשר ללכת הביתה - רק לשים לב לצבע התינוק ושכדאי להבדק כעבור יומיים שלושה כדי לשלול אפשרות של מום בלב שלעיתים רחוקות מופיע ומתגלה מס ימים בודדים אחרי הלידה. הוא הדגיש שזה מאוד נדיר שיופיע מום כזה שלא התגלה באולטראסאונד במהלך ההריון. כך שנראה לי שאפשר ללכת הביתה בשקט אחרי בדיקת רופא ראשונית
 
למעלה