סיפורי בריאה

morning star

New member
סיפורי בריאה

אחרי השאלה של מעיין, גמלה בליבי החלטה לעשות שרשור על סיפורי בריאה שונים וכולם מוזמנים להשתתף. כל סיפורי הבריאה יתקבלו - הן עתיקים והם מודרניים. הערה קטנה - חלק נכבד מסיפורי הבריאה האירופאיים שנכתבו בעבר, הועתקו ברבות השנים ע"י נזירים. המקור אבד פעמים רבות ורק העתקי הנזירים נשתמרו, וישנו חשד סביר ששינו מעט את הטקסט בכדי להתאימו להשקפת עולמם. מדובר כאן הן בסיפורי הבריאה הקלטיים (שאין ידוע מה הם) ואף סיפורי הבריאה הרומיים (שהועתקו שוב ושוב). להלן כמה סיפורים: סיפור הבריאה עפ"י אובידיוס (משורר רומי מתקופת אוגוסטוס קיסר) - בספר "מטמורפוזות" מספר אובידיוס כי בתחילה היה כאוס. כל הדברים כבר התקיימו, אך ללא סדר. אז בא אחד מבני האלמוות (שמו לא מוזכר, חוץ מ"יהי אשר יהי", אשר מזכיר את דבר ה´ למשה - "אהיה אשר אהיה". לדעתי כאן ניתן לראות את עריכת הנזירים, אך אין הדבר מחייב. אולי במקור באמת היה כתוב כך) - ומסדר את הכל. את הארץ בצורת כדור (רבותיי, לפני 2500 שנה! הרבה לפני קופרניקוס וגאליליי, כבר היו הוכחות מתמטיות כי העולם עגול) ואת הדברים הכבדים למטה והקלים למעלה. אח"כ מדובר על גאיה, האלה הגדולה. זו יולדת את אורנוס, שמיים, בכדי שיהיה בן זוגה ויולדת לו צאצאים רבים. בין אלה היה כרונוס (=זמן). כרונוס, לבקשת גאיה אימו, מביס את אביו (כורת את איבר מינו) ומשתלט על העולם. לאחר מכן, זאוס, בנו, עושה את אותו הדבר. גאיה המרירה שולחת את הענקים (גיגנטים) להלחם באלים (אחיו וילדיו של זאוס) אך ללא הועיל. מאז זאוס (=יופיטר) הוא ראש האלים. זה בקצרה. עוד יבוא בהמשך. שלכם הנווד הערה : הכותב אינו אחראי לכתוב בשעה כה מאוחרת בלילה ואחר מסיבה לשנה האזרחית החדשה. שנה טובה!

morning star

New member
סיפור בריאה 2

סיפור הבריאה הבבלי: בטרם היות הכל היו תיאמת, יולדת כלהם (=ים קדמון, מכונה גם האם ח´ובור יוצרת כל), ואפסו, אב-ראשית מזריעם(=מי תהום. מעניין שבעברית קוראים לכך מי אפסיים). הם העמידו ארבעה דורות של אלים (שניים מהחשובים הם אנו, אל השמיים ובנו נדמד, הידוע גם כאאה, אל החכמה והמאגיה, אשר נקרא גם הוא "הבורא). רעש "משחקם" של האלים הצעירים (בין 14:00-16:00 ביום שבת) עצבן את אפסו והוא רצה להשמידם. התוכנית נתגלתה בידי אאה, אשר הרדים את אפסו והרגו (ומאז משמש השם אפסו רק למי-תהום, מקום משכנו של אאה). מרדוך, בנו של אאה נולד באפסו (מכונה גם בל, והוא אלוהי בבל. משמעות השם בל היא אדון (מכאן קצרה הדרך לאדני ואף לבעל, לא?). תיאמת רגזה על רצח בן זוגה, יצרה מפלצות ושדים ושמה לשר צבא את צאצאה קינגו. האלים חששו מאימם והיו בטוחים באובדנם. אז בא מרדוך והציע הצעה : אני אביס את תיאמת, בתנאי שתמליכו אותי עליכם. האלים קיבלו את ההצעה, ומרדוך חיבר לחשים והמציא כלי נשק בכדי להלחם בתיאמת. בקרב הגדול שהתחולל, קטך את קינגו , שבה את תיאמת ברשתו והרגה. אז מרדוך לוקח את גופת תיאמת ובוצעה לשניים - חצי אחד משאיר כמים וחצי שני שם כשמים (לא מזכיר קצת את בראשית א?). אח"כ בורא את הכוכבים ואת כל העולם. מדמו של קינגו בורא את בני האדם למען יעבדו את האלים (למה יעבדו? עד אז האלים היו צריכים לעבוד למחייתם...). ומכאן, יש עוד הרבה סיפורים. מקורות : "בימים הרחוקים ההם - אנתולוגיה משירת המזרח הקדום" - ש. שפרה ויעקב קליין. שלכם הנווד

hsotrt

New member
מעניין ביותר!

אהבתי מאוד, ואני שוקל לקנות את הספר שלקחת ממנו. האם יש בו גם את סיפור הבריאה המסופוטמי (ארם-נהריים) כי שמעתי חלקים ממנו והוא מלא בחלקים הדומים מאוד לסיפורי מיתוסים של משהו בין רומא-יוון והמצריים! דרף אגב קניתי לאחרונה ספר על עשבי מרפא (יסלחו לי אליי שאני לא זוכר את שמו ומחברו, ואני בבצ´פר!), ויש בו כ10 דפים על שמאניזם בפרו של היום ובזמן האצטקים, בנוסף יש כמה עשרות דפים על רפואת עשבים יפנית ומקורם בפסיכולגייה פשוטה וכמובן אינדקס נרחב על העשבים המועילים. החלק האחרון שהזיכרתי מחולק לשתי חלקים: אחד של פירוט הצמח והשימוש בו בכל מובניו ואבריו, והשני זה אנידקס של מחלות ומחלואים והתרופות/משכי מכאוב אלייהם. ישנו גם פרק על איסוף, עיבוד ונטילה של העשבים ואפילו מפרטים באיזה חנויות אפשר למצוא עשבים, כלים וזרעים! נ.ב. שנה אזרחית טובה לכווווווווווווווווללם!

desert water

New member
סיפור3

זהו סיפור הבריאה היפנית... וקצת מסגרת. ליפנים יש אמונה מאוד חזקה שקשורה למים...מהמון בחינות. אחת מהן היא שהאיים עצמם מוקפים במים שמהווים אף מקור חיים ואף מקור הרס! אמונת היפנים היא שיש מליוני אלים, אומרים שכ-8 מליון מהם, אך איש לא יודע את שמם המדויק...כל שידוע הוא שבכל דבר יכול לשכון עץ, ממכוניות, למתנות עד לעצים ואגמים...כל דבר יכול להחשב מקדש...מספיק שיהיה שער קדוש באגם והוא יהיה קדוש, או למשל חבל מעוטר בסרטים קשור לעץ והעץ יחשב משכנו של אל! סיפור הבריאה של האלים מתחיל משני אלים ששכנו בשמים, זכר ונקבה, מסופר שהזכר (סלחו לי שאיני זוכרת את שמותיהם) שלח את חרבו אל המים, והטיפות שנאספו על הלהב חספו פני אדמה קטנים, שהם איי יפן... לאחר שהאדמה נחשפה, הוא ובת זוגו ירדו אל האדמה והחלו להתרבות ולהביא ילדים בכדי לאכלס את האיים... אישתו ילדה אלים רבים, עד כי היא ילדה את אלת האש, ובזמן הלידה היא נכוותה ומתה. אז בן זוגה יצא לחפש אחריה בעולם המתים...כאשר מאס בחיפושים הוא חזר, והיה צריך לטהר את עצמו ועשה זאת במים. חושבני כי זה כל הסיפור, הגרסא הכתובה לא בהישג ידי כרגע, אם ישנם תיקונים או הוספות...בבקשה.

Cheetah

New member
הסויד (יוון העתיקה)

עד כמה שאני יודע(לא קראתי כל כך הרבה וזה היה מזמן) נמצאים כמה גרסאות לסיפורי הבריאה(תיאוגוניה) של היוונים לפעמים יש סתירות בין הגרסאות(לפעמים יש סתירות בתוך טקסט מקור עצמו), לפעמים יש כמה דרכים לפרש את הטקסט. לפי הגירסא של הסוייד בפשטנות: קודם היה כאוס מהכאוס יצא האדמה האהבה וטרטרוס(שכחה?) ו אראבוס(לא זוכר מה זה) והלילה(nox) המיזוג בין אראבוס ללילה, יוצר את האור ואת האויר מהארץ יוצאים ההאוקיינוס, מהמיזוג בין הארץ לאוקיינוס יוצאים הטיטאנים בינהם נמצא כרונוס(זמן) ממנו מגיע זאוס. (בנוסף ישנו בתיאוגוניה של הסויד תיאור מפורט של כל שושלת האלים) בגרסאות שונות יש כמה שינויים שנראו שנמצאים בגלל סיבות לוגיות ופילוסופיות(מה שמראה שסיפורי הבריאה האלה הם מכוונים ליהיות מטאפוריים) לדוגמא: יש מקורות שאומרים שכרונוס(זמן) בא ישירות מהכאוס, מהסיבה הפשוטה שאם הוא לא נוצר בהתחלה, איך התאפשרו המיזוגים שיצרו אותו.

למעלה