סיפור אהבה במיתולוגיה היוונית

telem22

New member
סיפור אהבה במיתולוגיה היוונית

שלום לכולם, נתקלתי במקרה בקטע הזה תחת הערך "אהבה" בויקיפדיה: "אגדה יוונית אחרת מספרת על האלה חנה (Chana או ביוונית Xana) שנאהבה כל כך על ידי בן האנוש זאב. לפי המסורת, הם משמשים למודל של "אהבת אמת", ומקור אהבות האמת בעולם נובע מנסיון בני האנוש לחקות אהבה עילאית זו. אנקדוטה מעניינת בהקשר לאגדה זו נמצאה בחפירות בביזנטיון בשלהי שנת 1963. שם נמצא כתב יד (המוחזק כעת באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה, מגילה XXVI עמודה III) בו מתואר כיצד בן האנוש מבקש מהאלה סליחה על שלא היה נחמד וסובלני אליה מספיק בתקופה האחרונה. הוא כותב כיצד מעריך אותה ומבין את כל מה שהיא ממילא עוברת גם כן. לקראת סוף המגילה הוא מפליג בלשונות של אהבה. בפסקת הסיום הוא עובר לשירה פיוטית ושם כותב: "ובשבוע הבא תזרח שוב השמש ונשהה יחדיו בטיבריוס (=טבריה), מתוך רעננות והנאה שלא הייתה מעולם בזה הקוסמוס". ולבסוף הוא חותם בדברי הלל ושבח לאלה: "ולעולם אוהב אותך עד כלות נשמתי, כי את הפרח הכי מתוק שראיתי מעודי"." רציתי לדעת אם יש למישהו עוד פרטים על בן האנוש זאב או על האלה חנה. אם אפשר לשמוע עוד קצת פרטים על הסיפור הזה או אם אפשר לקבל איזשהו רקורד של הסיפור או של סיפורים אחרים בנושא. כי הם רושמים כאן שזה היה מודל ל"אהבת אמת" ומאוד רציתי לשמוע עוד קצת פרטים על הסיפור הזה אם מישהו יודע. אשמח לכל פרט. תודה רבה תלם
 

Y. Welis

New member
מוזר ביותר - אולי אפילו מפוברק

כי אין כזו אלה יוונית בשום מקום. הערך גם לא כולל מובאה ביבליוגרפית. זו אגב לא הפעם הראשונה שבויקי העברית יש דיסאינפורמציה - לא מזמן גיליתי שאלווין טופלר, העתידן הידוע חיבר ספר מד"ב, שכתב ג'ון ברונר - 'שוקווייב ריידר'... מצאתי אלה בשם הזה רק כאן http://en.wikipedia.org/wiki/Xana במיתולוגיה עממית קלטית ששרדה בספרד במחוז אסטורה.
 

telem22

New member
גם לי הסיפור נראה קצת מוזר

ומאוד רציתי לברר פרטים על זה ואם זה בכלל נכון. האם יש איזו דרך לברר את הדבר הזה? האם אפשרי כי זהו סיפור פרה-מיתולוגיה? האם גם זו אפשרות קיימת? תודה רבה על העזרה תלם
 
לא הייתי קורא לזה פרה-מיתולוגיה

זה מושג בעייתי, להגיד שהיה משהו לפני המיתולוגיה. ישנם הרבה סיפורי מיתולוגיה (והדבר נכון לכל מיתולוגיה) שאבדו ורק נרמז עליהם בסיפורים הקיימים, בשירים וממצאים ארכיאולוגיים. אני לא שולל התכנות של ממצא ארכיאולוגי כזה, אך הדרך היחידה לברר בוודאות היא להשיג יותר פרטים על המגילה הנ"ל. לכן היה מסייע בידינו לדעת באיזו מספריות אוקספורד מצוי כתב היד לכאורה (ו/או מחקרים המתייחסים אליו, באם יש).
 

Y. Welis

New member
לא סביר. הפיסקה כולה נשמעה לא אמיתית

וחסרה מאוד סימוכין (הערתי על זה בעמוד השיחה של הערך - לא נראה שהיתה שם ביקורת לאחרונה). אמנם רק בדיקה בלקסיקון מקיף ומודפס תאשר את זה, אבל אני די בטוח שאין שם כזה של אלה יוונית.
 

telem22

New member
אכן גם לי נשמע מאוד בלתי סביר

טוב חברים, אנסה לדלות עוד מידע מכל המקורות שאוכל למצוא. אשמח לעזרה אם מישהו ייתקל במקרה במשהו. אם אצליח למצוא משהו מעניין אשמח לשתף. תודה רבה לכולם תלם
 
פעם ראשונה שאני שומע את הסיפור הזה

או על אלה יווניה בשם שכזה. לעומת זאת, סיפורי אהבה לא חסרים במיתולוגיה - אהבות קצרות, אהבות עגומות, אהבות משונות, אהבות אמיצות שעומדות במבחנים קשים... אחד האהובים עלי הוא "אמור ופסיכה". עוד סיפור אהבה יפה הוא פיגמליון. ממליץ מאוד (במיוחד על הראשון).
 
בנוסף,

כמו יובל, גם לי נראה הדבר מפוקפק. המקור לסיפור על פי הערך בויקיפדיה נראה לי לא אמין (מגילה מס' 26 בספריית אוקספורד... איזה קובץ מגילות? איזו ספריה באוקספורד?). לעומת Xana, שאני נתקלתי בה בחיפוש כמעין נמפה (בכל באוסטריה), קיימת ביוון העתיקה Xenia - שמשמעותה היא הכנסת אורחים (ונחשבת לאחד מהסוגים של אהבה). ישנו ערך בויקיפדיה באנגלית על המונח, משמעותו ועל הופעתו באיליאדה ובאודיסאה.
 

Thestral

New member
אולי מישהו מצא../images/Emo108.gif

קובץ מגילות באיזה מקום או משהו כזה... אם אתם שואלים אותי, אני בדרך לאוצר
^____^
 
למעלה