סיפור בטחוני עצוב-בועז מרק
מתוך עלון "דבר אורנים" (תודה לאיילת). הקובץ נמצא גם כמסמך וורד להורדה
--------------------------------------------------------------- באחד מלילות אמצע דצמבר, ביום רביעי בשעה 11.00 בלילה, נתבקשתי ע"י רבש"צ הישוב לשמור משעה 03.00 – 06.00 לפנות בוקר. הוסבר לי שבשל תקלה בלתי צפוייה, השומר המתוכנן למשמרת זו לא יכול להגיע ולא דאג למחליף, לפיכך הסכמתי לשמור במקומו. בשעה 02.50 התייצבתי באופטימיות דרוך ומוכן למשמרתי. כבר ברגע הראשון נאמר לי ע"י השומרים שהחלפתי, כי ההגה ברכב הבטחון כבר אינו הגה כח. למרות זאת עליתי על הרכב בתקווה. לאחר מאמץ רב, הצלחתי לסובב את ההגה, אולם גיליתי שאין אפשרות לשלב הילוכים בצורה הקונבנציונלית, כיוון ש"הלך" הקלאצ´. בשלב זה החלטתי לנטוש את רכב הבטחון ולעבור לשמור ברכבי הפרטי. אספתי את כלי הנשק וניסיתי לנתק מהדיבורית את גוש הבוץ הדבוק אליה, מה שהיה פעם הטלפון הסלולארי, המשמש לכוננות ולקריאות חרום של התושבים. לא אכנס כאן לפרטי ההגיינה ברכב ורמת הנקיון, ששררה בו, אבל בלשון עדינה, איני מכיר אף רכב פרטי, שמתוחזק ברמה כזו ירודה. עדיין לא איבדתי תקווה ועליתי לרכבי הפרטי, תוך חיפוש אחר בן זוגי המיועד לשמירה, שהיה צריך להופיע כבר מזמן. לאחר כמחצית השעה, כשעברתי כבר פעמיים ליד בית שותפי הוירטואלי לשמירה, החלטתי לוותר גם על תענוג זה ולהמשיך לשמור לבד. כל האמור לעיל אולי נראה משעשע, אילולא לא היה מדובר בבטחון ילדנו ומשפחתנו ובעובדה שחלק נכבד מתפיסת הבטחון בישוב מסתמכת על הרכב והטלפון הנ"ל. החלטתי לכתוב כתבה זו לאחר שעליתי מספר פעמים לרכב הבטחון כאשר היה לא תקין ברמה זו או אחרת ולא חסרות הדוגמאות: הרכב מניע בירידה בלבד, אין אורות, מערכת החשמל קרסה, פנס מהבהב מקולקל, טלפון הכוננות לא תקין, נסיעה איטית בשל בעיות במנוע ועוד. כיום אנו מפקידים רכב זה בידי חברת השמירה שנבחרה ואיני רואה שום סיבה, שרכב הבטחון של הישוב יתוחזק ברמה נקיון כזו ירודה, עד כדי כך שנדרש להתייצב לשמירה עם בגדי עבודה ולבלות כ- 3 שעות בתוך לכלוך. לא פעם נתקלתי בעובדה, שתושבים לא הופיעו לשמירה ולא ננקטו שום אמצעי אכיפה לתיקון המצב. יתרה מזו, תושב הבוחר לשמור במקום לשלם אגרת שמירה נוספת, אך אינו מופיע לשמירה שנקבעה עבורו, מקבל פרס בכך שאינו נושא בנטל – הן הכספי והן בשמירה הפיזית ובנוסף אין שום נקיטת צעדים נגד אותו מפקיר שמירה. שוב אזכיר כי נושא זה הינו ברמת עדיפות עליונה, נוכח המצב הבטחוני ולאור העובדה שאנו נמצאים בקרבת אוכלוסייה עויינת. במצב זה בטחון הישוב מופקר! וכאשר נתקל באירוע בטחוני (שכבר קרה לצערנו), רכב הבטחון במצבו הנוכחי לא יוכל להגיב כנדרש ויתן מענה חלקי במקרה הטוב, כאשר ישנם שני שומרים במשמרת והרכב אכן נוסע. כולי תקווה, שכתבה זו תעורר את האחראים לדבר ותגרום לנקיטת צעדים מתאימים לשיפור רמת הבטחון בישוב למעננו ולמען בטחון משפחתנו. תגובת אייל יצחקי - הרבש"צ: בעקבות פניית בועז מרק, ברצוני להגיב, להסביר, לאשר ולתקן חלק מהאמור בכתבה. ראשית, הפנייה לבועז למלא מקום שומר חסר לא באה על רקע חברתי, אישי בינינו, אף כי אנו חברים. בועז לא שובץ לשמירה באותו חודש עקב מילואים ופניתי אליו למלא "חור" כחלק מהתורנות החודשית, גם אם בהתראה קצרה מאוד, ותודתי על הענותו. רכב הבטחון: 1. באותו ערב נקרעה רצועת הגה הכוח. ברור לכל כי אין אפשרות תיקון בשעה זאת של היממה. התקלה תוקנה למחרת בבוקר. 2. הילוכי הרכב קשים עקב תקלה בגיר. עפ"י החלטת הגיזבר, לא יתוקן הגיר, אלא כאשר ישבוק חיים סופית. 3. תקינות מכשיר הטלפון הסלולארי – המכשיר ישן ויש בעיה להשיג חלקי חילוף לדיבורית, שאינה תקינה. המכשיר נטען במטען חיצוני ואכן אין זה תקין, שבליל השמירה המדובר המכשיר לא היה טעון. אני בוחן החלפת המכשיר להשגת זמינות מקסימאלית. 4. נקיון והזנחה – נושא זה יש לחלק לשניים: א. פיקוח על סיירי השמירה – ואכן הנושא לקה בחסר. בימים אלה מהודק הפיקוח באחריותי. ב. הבעייה הקשה והמרגיזה יותר, היא יחס התושבים השומרים. כמעט לאחר כל ליל שמירה של תושבים, אני מפנה מהרכב שאריות גרעינים, במבה, ופלים, כוסות קפה (את הסטקים הם גמרו) ועוד כהנה וכהנה מיני אשפה. לא פעם ביקשתי על גבי רשימות השמירה ודפי העדכון לשנות את היחס והגישה לרכב הבטחון. כנראה שחלק מהתושבים סבורים, שחלק מתפקידי הרבש"צ הינו לנקות אחריהם. מזה מספר חודשים נלקח הרכב לרחיצה אחת לשבוע על חשבון הישוב. אני תקווה לשינוי תרבות הנקיון ובנוסף לשינוי תרבות הנהיגה, אשר תורמת רבות למצב המכני הירוד של הרכב. 5. וועדת בטחון והוועד בוחנים מספר דרכים להחלפת הרכב ויצירת שינוי במצב, כולל האפשרות לשכור שירותי רכב מחברה. 6. לידיעתכם, בשנת 2002 הוצאו כ- 110 אלף ₪ לתחזוקת רכב הבטחון. שמירת התושבים: מאז נכנסה חברת שמירה, פחתה מאוד תופעת "ההברזות" משמירה, אם כי לצערי, עדיין קיימת בקנה-מידה קטן. תושב, שמסיבה כל שהיא לא קיים את חובת השמירה, מקבל משמרת חלופית, או לחילופין מחוייב בתשלום עבור המשמרת שלא ביצע, כך שלפחות אין פרסים ל"מבריזים". אנו נערכים לשינוי בגישת שמירת התושבים, לפיו יחתם מעין הסכם בין השומר לישוב. שומר שלא יפעל על פי ההנחיות באופן מדויק, יגרע מרשימת השומרים ויחוייב בתשלום. אני חייב להעיר כי מצופה משומר, שבן זוגו לא התייצב לשמירה, לנסות ולהעירו באמצעות הטלפון, או ע"י צלצול בדלת. במקרה זה בחר בועז לא להעיר את בן הזוג. בבירור שערכתי נמצא כי בן הזוג לשמירה, אשר מעולם לא היתה בעיה עם התייצבותו לשמירה, פשוט נרדם. נקבעה לו שמירה חלופית. לא חסרו מקרים, בהם לא עודכנתי על היעדרות תושב משמירה והשומר ששמר בחר, משום מה, לקטר בחוג חבריו לא לעדכן אותי למען טיפול בבעיה. אנו עושים ונמשיך לעשות לשיפור בסוגיות השונות ומקווים לשיתוף פעולה והתייחסות התושבים לנושא הבטחון.
מתוך עלון "דבר אורנים" (תודה לאיילת). הקובץ נמצא גם כמסמך וורד להורדה