סיפור הבריאה הפלסגיאני

סיפור הבריאה הפלסגיאני

בחפשי משהו אחר לחלוטין, נתקלתי בתאור מעניין בספרו של גרייבס (the Greek Myths 1): א. בראשית, יורינומה, אלת כל הדברים, עלתה ערומה מהכאוס, אך לא מצאה דבר מוחשי להניח את רגליה עליו, ולכן הפרידה את הים מהשמיים, רוקדת לבד על הגלים. היא רקדה לכיוון הדרום, והרוח אשר נוצר מאחוריה נראה כמשהו חדש ונפרד שעימו ניתן להחל במלאכת הבריאה. מסתובבת סביבה, היא תפסה את רוח הצפון, שפשפה בין ידיה ושורו! הנחש הגדול אופיון. יורינומה רקדה לחמם את עצמה, בפראות ואף יותר בפראות, עד שאופיון, שתשוקתו גדלה, נכרך מסביב לגפיים האלוהיים והזדווג עימה. כעת, רוח הצפון, המכונה גם בוראס - מפרה; לכן סוסות מפנות לעיתים את אחוריהן לכיוון צפון ומולידות סייחים ללא עזרת הזכרים. כך שגם יורינומה נשאה ברחמה ילד. ב. לאחר מכן, היא עטתה צורת יונה המרחפת מעל המים, ובמהלך הזמן, הטילה את הביצה הקוסמית. לבקשתה, אופיון נכרך שבע פעמים מסביב לביצה עד שבקעה והתחלקה לשניים. החוצה יצאו כל הדברים שקיימים, ילדיה: שמש, ירח, פלנטות, כוכבים, הארץ עם הריה ונהרותיה, עציה, צמחיה ויצורים חיים. ג. יורינומה ואופיון הקימו ביתם על האולימפוס, היכן שהוא הרגיז אותה בכך שטען להיות יוצר (באנגלית היה Author, סופר). היא פצעה את ראשו בעקבה ("ואתה תשופנו עקב", מזכיר משהו?), בעטה בשיניו וגרשה אותו למערות האפלות שמתחת לאדמה. ד. לאחר מכן, יצרה האלה את שבע הכוחות הפלנטריים, מציבה טיטאן וטיטנית על כל אחד. תיאה והיפריון לשמש; פואבה ואטלס לירח; דיאון וקריוס לפלנטה מאדים; מטיס וקויוס לפלנטה כוכב-חמה; תמיס ויורימדון לפלנטה צדק; תטיס ואוקיאנוס לונוס; ריאה וקרונוס לפלנטה שבתאי. אך האדם הראשון היה פלסגוס (Pelasgus), אבי הפלסגיאנים; הוא קפץ מאדמתה (Soil באנגלית, אדמה ממש) של ארקדיה, ובעקבותיו אחרים מסויימים, אשר אותם לימד לבנות בקתות ולהזין עצמם מבלוטים ותפר טוניקות מעור חזיר, כפי שהעניים עדיין לובשים ביוביאה ו-פוקיס (Phocis). גרייבס מוסיף הערות, שלא התעמקתי בהן עדיין. הערות משלי: הכאוס, שמופיע בסיפורי בריאה רבים. הקשר למים (סיפורי בריאה מצרים, שומריים, עבריים, יוונים) והפרדת המים מהשמים (תנ"ך, אנומה אליש). היונה וריחוף מעל המים ("רוח האלוהים", השכינה, המתוארת גם כיונה) הנחש (תנ"ך, סיפורי מיתולוגיה מצרים) גירוש הנחש, מחיצתו עם העקב (תנ"ך, נחש הכאוס אשר נלחם באל רע בכל לילה) השימוש במילה סופר (Author) שאני מניח שהייתה קיימת גם במקורות היווניים לסיפור (והקבלה ל"ספר יצירה") 7 פלנטות, מול 7 ימים. האדם הראשון הנוצר מן האדמה עצמה. דרך אגב, ההערות בסוגריים הן שלי. הפסקאות המסומנות באותיות הן תרגום חופשי מתוך הספר של גרייבס.

שיט, איי

מיהרתי... שכחתי להוריד כמה הודעות שה"מתרגם" המקורי ביקש שאני אוריד... סליחה

Jasmine3

New member
ממש מעניין

אני עוד הסתכלתי על הספר הזה בחנות ספרים לפני שלושה ימים ואמרתי, לה, מה הוא כבר יכול לחדש. מסתבר שועוד איך יכול
האמת שגם אפרודיטה מה אל הייון מהים :) --------------- נטלי

Jasmine3

New member
OOOPS מיקום לא נכון

אני מקווה שהבנתם שזה מתייחס להודעה של מוסורסקי על הספר.

את מתכוונת לספר באנגלית

או לספר שתורגם לעברית - "אלים וגיבורים"? כי אלו שני ספרים שונים... (אלא אם כן זה תורגם לעברית ולא ראיתי).

Dia Leoghann

New member
הדמיון הרב בין מיתולוגיות שונות

לא מפסיק להפתיע... תמיד מוצאים דברים חדשים שדומים לדברים שאנו מכירים כבר. מעניין.

לדעתי הדימיון הוא בעיקר הגיוני.

אם יוצאים מתוך ההנחה (שאני לפחות יוצא ממנה) שסיפורי הבריאה הם סיפורים שנכתבו ע"י אדם, יש להניח שמוטיבים יחזרו בכולם מעצם היות כל בני האדם דומים בבסיסם, ומעצם העובדה שדברים דומים מעסיקים אותם. כמו-כן, קיימת ההשפעה של תרבויות שכנות זו על רעותה.

Justin Angel

New member
אחלה!

סיפור יפה מאוד. שאלה, מה הכוונה ל"שבעה כוחות פלנטריים"?

למעלה