סיפור קצר על עולם שנשכח א'

Erezl18

New member
סיפור קצר על עולם שנשכח א'

משהו קטן שכתבתי ערב אחד מתוך שיעמום והעובדה שסתם להאזין למוסיקה בלי לעשות שום דבר נוסף תמיד נראה לי קצת חסר טעם, אחרי כמה עמודים נמאס לי, תשפטו אתם (אבל אין למה לצפות). הם קברו אותי ב2- למאי של אותה שנה. מגוחך מעט לדעת זאת כעת משום שאז היה הדבר חסר כל משמעות. לא ניהלנו את חיינו בהתחשב בתאריכים או שעות. היום היה היום שבא אחרי אתמול ולפני מחר, וכל אחד היה דומה למשנהו. הזמן זחל לו באיטיות לאורך נהר חיינו ומעולם לא עלה כלל בדעתנו לכלוא אותו על ידי חלוקתו לשמות ולקבוצות של ימים ולילות שיתלכדו יחדיו לשבועות, חודשים ושנים. היה בכך שחרור מסוים מתחושת התחרות הבלתי פוסקת שמלווה את חייהם של בני אדם שהפכו את הזמן לכלי בידיהם. לא היה צורך להספיק כל דבר שהוא, לפני שהזמן ייגמר. הזמן, כפי שנכחנו, הוא אינסופי ומגוחך יהיה לחשוב אחרת. במונחים המוכרים לי כעת מתי רק 9 ימים לפני יום הולדתי ה18-, תאריך המציין את המעבר המסורתי מנעורים לבגרות בתרבות לה אני מורגל כיום. הדבר מטריד אותי לעיתים ואני מנסה להתנער ממחשבה זו ככל יכולתי, אך היא משאירה בי תמיד את הטעם המריר של בזבוז והחמצה, תחושה המוכרת רק לאלו שנכנעו למרותו של הזמן הקצוב והמוגדר. היה זה ה2- למאי, אך במובן המהותי והחשוב הרבה יותר היה זה יום סתיו מעונן, מספר זריחות חמה לאחר הפעם הראשונה בה טעמתי את טעמה של אישה, וכאשר זיכרון מותה של אמי נהיה כבר מעורפל במחשבתי ומטושטש ברגשותיי. נולדתי כאמור קרוב ל18- שנים קודם לכן, באזור הגיאוגרפי של אגן הים התיכון. עברו מאז רק כמה אלפי שנים מועטות, אך באותה התקופה העולם היה עודנו צעיר. אני משתמש במילה זו לא בגלל היחס לתקופת היווצרותו של העולם, אלא למה שאכנה כאן "תקופת התמימות" שלו. הטבע פעל בשלמות על פי חוקיו המוגדרים והידועים מראש, וחיים שגשגו בכל אשר תפנה. יערות ענק כיסו את פני האדמה, לצד הרים אדירי ממדים וימים סוערים. לא היה זה הטבע המרוסן והצייתני לו הורגלנו משחר ילדותנו, הטבע המשתחווה בהכנעה אל מול אדוניו הכל יכולים. היה זה הטבע בכל הדר תפארתו – פראי ויפהפה. ומתוך פאר היצירה הזה, נולד והרים את ראשו יצור חדש ושאפתן שלימים יאנוס את אביו. כפר ילדותי שכן בצלם של שרשרת הרים, אשר נידמה היה כי נחים זה בחיקו של זה. חיינו באותה התקופה בבקתות עץ וקש, משום שעוד לא רכשנו באותה העת את היכולת ליצור טיט. לא הייתה לנו מודעות היסטורית או מורשתית, אך השמועות דיברו על אבותינו שהגיעו ממזרח ושרדו כציידים-מלקטים. הבעיה העיקרית עם דרך חיים זו היא שכאשר המזון שלך נודד עליך לנדוד בעקבותיו או לרעוב. התוצאה הייתה חיים בתזוזה מתמדת, כאשר נעקרו אבותינו ממקום מושבם שוב ושוב בעקבם אחר הבקר. יישובים של קבע מעולם לא ניבנו, ותרבות של ממש לא יכלה לפרוח. רק כאשר חנו באזור בו נולדתי הבחין אחד מהם כי הפירות ניתנים לגידול על ידי שתילת הזרעים באדמה והשקייתם. אינני יודע כיצד עלה אותו פרא אדם על העובדה הבסיסית הזו, ותמיד חשדתי כי הייתה זו תוצאה של מפגש עם תרבות גבוהה יותר. בצדו השני של הים התיכון החלו המצרים להעלות את סיפוריהם הראשונים על כתב, וצורת הממשל הפרעונית כבר הייתה בנמצא אז אולי הדבר נבע מהם. בכל אופן היו אלה שורשי החקלאות, ועיקר הישגו של אותו איש חסר שם היה בהבחנתו כי הדבר עשוי להביע תועלת של ממש במקום לפטור את המידע כחסר שימוש. למדנו לגדל את מזוננו במו ידינו, וגילינו כי כך אנו מסוגלים לביית את הבקר ולהשאיר אותו בקרבתנו. החורפים לא היו קשים יתר על המידה ולא היה עוד צורך לנדוד, וכך הוקם בסיס הקבע הצנוע שלנו שהחזיק מעמד בכמה עשרות השנים שעברו עד ללידתי שלי. הייתי תינוק בכיין מאוד לדברי אמי, ונהגתי ליפול שוב ושוב מאותם המקומות. באותו העת חשבה אמי כי משהו בי פגום משום שלא למדתי להימנע מלטפס על כל דבר שניקרה בדרכי. אילו הייתי נשאל בתקופה מאוחרת יותר של חיי, היכן החל אותו יצר סקרנות בלתי נדלה שהוביל אותי לבסוף אל מותי הייתי משחזר בלא ספק את סיפור נפילותיי הרבות, שעיקר עניינן היה לבחון את העולם הסובב אותי מנקודת ראות גבוהה ורחבה יותר. מובן מאליו כי חיתולים לא היו בנמצא, וביתנו הדיף באופן קבוע ניחוחות של צואת תינוקות. אמי נהגה להטיח את זה בי כאשר הייתה רוגזת ולא היה לה דבר מה אחר להתלונן אודותיו, וכל חיי הסמקתי במבוכה כאשר נזכרתי בכך. הזיכרון הראשון שלי לא היה בעל הבטחה גדולה לעתיד, ואני מאמין כי הוא עיצב במידה רבה את כל דרך החשיבה שלי. הייתי אז פעוט בן מה שאני מניח היה שנה או שנתיים, יכולתי כבר ללכת בכוחות עצמי ולבטא את רצונותיי במידה סבירה אז כנראה שהייתי מבוגר יותר. אמי לקחה אותי לשדה לצפות בפרות הרועות בדשא. היה זה תחילת האביב וכלניות פרחו מסביבנו ככוכבים אדומים בעשב, רחוק ככל שיכולתי לראות. תמיד אהבתי את תקופת האביב בשל כך, משום שהכלניות הפרו מעט את החדגוניות של הנוף שהורכב בעיקרו מהרים, דשא וסוג אחד של עצים. אני משער כי הניחה כי הטיול ינעם לי, ואכן אני זוכר כי השתובבתי רבות עם הפרחים והחרקים שעופפו מסביבם, מבריח אותם עם התקרבי. אני זוכר שהפרפרים הקסימו אותי במיוחד ורדפתי מרחקים נכבדים אחרי פיסות הצבע המרחפות הללו, מאמין בילדותיות כי אוכל לתפוס אותם. אמי צפתה בי ממרחק ביטחון, מחייכת לעצמה בסיפוק. אני מניח כי נראיתי מאושר מאוד, רץ לי בעירום בין הפרחים, והיה זה בוודאי אחד מאותם רגעים בהם האם הצעירה מתמלאת בשמחה למראה בנה, כאשר זיכרון הבכי והיניקה המתמדת דחוק אל שולי התודעה. כאשר הגענו לשדה הבקר זנחתי כל מחשבה על הפרפרים והצבעתי בהתרגשות מרובה על החיות גדולות הממדים שנראו ענקיות לעיני הצעירות. באותה העת נכחתי רק בקיומם של ציפורים, חרקים ובעכברי השדה שכרסמו את קירות הבקתה, והפרות היו עבורי כמחשבתי התמוהה ביותר קורמת למולי עור וגידים. המשגיח הביט בנו מצילו של עץ, אם כי בוודאי התעניין יותר באמי מאשר בי. חוץ מעונת החורף, בה כיסינו את עצמנו בפרוות חיות, לא לבשנו בגדים לעולם ומשגיח הבקר שבילה את רוב זמנו הרחק משאר היישוב נהנה בוודאי הנאה רבה ממחזה מערומיה של האישה שאיתי. למעשה אני זוכר כי הנאתו הייתה בולטת למדי. אמי לקחה את ידי והציגה אותי לפני הפרה הראשונה שנקלתה בדרכנו. ליטפתי את חוטמו של היצור, והיא בתגובה ליקקה את ידי המושטת. חיבבתי מאוד את החיה המוכתמת, ואמי אף הושיבה אותי על גבה. החזקתי חזק בעורף הפרה, אשר למרבה הפלא לא התנגדה כלל לנוכחותי והמשיכה ללעוס את מזונה בשלווה.

Erezl18

New member
סיפור קצר על עולם שנשכח ב'

העולם נראה כמקום טוב הרבה יותר ממרומי גובהי החדש, והרוח שפרעה את שערי העניקה לי תחושה חדשה של חירות. לא הרגשתי עוד כפעוט הנתמך באמו, אם כי כיצור עצמאי וחסר מורא. האמנתי כי אילו אפרוש את זרועותיי אתחיל לעופף באוויר, פעולה שלרוב הייתה מסתיימת בעוד אחת מאותן נפילות מפורסמות. למרבה צערי חלומות התעופה שלי נקטעו באיבם כאשר שלושה גברים הופיעו בשדה, מקלות ואבנים בידיהם. הם היו שזופים מאוד וחסונים, אך כולם היו כאלה באותם הימים. זיהיתי את פניהם כמובן, משום שגם בשיאו לא מנה כפרנו הקטן למעלה ממאה איש, אך נוכחותם במקום הייתה תמוהה לי. הנחתי כי כל הגברים עובדים בשדות, מגדלים את המזון שהכנסתי לפי – פירות, ירקות ובשר. באותה התקופה הנחתי כי החלב ששתיתי בכלי העץ הגסים נחלב משדיהם של נשות הכפר – כפי שינקתי אני את החלב משדי אמי בזמנים מוקדמים יותר. הם נראו רציניים וחמורי סבר, והיו מוכנים לעימות שלפניהם. הראשון שבהם, גבר צעיר שאך זה החל לגדל את זקנו, הכה את אחת הפרות במקלו והוביל אותה אל מחוץ למעגל העדר, כאשר שני חבריו צועדים מאחוריו בשתיקה. עקבתי אחריהם בעניין רב במבטי, מבחין לראשונה בחדות המקלות והאבנים שנשאו, ללא ספק פרי שעות רבות של גילוף וסיתות. כאשר הורחקה הפרה מרחק מספיק מהעדר, תפס הגבר הצעיר את עורף החיה, ונעץ בתנועה חדה וחסרת רחמים את מקלו המחודד הישר לתוך אחת מעיני הפרה. הזעקה שבקעה מלוע היצור האומלל הדהדה בבטני שנים רבות לאחר המאורע, והייתה מלווה בתחושת בחילה קשה. בעוד שהמשיך האיש ונעץ את המקל עמוק יותר ויותר, חודר אל תוך מוח הפרה, כתשו חבריו את ירכיה באבנים, מונעים ממנה לברוח או לבעוט. המאבק נמשך מספר דקות, והזעקות לא פסקו לרגע. המשגיח ואמי הביטו בנעשה בעניין, בעוד שאר הפרות המשיכו לרעות בשלווה חסרי מודעות לחלוטין למתרחש לידם, שקועים בבורות המבורכת שלהם. הדם החל לפרוץ במידה הולכת וגוברת, עד אשר הפך לזרם יציב הזולג לאורך רגלי היצור הנשחט והרווה את הדשא והפרחים שלמרגלותיו. זיעה ניגרה מפניהם של השוחטים, בעודם נאבקים שלא להניח ליצור לפגוע בהם. לבסוף, בצעד אחרון של ייאוש, הרימה הפרה את ראשה הכבד ונעצה את שיניה הכבדות בכתפו של הורגה. הגבר זעק וניסה להשתחרר מנשיכת המוות בה היה נתון, בעוד דמו מתערבב עם דם החיה. חבריו שכמובן הבחינו במתרחש לא הפסיקו בעבודתם הקטלנית אף לא לרגע, מכים את הפרה כעת בצלעותיה. בסופו של דבר היה זה המשגיח שהגיעה להצלתם, רץ לעברם חמוש באבן כבדה ובלתי מסותתת אותה הרים גבוה מעל לראשו. כאשר היה בטווח הקטל, הטיח את האבן בחוזקה על גולגולת הפרה, מרסק אותה באכזריות. היצור הרפה מנשיכתו, והתפנה לנפילה רועמת על הדשא, מחרחר את קולותיו האחרונים. בהיתי בזעזוע בעוד שלושתם מתנפלים על היצור במכות נמרצות, מוודאים את ההריגה. חברם היה שרוע על הקרקע, מזיל דמעות על כאבו. לאחר מה שנדמה היה לי כנצח, למרות שללא ספק היה זמן מועט ביותר, שמטו הגברים את כלי עבודתם ופנו לטפל בפצוע הנאנק. היה זה המשגיח שהרים אותו על כתפו, בעוד השניים האחרים גוררים את הגוויה על פני השדה, משאירים נתיב של דם בדרכם. אני לא חושב שבכיתי בשעה שפנו ארבעתם לכיוון הכפר, אך רעדתי בפראות בכל חלקי גופי. אמי הבחינה בכך באיחור משום שכאשר הסבה לבסוף את מבטה לכיווני הפך העולם שמסביבי לשחור עמום וחסר חיים ואיבדתי את הכרתי. ככל הנראה נפלתי מגב הפרה עליה ישבתי וראשי נחבט באחד הסלעים שהיו מפוזרים בעשב הגבוה. ימים רבים לאחר מכן סירבתי להכניס כל דבר מאכל לפי, מודע בחדות יוצאת דופן למקור המזון שנהגתי לאכול בהנאה כה רבה. לא היו לי עוד כל אשליות בנוגע לבשר שאכלתי, ואם אני זוכר נכון האמנתי באותה העת כי גם הפירות והירקות נשחטו בצורה דומה למעני ולמען שאר אנשי הכפר. סירובי העיקש לאכול הביא את אמי לדאגה רבה. אומנם אני נולדתי בתקופה בה יבולינו המעטים הספיקו לצורכי כל תושבי הכפר, והפרות היו שמנות מתמיד, אך אמי עוד זכרה את הרעב שקטל רבים מאחיה ונכנסה למועקה קשה בכל פעם שעמדתי בסירובי. התקפי ההיסטריה היו איומים בעיני, והיו מלווים בבכי, צעקות וחבטות שהותירו בי חבורות כעורות מראה. היא גערה בי, התחננה, הזדעקה ויללה עד אין קץ, אך אני עמדתי בסירובי העיקש. תקופת ההתנזרות שלי לא ארכה ודאי זמן רב, כמה ימים לכל היותר, אך היה בה מספיק על מנת להכניס את הכפר כולו להלך רוח חסר מנוחה. בזה אחר זה נכנסו הגברים והנשים לביתנו, מנחמים את אמי ומתרים בי לציית להוראותיה. גם להם השבתי בקולי החלוש כי לא אכניס עוד דבר מאכל לפי, ואת איומי המוות שלהם נשאתי בשתיקה. כעבור זמן לא רב הרגשתי כאילו הולם מישהו בראשי ונקודות של חושך הופיעו למול עיני. הייתי משוכנע כי זהו עונש על מעשי העבר, וכי זוהי דרכם של המתים לתגמל אותי על פשעיי. התחלתי לראות בגופי את אויבי הנורא מכל, הכופה עליי לבחור את מותו של האחר על מנת שהוא יוכל להמשיך ולחיות. הרגשה אדירה של התעלות רוח שטפה אותי כאשר התמדתי במאבק נגד גופי שלי, הרגשה שהועצמה עם הידיעה כי הייתי היחיד מביניהם שעשה זאת. באותה העת הבנתי לראשונה, כי אנו עבדים לתשוקותיו של הגוף, חסרי יכולת ממשית להתנגד לו. נאבקתי ככל שיכולתי עם תשוקתי לנשימה, ועצרתי כמה שרק יכולתי בעד רצוני לרוקן את השלפוחית משתן, עד אשר הכאב היה בלתי נסבל וכל תזוזה שטפה אותי בגל של צריבה. עם כל כישלון שכזה בא גל אכזבה איום, משום שהבנתי כי אני אסיר בתוך גופי שלי וכי לעולם לא אחלץ. נחמתי היחידה הייתה היכולת יוצאת הדופן שלי לשלוט בזקפה הפתאומית שהייתה נחלתם של כל גברי הכפר, ושבאה עליהם לעיתים בהפתעה בעת הליכתם בין בתי הכפר או סתם בעת ישיבה חסרת מאורעות על הקרקע. שנים מאוחר יותר, כאשר יאסור אותי הגוף גם בשלשלת נוספת זו, תהיה מלווה התחושה החדשה בכאב מריר-מתוק, שריד לתקוות ילדות שנמוגה. את תקופת הצום שלי שברה ילדה בת גילי שביקרה אותי כאשר הגיעה דבר המרד שלי לאוזנה. היא הייתה נאה מאוד בעיני, עובדה ששמרתי לעצמי היות ושאר בני גילי ראו בבנות דבר זר שיש להתרחק ממנו, והבחנתי תמיד באוזניה שהיו בולטות וניבטו מעבר לשיערה הארוך. אני לא יודע מדוע היו אלה דווקא אוזניה שעשו אותה כה מושכת בעיני, אבל אני מניח שלא תמיד חייבים למצוא סיבה לכל ואפשר פשוט להתענג על הרגש הקיים. היא אחזה בידי וניחמה אותי בליטוף שערי הפרוע. אני לא יודע מדוע היא הניחה כי אני זקוק לנחמה כאשר הדבר היחיד לו הייתי זקוק באמת הוא מישהו שיקשיב ויבין ללבי. כאן נמאס לי... הרעיון היה לכתוב סיפור על נשמה וגילגוליה השונים בעולם הזה אבל ויתרתי די מהר.

Yuli Gama

New member
אהבתי

אם זה הדבר הראשון שכתבת אז חבל שהפסקת בסי. כתוב טוב, למרות שיש בכמה מקומות משפטים ארוכים מדי, ונטיה מוגזמת לשפה גבוהה. ההתנהגות של הילד ומחשבןתיו לקראת הסוף לא תואמים אם גילו (כ שנתיים) אולי כדי לשקול לבגר אותו בכמה שנים :) ושוב, מענין ועושה חשק לקרוא. ומעבר לכל, אמין. איפה ההמשך?

Erezl18

New member
תגובות?

אני יודע שהתחלנו רע, אבל הייתי שמח לכמה תגובות בונות.

Yuli Gama

New member
שלום לך ../images/Emo4.gif

לפני שאני בכלל מתחילה לקרוא את הסיפור משהו קטן שכתבתי ערב אחד מתוך שיעמום והעובדה שסתם להאזין למוסיקה בלי לעשות שום דבר נוסף תמיד נראה לי קצת חסר טעם, אחרי כמה עמודים נמאס לי, תשפטו אתם (אבל אין למה לצפות). למה אתה מביא לנו בכלל את הסיפור? מה עשינו לך רע? למה אתה רוצה שנקרא משהו שכתבת מתוך שעמום, שאתה יודע שהוא רע ולא שווה דבר? מאיפה הזלזול המוחלט בקוראים, בעצמך ומעבר לכל בסיפור שלך? אם אתה רוצה לשפר, זה דבר אחד, אבל למה אתה מביא את הסיפור זה לכאן? סתם להראות לאנשים? ועוד משהו, אם אתה ככותב אומר שאין למה לצפות, אני כקוראת יכולה רק להקשיב לך ולא לקרוא את הסיפור. זה מה שרצית? נ.ב "אל תגידו כל הזמן שאתם טיפשים ולא שווים דבר. אנשים עוד עלולים להאמין" ציטוט מתוך חוקי מנהל.

מירובל

New member
הערה קטנה ../images/Emo62.gif

אני חושבת שהרבה מאוד כותבים מתחילים פוחדים מפרסום הכתיבה שלהם, הפורום הזה במיוחד מפחיד, בגלל שמשתתפים כאן בין היתר כותבים מנוסים, עורכים ומביני עניין. לדעתי ההקדמות האלה הן מעין "חיסונים" והגנות לתגובות שעלולות להגיע. אנחנו לא תמיד הרי מתכוונים לכל מה שאנחנו כותבים או אומרים (תרגילי הדיאלוג של גוש המדהים). אולי כדאי פשוט להתחיל לקרוא ולשפוט לבד ולהתעלם מההקדמות ? הרי מהר מאוד אפשר לראות אם הכותב השקיע או זילזל בנו. אני עוד לא קראתי. לקרוא דורש זמן וריכוז (אין לי כרגע את שני המשאבים הללו), אז קטונתי מלהגיב במקרה הזה, פשוט מצאתי לנכון להעיר משהו כללי על משהו שחוזר על עצמו כאן (קראתי כאן תקופה ארוכה לפני שהעזתי לפרסם).

Erezl18

New member
בקשר לזה...

אתם צודקים כמובן, ההערה היא תגובת מנע לתגובות גרועות וכסת"ח, אבל גם כנה. למרות שהסיפור נכתב ללא מחשבה תחילה העובדה שפירסמתי אותו כאן מראה שלא זילזלתי בו לחלוטין ואשמח לתגובות אודותיו.

מירובל

New member
טוב אתה מסגיר את עצמך../images/Emo4.gif

כאן מצופה להשקיע, לעשות הגהה מוקפדת. הרי אתה מצפה שיקראו וישקיעו בתגובה לא ? הייתה רוצה שמישהו יגיב ללא מחשבה על סיפור שלך ?

Erezl18

New member
חבר'ה

טוב מצטער, עשיתי טעות, מעתה לא אביע עוד את דעותיי האישיות על סיפורי הם ואשמח לצפות בכל ביקורת בונה שתצוץ.

Yuli Gama

New member
../images/Emo6.gif ברוך הבא!

דבר אחד שאני לא אסלח לאף אחד שמתימר לכתוב זה זלזול ביצירה שלו. מותר להיות חסרי ביטחון, מותר להיות מתגוננים, מותר הכל, אבל אנשים! תכבדו את מה שאתם כותבים :)! תגובה על הסיפור עצמו בהקדם

למעלה