האנשים בחלוקים הלבנים כמו שאני קוראת להם, נוטים לאפיין את האַספּיוּת בקשיים שהם חלק ממנה. זה כמו לומר, שמה שמאפיין סקנדינווים, זה שהם נוטים להשרף בשמש. זה נכון, ועורם הבהיר הוא בודאי מאפיין בולט שלהם, אבל לצמצם מהות שלמה בקשיים שלה, זה מבט צר ומעוות. אם אני מנסה לתמצת את התיאור, אז אומר שאספיות (כמו גם הספקטרום האוטיסטי כולו, שהאספרגר הוא הקצה התפקודי העליון שלו) הוא שונות נוירולוגית. כתוצאה מהשונות הזאת, האספי חווה את עצמו ואת העולם באופן שונה מרוב האנשים (הנוירו-טיפיקלים). אופן חשיבתם הלוגי-ליניארי, נטייתם להתעמק מאד בתחומי העניין שלהם, הביאו רבים מהם להצטיינות ובולטות במדעי הטבע ובמחשבים (קראתי שמחקר גילה, שאחוזם בעמק הסיליקון, גבוה משמעותית מאחוזם באוכלוסיה הכללית). כן, קשה להם לפענח ולהתמודד עם רגשות- של עצמם ושל אחרים, כיון שהגיון אינו המפתח להבנת רגשות. הבן שלי אמר לי פעם:"אמא, ככל שאני אוהב אותך יותר- אני בנאדם יותר טוב, כי זה הגיוני שאוהָב אותך". הוא ילד אוהב ומחבק, אבל לעיתים הרגשות מציפים אותו והוא עלול להתפרץ. קשה להם גם לפענח את השפה החברתית שרובנו מבינים בלי לשים-לב: הבעות פנים, שפת הגוף, מסרים בין השורות. יש לזה הרבה השלכות שמסבכות להם את החיים... לעומת זאת, דברים שרוב האנשים עמלים קשות כדי להבין, הם מבינים אינסטינקטיבית: בן ה7 שלי, עוזר לאחיו בן ה 11 בשיעורי הבית בחשבון... רבים מהם חושבים לא במילים, אלא באופנים אחרים:בתמונות, בצלילים, בנוסחאות מתמטיות. פרטים קטנים במציאות, שרובנו לא נבחין בהם בכלל, לא ייעלמו מעיניהם. לכן יהיו ביניהם צלמי אמנות וחוקרים מחוננים, ומצד שני- מקומות/מצבים/אנשים חדשים יגרמו להם ל OVER-LOAD כי יש יותר מדיי מידע חדש שצריך לעבד בבת-אחת. הצרכים החברתיים שלהם נמוכים משל מרבית האנשים. הם לא יתלהבו משיחת-חולין, או ממשחק כדורגל עם החבר'ה. ("עם מי שיחקת היום?" והוא, בעליצות:"איתי!") אבל יש להם צרכים רגשיים (לאהוב ולהיות נאהב, לתמוך ולהתמך וכד') בדיוק כמו לכל אחד אחר. קשה לתמצת הוויה אנושית שלמה...אז אעצור כאן, למרות שזה רחוק מלבטא את כל העניין. מי שרוצה , מוזמן לקרוא בבלוג שלי שיר שכתבתי עליו- 'יופי רחוק וטמיר'.