סירב להיבדק מול סטודנטים ונידחה!

morancho1

New member
סירב להיבדק מול סטודנטים ונידחה!

העניין מראה כי עם כל הכבוד למיונים המפרכים שעברנו זה עתה, המציאות הישראלית היא שונה. זכויות החולה אינן מיושמות ולעיתים אף אינן מוכרות כלל.. מדובר בסיטואציה שכל מועמד שחרש על הפורום היה יודע איך להתמודד עימה, אך דווקא הרופאה המנוסה נכשלה..
 

nightriders

New member
עדין קורה, אבל פחות

התופעה המביישת הזאת ("זה בית חולים אוניברסיטאי!!") עדיין קיימת, אבל הולכת ונעלמת. אני יכול לומר שעד היום כל הרופאים שהייתי איתם כיבדו את זכות החולה לפרטיות בכל בדיקה, קל וחומר כשמדובר בבדיקה אינטימית
 

יוסי n

New member
תופעה אולי מביישת, אך הכרחית.

בתי"ח אוניברסיטאיים נועדו בדיוק לשם כך - לשלב סטודנטים בבדיקות, טיפולים, ניתוחים וכיו"ב, משום שפשוט אין דרך אחרת ללמד אותם. עם כל הכבוד לתיאוריה - במקצוע כמו רפואה, אין מנוס מהשתתפות פיזית ופעילה בפרוצדורות הרפואיות, על מהת ללמוד אותן כראוי. כמובן, יש לנסות ולהתחשב ככל האפשר בפרטיותו וזכויותיו של החולה, אל בבתי"ח המוגדרים "אוניברסיטאיים" יש חשיבות ראשונה במעלה בשילובם של הסטודנטים כחלק מתהליך הלמידה שלהם, במסגרת "הכשרת דור העתיד". ורק כדי להכניס לפרופורציות - לפני מספר חודשים עברה קרובת משפחתי ניתוח בבי"ח "בילינסון". ביום הטרום-ניתוח נאמר לה בפירוש, שמי שייבצע את הניתוח בפועל הוא מתמחה בכירורגיה. אמנם לידו תימצא רופאה בכירה בכל מהלך הניתוח, אך הוא זה שיחזיק את הסכין. בתגובה לתרעומת שהתעוררה בה נוכח הידיעה המטרידה - ענו לה ש"אין ברירה. זהו בי"ח אוניברסיטאי. איך את מצפה שהם ילמדו לעשות את זה, כדי שמחר הם יהיו הבכירים בעצמם?" במקרה זה לא היה מדובר בבדיקה פשוטה כמו בכתבה הנ"ל, אלא בניתוח מסכן חיים. ושלא תטעו - הניתוח אכן בוצע ע"י מתמחה, בנוכחות בכירה. לחולה - שלום.
 

morancho1

New member
יש רק בעיה אחת:

זה לא חוקי, להכריח חולה להתפשט בפני סטודנטים. בי"ח אוניברסיטאי או לא, אף אחד לא יכול להכריח אותך להראות את "עכוזך" למישהו כזה לא לצורך טיפול. במקרה הזה קרו כמה דברים שאינם בסדר: 1. ניתן לחולה מידע כוזב שאין לו ברירה והוא "חייב" להתפשט מולם. זה לא נכון, כל אדם שאינו חייב להיות בשרשרת הטיפול (מלבד אולי אחות כשיש בדיקה עם רופא זכר וחולה בחורה) זכות החולה לבקש שלא יסתכלו או יתערבו. לא נשמע הגיוני? האם חולה בא לדגמן או להיות מטופל? נכון שזה מפריע לרצף הלמידה אבל אולי אם הרופאה הייתה משכילה לבקש! בצורה אדיבה יותר, אולי הוא היה מסכים. ואולי לא. אני בטוחה שהשכלת הצעירים לא הייתה נפגעת לצמיתות מכך שפספסו עכוז אחד ... 2. הרופאה סירבה לבצע את הפרוצדורה לחולה עקב סירובו. יש פה ניצול שלילי של כוחה של הרופאה, והיא בעצם ניסתה לכפות עליו משהו לא חוקי, תוך שימוש באמצעי לא חוקי! לסיכום-המטרה היא ללמד סטודנטים כמה שיותר, אבל לא צריך לפגוע בזכויות החולים תוך כדי כך. יש מספיק חולים שלא מפריע להם התערבות של סטודנטים וכל ניסיון לכפות על חולים את העניין הוא ג-ם סוג מסויים של אלימות..
 

יוסי n

New member
ודאי שההתנהלות במקרה זה לוקה בחסר.

אך אם נחשוב לרגע על מצב היפותטי, שבו כל המטופלים היו מסרבים לנוכחות סטודנטים בשעת בדיקה (אינטימית או לא), או אז היה צורך לעגן בחוק את עניין השתתפותם של סטודנטים לרפואה בפרוצדורות רפואיות. ואז, למטופלים שהגיעו לבי"ח המוגדר "אוניברסיטאי", כמו "בילינסון", היתה ברירה: או להסכים לטיפול בנוכחות סטודנט/ים, או לגשת לבי"ח אחר. גם במצב כמו זה יש בעייתיות לא קטנה. במקרה הנ"ל ברור שהרופאה תיפקדה רע מאד נוכח המצב אליו נקלעה ואף עשתה שימוש לא נכון בסמכותה. יחד עם זאת, להסתמך על כך שאנשים יסכימו מרצונם לשיתופם של סטודנטים לרפואה בבדיקות הנעשות להם עלול להיות בעייתי, משום שהרבה מאד אנשים לא טורחים לחשוב לרגע על החשיבות שבשיתוף זה, אלא מגיבים "מהבטן", ומשם - אף אחד לא רוצה שעיניים זרות (ובעיניו - מיותרות) יצפו באיזורים אינטימיים בגופו.
 

moran f

New member
תתפלא

לא שלא היו מקרים של סירוב, אבל בסך הכל כשבאים לאנשים ומבקשים מהם יפה לתת לסטודנטים (בכמות סבירה כמובן) לבדוק, להיות נוכח וכו' הם נוטים להיות מאוד נחמדים. וזה כולל אנשים במצבים קשים ולחילופין נשים ברגע מאוד אישי ומשמח - לידה.
 

יוסי n

New member
טוב לשמוע. יחד עם זאת...

היות ושיתופם של סטודנטים לרפואה בבדיקות ופרוצדורות רפואיות הוא חיוני והכרחי לתקינות לימודיהם והעשרתם, הייתי מעגן זאת בחוק - בבתי"ח המוגדרים אוניברסיטאיים, ומסונפים לאחת מהפקולטות לרפואה בארץ.
 

morancho1

New member
ייתכן,

שבכל שתעגן זאת בחלק מבתי החולים תעזור לפתור את שבירת זכויות החולה התדירות בבתי החולים בתחום הזה.. אך יש בכך כמה בעיות אפשריות: * אנשים יילכו לבתי חולים אחרים בהם הם לא חייבים לחשוף את גופם לסטודנטים או שאנשים פחות מנוסים יעשו להם פרוצדורות בגוף. *אתה בכל זאת כן פוגע בזכות החולה במידה מסויימת.. בכל זאת היתרון הברור הוא שיעשו דברים בצורה גלוייה יותר, והדברים יהיו ברורים לצוות הרפואי ולחולים דבר שימנע אי בהירות ותביעות מיותרות.
 

יוסי n

New member
ברור שהמצב האידאלי הוא זה שבו...

שום דבר לא יהיה מחוייב, והחולים יאפשרו נוכחות סטודנטים בשעת הבדיקה מתוך הבנה עמוקה של חשיבות נוכחות זו. בפועל, לא ניתן (לדעתי) להשאיר זאת לשיקול דעתו של החולה, משום שמדובר בדבר בעל חשיבות עליונה. אם נחזור לרגע לסיפור שהזכרתי אודות קרובת משפחתי, לא עמדו בפניה הרבה ברירות. היות והניתוח צריך להיות ממומן ע"י קופ"ח, היא זו שמפנה את המטופל לבי"ח איתו היא נמצאת בהסדר, ושנמצא באיזור מגוריו של המטופל, ועוד כל מיני ענייני בירוקרטיה שקצרה היריעה מלתארם. אז מה, זו אינה פגיעה בזכויות החולה? שבפועל (אם כי לא במפורש), הוא מחוייב לעבור ניתוח בידי מתמחה (ואם הוא ממש לא מעוניין בכך, צריך לשחד את מנהל המחלקה כדי שיואיל בטובו להעביר את הניתוח ללו"ז של הבכיר)? כך שבפועל, זכויות החולה מופרות במקרים כאלו ואחרים, בכל מקרה. עיגון הדבר בחוק ימנע אי-הבנות ותביעות מיותרות. במקביל, ניתן לצאת בפרוייקט הסברה, שיכניס למודעות הציבור את חשיבות שיתופם של סטודנטים לרפואה בטיפול אותו הוא מקבל.
 
למעלה