סליחה מראש על הבורות אבל יש לי שאלה

  • פותח הנושא T281
  • פורסם בתאריך

T281

New member
סליחה מראש על הבורות אבל יש לי שאלה

(קצת מביך) אתמול שודר פרק של הסידרה הבית הלבן בערוץ HALLMARK בכל מקרה הועלתה שם טענה שמפות העולם שכולנו מכירים מעוותות בכוונה כדי להאדיר את העולם המערבי על פני העולם הIII . דוגמאות 1) אירופה מוצגת ככמעט שווה בשיטחה לדרום אמריקה בעוד היא קטנה ממנה בהרבה מאד. 2) גרינלנד מוצגת ככמעט שווה לאפריקה בעוד בפועל היא קטנה בהרבה. בכלל אירופה הרבה יותר צפונית יחסית להיכן שהיא מוצגת במפת העולם שם בדרך כלל היא יותר דרומית וממורכזת. כתוצאה מכך המפה האמיתית שונה מאד ממפת העולם אותה כולנו מכירים. בבקשה תגידו לי שאילה סתם שטויות ואסור להאמין למה שרואים בסדרות הללו!!!!
 

בוקסה

New member
יש עיוות במפות

אבל מסיבות אחרות, אנו רוצים לתאר דברים בכדור הארץ שהוא עגול (פחות או יותר) על מפה שהיא מישורית ואנו רוצים להשתמש במפה כדי למדוד מרחקים וזוויות ולכן מציירים את רוב המפות בשיטה של השלכה. אחת ההשלכות הנפוצות היא השלכה גלילית, ניקח גליל דימיוני ונכרוך אותו סביב כדור הארץ, הגליל נוגע בכדור לאורך קו, זהו קו ההשקה, ואז נצייר על הגליל את האובייקטים שאנו רוצים במפה (זוהי ההשלכה) ולבסוף נפרוס את הגליל ונקבל מפה. באובייקטים שנמצאים על קו ההשקה לא יהיה כלל עיוות אבל ככל שנתרחק מקו ההשקה העיוות יגדל לכן כל מדינה בוחרת לה את קו ההשקה הנוח לה, ישראל למשל היא מדינה צרה וארוכה ולכן נבחר קו השקה אורכי שעובר דרך כל הארץ ואם נצייר על רשת הקואורדינטות הישראלית את ספרד אז היא תהיה קטנה ומעוותת
 

T281

New member
תודה - עוד שאלות....

1) אני מניח שגם תצלומי לווין של כדור הארץ סובלים מאותה בעייה בדיוק ז"א הם לא פחות מעוותים מהמפות המשורטטות. 2) בין מטולה לאילת יש משהו כמו 600 ק"מ אבל כשאני מתבונן על גרמניה 600 ק"מ נראים שם הרבה יותר גדולים. א) האם גרמניה יותר קטנה יחסית לישראל ממה שנראה במפה. ב) השאלה החשובה ביותר -האם מדינות אירופה בחרו בכוונה היטל כזה שיתאר אותן כיותר גדולות וממורכזות ממה שהן באמת יחסית לאפריקה דרום אמריקה ואסיה?
 

בוקסה

New member
אתה עושה סלט

1. תצלומי לווין סובלים מעיוות שנוצר בגלל זווית הצילום ובגלל הטופוגרפיה של השטח, יש תוכנות שמסוגלות לתקן עיוותים כאלה. 2. תסתכל על קנה המידה של המפה. 2 ב. ניתן להשתמש במפה ברשת גיאוגרפית (מעלות ודקות) ולהמנע מעיוותים אבל מפה כזאת לא שימושית (אולי לניווט ימי) לכן משתמשים בהיטלים, מה לעשות שאין היטל אחד שמתאר את כל העולם ללא עיוותים לכן כל מדינה יוצרת לעצמה את ההיטל ששם אותה במרכז עם מינימום עיוותים וזה על חשבון המדינות האחרות, בתמונה המצורפת רואים את כל העולם ברשת ישראל החדשה, ישראל במרכז העולם ולאמריקה יש ביטוי בעובי של קו דקיק
 

T281

New member
לגבי 1 התכוונתי לצילום לווין של ...

כדור הארץ שנפרס כמו מפה . לגבי 2 - האם זה לא נכון להציג את העולם כך (אפריקה למעלה ואירופה מה לעשות למטה..)
 
"מפה קוגניטיבית"

פרופ' יובל פורטוגלי מאוניברסיטת תל אביב פרסם מאמרים על "המפה הקוגניטיבית". הטענה היא שאנו מציירים מפות אשר משקפות את השקפת עולמנו. כך תושבי אוסטרליה יציירו מפה שבה אוסטרליה נמצאת במרכז ואילו העולם כולו מקיף אותה. תופעה זו בולטת ב"מפת התלתן" בה ירושלים במרכז ושלוש היבשות שהיו ידועות באותו תקופה הן עלי הכותרת שלה. בימינו תוכל לראות כאשר יש פיגוע ח"ו, כי במפות באמצעי התקשורת ההתנחלות בה היה פיגוע (לא עלינו) מצוירת בגדול, והערים הפלסטיניות שסביבתה מצוינות רק כנקודות, עובדה זו משלה את הצופה כי הן כפרים קטנים.
 
למעלה