סמדר שיר-ספר חדש - גלי במבצע דיאטה:

סמדר שיר-ספר חדש - גלי במבצע דיאטה:

בעקבות כתבה שפורסמה ב"הארץ" על ספרה החדש של סמדר שיר בסדרת ספריה לילדים, הזדעזתי לגלות שבספרה החדש "גלי במבצע דיאטה", הגב' שיר מגנה בלשון בוטה ולא ראויה אנשים בעלי משקל עודף. כאמא לילדה בגיל 8 שקראה שניים מהספרים בסדרה וכאשה שמנה (או לדברי סמדר שיר - אוביס), אני נאלצת לגנות את הגב' שמתיימרת ל"חנך" דרך כתביה ילדים ובני-נוער. אני ובן-זוגי מנסים לחנך את ילדינו לסובלנות וקבלת אדם באשר הוא אדם, בעוד בספר (לפי הכתבה), מתואר השמן כ"מפלצת". האם סמדר שיר היתה מעזה לגנות כך אדם נכה פיזית שנכותו גלוייה לעין, כמו קטוע גפיים, או חולה סרטן. עד כמה בורותה לא מאפשרת לה להבין כי עודף משקל איננו בחירה, אלא מחלה
כאנשים שמנסים לתת לילדינו חינוך לסובלנות, אנו מוצאים כי ספרה החדש של סמדר שיר צריך לעבור הגהה ושינויי נוסח, למען ילדינו יבינו כי אכן יש סכנה בתופעת ההשמנה, אך אל להם לגנות אנשים הסובלים מהבעיה. חשש נוסף שלנו הוא שילדים בגיל זה יפתחו הפרעות אכילה בעקבות גינוי חברתי אותו מפיצה הגב' שיר. באם היא מעוניינת לחנך את הילדים בדרך זו, אנו מתנגדים לכך ועל-כן לא נמשיך לקנות לביתנו מסדרת הספרים הנ"ל ואולי עדיף שתתרכז בחינוך שכזה בביתה שלה ולא תפיץ את דעותיה באופן שכזה. זכותו של אדם להביע את דעותיו, אבל כשזה מגיע לחינוך ילדינו, אל לנו לאפשר ליוצרים (מחוננים ככל שיהיו) להסית את מוחם של ילדינו לגזענות (בדיוק כמו שאנחנו משתדלים לא לאפשר להם לצפות בתכנים שאינם חינוכיים לדעתינו).

sigalit33

New member
תודה על ההפניה../images/Emo70.gif

ראשית, אני רוצה לשבח אותך על הביקורתיות והמעורבות שלך בקריאה של ילדך. שנית, אני חושבת שאולי מה שקרה לסמדר שיר הוא מה שקורה כשמנסים, לפעמים בכח, לגייס את הספרות למטרות חינוכיות/פסיכולוגיות וכדומה. אני מבינה שבכתיבה שותפה גם דיאטנית, כלומר- לא סופרת והרבה מאד פעמים כשמנסים לקדם מטרה כלשהי דרך ספר, הספרות הולכת לאיבוד אבל גם המסר לא עובר טוב (כי הוא כפוף לספרות). בקיצור, לא קראתי את הספר, אבל לפי מה שאת כתבת ולפי הכתבה שהפנית אליה, אני בהחלט מסכימה איתך לגבי הבעייתיות בספר.

avivity

New member
לא בטוחה בצדקתך סיגלית

דווקא עם החלק של גיוס הספרות לצרכים חינוכיים - לי באופן אישי, אין בעיה. אני גם לא חושבת שקיימת בעיה כזאת בספר (שקראתי בזעזוע ובגועל). הבעיה מתעוררת כאשר מנסים "לחנך" תוך כדי מתן כינויים מעליבים לקבוצה שלמה של אנשים. כסופרת המתיימרת להיות "מחנכת" אולי כדאי שתשכיל ותיגש ללמוד לימודי חינוך מסודרים ותבין שהחינוך האמיתי עובר לעולם במסרים הסמויים ולאו דווקא בגלויים....... יכול להיות מאד שסמדר שיר גייסה לצורך כתיבת הסיפור דיאטנית, אבל להנחתי החלק של הדיאטנית היה רק בעניין התזונה. את כל "הקישוטים" הוסיפה הסופרת המהוללת! לטעמי, לדיאטנית אין נגיעה ולא חצי נגיעה באף אמירה פוגענית ומעליבה שכתבה סמדר בנוגע לקבוצת השמנים (או האובסים, כפי שהיא מקפידה להפריד במלאכותיות מיותרת). יכול להיות שקשה לה - לסמדר לראות - ממרום כסאה חסר דאגות הקיום, חסר דאגות החיים - את הקשיים של האחרים אשר מלבד התמודדות יום-יומית עם בעיות בריאות ואחרות נאלצים להתמודד עם דיעות קדומות ותפיסות מרושעות כשלה!! סמדר שיר נכשלה כשלון חרוץ בהתייחסותה לשמנים כאל מצורעים ולמרבה המזל היא לא מציעה לקוראים הצעירים לסקול אותם באבנים או לחילופין להרחיק אותם מהחברה. היא פשוט תורמת תרומה נכבדת להתרחקות לחברה מהם. מעניין מה היה קורה אם היא היתה בוחרת להתעמר כך בקטוע רגליים לאחר תאונת דרכים תחת האיצטלה של "זהירות בדרכים"... אביבית (אמא לילדים ומורה שלעולם תמליץ שלא לקרוא את ספריה)

גם אני מסכימה איתך

קראתי את הכתבה היום בבוקר, וגם בעיני התיאורים נשמעו גסים ומרושעים. בלי קשר לכך שהשמנת יתר נחשבת למחלה - גם אם היה מדובר בסתם חולשת אופי, לא צריך להתבטא כפי שסמדר שיר עושה בספר. בטח לא כשמדובר בנושא רגיש כל כך, שעלול לגרום לאנורקסיה אצל ילדות קטנות. אני את הכתיבה של סמדר שיר לא סובלת עוד מאז "דברים קטנים", המדור שהיה לה ב"מעריב לנוער". לא קראתי אף ספר שלה וגם לא אקרא. בטח שלא אקנה אותם לילדים שלי. (אפילו קלטת שלה, שקיבלתי לא מזמן, החלפתי).

sagiberg

New member
גם אני מצטרפת לנגעלים מהספר

ומתכניו. אני חושבת שראוי כי כל אדם, ובמיוחד סופר ילדים,יגלה יותר רגישות לאפשרות הפגיעה באחרים.אין ספק שסמדר בספרה רמסה את כבוד ה"שמנים" ברגל גסה.. בכל אופן , לילדי לא נתתי לקרוא את ספריה ואני רואה שטוב עשיתי

חוטהשני

New member
גם אני לא ממש אוהבת את הספרים שלה.. לא אהבתי גם את הספרים שלה בתור מתבגרת (היא התחילה להוציא בסיטונאות ספרים כשהיתי כבר בגיל 16++..) קראתי את הספר רומן אמיתי - וזה היה ספר שלקח לי ים של זמן לקרא... פשוט לא היתי מסוגלת לקרא אותו בגלל דלות השפה ../images/Emo2.gif - כל פעם נתקעתי עם הספר.. למרות העלילה הפשוטה - השפה והנוסח הדל גרמו לכך שנעצרתי.. לבת שלי בטוח לא אתן לקרא ספרים שלה. ולגבי הספר גלי במבצע דיאטה - כשראיתי אותו במאגר הספרים - חשבתי שאולי כדאי לרכוש אותו לספריה, תלמידי שכבת ט' עושים השנה עבודה בנושא תזונה.. מזל גדול שלא רכשנו אותו - כי הספר הזה ממש חוטא בנושא ../images/Emo10.gif

RainDrop

New member
מסכימה בהחלט../images/Emo45.gif../images/Emo80.gif

לעזאזל, הכתבה הזאת ממש מרושעת.

avivity

New member
הכתבה מרושעת???

הספר מרושע. הכתבה מנסה להאיר את עיני הקוראים (ואולי בדרך את עיניה של סמדר שיר) בנוגע למסרים אותם משתדלת הכותבת להעביר. אביבית

RainDrop

New member
הממ, כן, התכוונתי לשניהם.../images/Emo3.gif../images/Emo80.gif

הכתבה בגלל הציטוטים של סמדר שיר.

מצטרפת לגינוי!

קראתי את הכתבה ומסכימה שזה מגעיל ואפילו מסוכן. כילדה היתה לי תקופה בה אהבתי את ספריה של סמדר שיר ונהניתי מהם, מה שלא מנע ממני לפתח טעם "אנין" יותר בהמשך. בגדול- ספר שמריח ממטרה דידקטית הוא לרוב מעצבן ועלול ליפול בקלות ולהפוך לגרוע. לא תמיד- יש גם ספרים שמצליחים להיות ספרים טובים ומוצלחים ולהעביר מסר כלשהו אבל יש אכן סבירות גבוהה שלא. והספר הזה ספציפית- ספר שמתייחס להשמנה כאל צרעת בהחלט ראוי להחרמה.

wasaby

New member
בעיה של פשטנות

אולי סמדר שיר חושבת שילדים לא יכולים לקלוט רעיונות מורכבים, אבל הנושא של השמנה פשוט מורכב מידי לטיפול גס כזה. צריך מצד אחד להסביר לילדים על אכילה בריאה ועל החשיבות של פעילות גופנית, ומצד שני לגרום להם לקבל גם את אלה שכן שמנים וגם לפתח בהם ראיה נכונה של הגוף שלהם שלא ישאפו להראות כמו ברבי אנורקטית.

avivity

New member
קשה לי מאד להבין...

כל כך הרבה אנשים אינטליגנטיים חושבים שכתיבתה של סמדר שיר הנה רדודה ומתיילדת (בדיוק כפי שאני חושבת...). ובכל זאת, יש לה טור קבוע ב"ידיעות אחרונות" וספריה נמכרים היטב. אולי למישהו יש הסבר עבורי?? אביבית

כל כך הרבה אנשים אינטיליגנטים

חושבים שהכתיבה של דן בראון היא רדודה ומעצבנת ובכל זאת הוא במקום ראשון ברשימת רבי המכר. ממתי פופולריות היא ערובה לאיכות?

avivity

New member
תשובה כל כך פשוטה...

ולא עלתה על דעתי........ אפשר התנצלות ?
אביבית

חוטהשני

New member
|כוכב| ונחשו מי לדעתם תורם לבעיית ההשמנה בארץ ?? . . . אם תשובתכם הנה מחברת הספר הנ"ל אתם צודקים ובגדול ../images/Emo2.gif . . יש לי קלטת (בעצם היתה.. כי אחרי שראיתי אותה העברתי אותה לסבים ../images/Emo3.gif) בשם חיבוקי - וסמדר שיר כתבה את המילים של שירי הקלטת - ובין השירים מופיע שיר שמתעסק (כמו הרבה שירי ילדים ../images/Emo13.gif) בנושא האוכל.. ולא חלילה עידוד לתזונה נכונה וכו' - אלא תמיכה ועידוד לילדים שאוכלים ממתקים במקום לאכול ארוחה עיקרית ../images/Emo78.gif ../images/Emo2.gif (וזאת הבעיה העיקרית בנושא ההשמנה - שכל החטיפים הפכו להיות עיקר המזון של הילדים ../images/Emo10.gif)

חוטהשני

New member
וזה לא רק השיר עצמו.. כאמור כל השיר (בקלטת הוידאו/DVD) סבב על ממתקים - הילד פותח את המקרר/ארון וכל הארון מלא בכל טוב (כמובן לא של אוכל מזין ובריא..)

ורדה ש

New member
ובאותו עניין - ספר דומה אבל אחר

הדיון כאן מזכיר לי ספר שמטפל בצורה הרבה יותר סימפטית בהפרעות אכילה: "הקוסמת הקטנה ועדן הרזה" של דרור גרין. בכלל, איך זה שלא הזכירו כאן אף פעם את הסדרה הזו? הספר הראשון בסדרה "הקוסמת הקטנה" הוא הכי מוצלח בעיני, זהו ספור על מאיה שחושבת שיש לה "חוש שישי" שמאפשר לה לקרוא מחשבות של אנשים. מאיה לא בטוחה אם היא באמת קוראת מחשבות או שזה מצליח לה "לא בכוונה". ספר מאד מאד אהוב, בעיקר על בנות בכתות ד-ה-ו. ספרי ההמשך שלו קצת פחות מוצלחים בעיני, אבל הילדות אוהבות גם את ההמשכים - הקוסמת הקטנה ונסיך החלומות, הקוסמת הקטנה והבלש המהולל וכאמור - הקוסמת הקטנה ועדן הרזה, שבו מאיה מנסה לעזור לחבר טוב שלה - עדן- שסובל מבעיות אכילה. מישהו קרא??? למישהו יש משהו לומר על הסדרה הזו???

למעלה