סמלים ומנהגים פגאנים בדתות מודרניות

mickeym

New member
סמלים ומנהגים פגאנים בדתות מודרניות

שמתי לב שאני מגלה את הפורום בתקופה לא הכי טובה (החלפת הנהלה וכו') אבל אני אשמח אם בכל זאת יתפתח דיון... אז ככה, אני לא מאמין באלים הפגאניים (לא אמון, איזיס, דנאן זאוס או אחרים
) אבל היסטוריה, מיתולוגיה ותיאולוגיה תמיד עניינו אותי (חוץ מרפואה, מה שאני לומד דהיום, מערבית אגב). בכל מקרה, בסמל מגן דוד למשל רואים שילוב של 2 הסמלים הפגאניים הידועים: "להב" (פאלוס) ו"גביע" (הרחם). סמל זה של הרמוניה מסמל את החיבור בין זכר לנקבה והחיבור עם הטבע, ומשום מה אומץ על ידי היהודים כסמלם בתקופה הקדמוה. כמו כן, רבים מן המנהגים הנוצריים קתוליים כמו לחם הקודש, התמונות של מדונה מחזיקה בישו (תעתיק מדיוק של איזיס המצרית מחזיקה בבנה) הם במקורם פאגאניים. האם למישהו יש המלצות על ספרים בנושא או רצון להרחיב את הדיון ולהסביר איך ולמה... מיקי

Justin Angel

New member
זה עניין ידוע

שהדתות המונותאיסטיות, מפאת שבאו לאחר הדתות הפאגאניות, שאלו מהן אספקטים (בין אם בשוגג וטעות או בין אם בכוונה מראש בכדי להקל על מעבר אוכלוסיה כלשהי לדת מונותאיסטית). דוגמה טובה למנהג פאגאני שעבר ליהדות "בטעות" היא ברית-מילה שהייתה נהוגה ונפוצה בחלק מעמי האזור הכנעני ובמסופוטמיה (הארץ ממנה בא אברהם). טקס הברית מילה היה נפוץ כטקס התבגרות לגברים בעמים באזור, ואברהם אימץ אותו כפאגאן כסמל לברית בינו לבין אחד מן האלים שלו. מנהג פאגאני שאפשר להגיד שעבר בכוונה הוא החגים הנוצריים שברובם מבוססים על חגים פאגאנים (חג המולד על יוּל, חג הפסחא על אוסטרא, ליל כל הקדושים על שוּואיין, יומה של בריג'ד על בלטיין וכך הלאה). אישית אני לא רואה במגן דוד שום דבר מיוחד. אולי אני לא מביט מספיק חזק או שלא שתיתי מספיק בירות, אבל למגן דוד בשבילי יש יותר קונוטציות לאומיות-מדיניות וזה מה שמונע ממנו אצלי בראש להפוך לסמל דתי. אגב, איפה את רואה במגן דוד גביע ולהב? ברכות זוהרות,

Nizzan Cohen

New member
הכוונה לשני המשולשים...

המשולש עם הקודקוד מטה - הוא סמל לנשיות. גם ביגלל משולש הערווה הנשי. (וזה כמובן גם סמל למים). והמשולש עם הקודקוד למעלה שהוא סמל של אש - וכניראה גם של גבריות. הסמל גם מכיל את הסמלים של האדמה והרוח... המממ... ביכלל זה סמל נחמד מאוד
.

Justin Angel

New member
אבל אבל אבל

היהודים לא ידעו את זה... השיוך של משולשים כלשהם, ואם כבר כל שיטת ארבעת האלמנטים, היא יוונית במקורה.

Nizzan Cohen

New member
נכון...

אבל הסמל של המשולש עם הקודקוד כלפי מטה כסמל לנשיות הוא יותר ישן ואני מניח שהוא הרבה יותר אוניברסלי (ביגלל שצורת המשולש ההפוך זה צורת משולש הערווה). חוץ מזה היה פה את המאמר על הפלישטים שמראה שהם הביאו איתם המון רעיונות יווניים
. ומי שקורא קוהלת יכול גם שם ליראות לא מעט השפעה של פילוסופיה יוונית (למעשה - ביכלל העיסוק בפילוסופיה... אבל לגבי קוהלת אני לא בטוח
. פשוט הספר הזכיר את אפלטון [טובה החוכמה מהבערות כטוב האור מהחושך...]) וגם יוון זו ארץ בים התיכון עם המון איים - והיתה להם אחלה ספנות. אז סביר להניח שאם היו להם קישרי מסחר עם מצריים ועם לוב - אז בטח הם הגיעו גם לפה... אני חושב
.

Nizzan Cohen

New member
המממ... הינה כמה פרטים טכניים בנושא

תקופת מלוכת דוד : -875 עד... -835 המממ.... עכשיו אני רק צריך לימצוא מתי קם הפילוסוף הזה שטען שהעולם מורכב מ-4 היסודות ... הו! אני יודע היכן למצוא את זה... רגע... אוקי. אחפש זאת מאוחר יותר...

Dia Leoghann

New member
???

מאיפה הפרטים שתקופת מלכות דויד היתה ב-875-835?? לפי המקרא דויד מלך בין 1005 לפנ"הס לבין 970 לפנה"ס.

graciella

New member
ספרות - סמלים

כמה ספרים הנוגעים בסמלים פגאנים: הרוב באנגלית In the wake of the Goddess - by Tikva Simone Frymer - Kensky Ancient Pagan Symbols by Elisabeth Goldsmith אני מתעניינת בהתפתחות נשים ואלות יש עוד ספרים בהקשר The Hebrew Goddess by Raphael Patai ואולי גם יעניין אותך האלה הלבנה / מאת רוברט גרייבס

כל מקום יהודים

שלושת הסופרים הראשונים שמנית עם לשפוט לפי שמות ושמות משפחה יהודים. גם בפאגניות היהודים מובילים, ושמישהו יגיד אחרי זה שזה לא עם סגולה

Vendetta

New member
הפילוסוף הזה הוא אריסטו

והוא חי במאה ה4- לפנה"ס, כך שהזמנים לא ממש תואמים.

כרמית.

New member
אמפדוקלס. לא אריסטו.

אפלטון ואחר כך אריסטו פיתחו את הרעיון הבסיסי של אמפדוקלס.

למעלה