ספר ורשימה

ספר ורשימה

קראתי עתה את ספרו של פלמינג: היטלר ו "הפתרון הסופי". הספר פורסם בהוצאת יד ושם כבר בשנת 1987 וחזקה שחלק מבאי הפורום קרא אותו מזמן. מעניינת מטרת הספר: מסתבר, מתוך המבוא של שאול פרידלנדר, שישנן בין ההיסטוריונים שתי אסכולות: האחת סוברת שלא היתה תכנית מראש לחיסול יהודי אירופה, אלא "הפתרון הסופי היה שורה של יוזמות מקומיות..." [עמ' יט במבוא]והשניה דוגלת בדעה שהכל היה מתוכנן מלמעלה. פלמינג אסף חומר רב - ומעניין - כדי להראות שהכל בא מהיטלר: הוא עוקב אחרי ההיסטוריה ודעותיו של הרודן. הרודן דאג לכך וכנראה גם נהנה מהעובדה שמעולם לא נתן [עד כמה שידוע] הוראה בכתב להשמיד את יהדות אירופה, אך הוא ואנשיו היו מעורבים בכל שלבי ההשמדה. לי היה הדבר כה ברור שאם פלמינג היה שואל אותי מראש, הייתי אומר לו שזה מסוג הדברים שאינם טעונים הוכחה. אלא שהוא הקדיש מזמנו ומרצו, במשך שנים, לאסוף חומר בנושא זה והתוצאה היא ספר שיש בו ענין. מעניינות שיטות ההסוואה של הגרמנים: שיטות אלה נולדו עם "המתות החסד" של חולי נפש וחולים אחרים בגרמניה. היה צורך למנוע ידיעת האמת ממשפחותיהם. למטרה זו נעשו תיחכומים, זויפו מסמכים ונעשה הכל כדי שהמשפחות לא תדענה את האמת. מכאן ועד לסודיות בהשמדת יהדות אירופה קצרה הדרך: היהודים נשלחו "למזרח" "ליישוב מחדש", נעשתה אבחנה בין "פרודוקטיביים" ל "בלתי פרודוקטיביים" ועוד ועוד. מי שהולך שולל היו קודם כל יהודי אירופה עצמם וזה גם גרם לכך שהידיעות על "הפתרון הסופי" דלפו לאט ומאוחר. מאידך, אני קורא היום רשימה במדור "ספרים" של "הארץ" לגבי ספר שפורסם עתה באנגליה של מרטין גילברט, "צ'רצ'יל והיהודים". צ'רצ'יל מוצג בו כמי שהיה תמיד אוהד יהודים ועזר לנו בדרכים שונות. עד כדי כך שהרשימה מוכתרת במלים: "מייסד המדינה היהודית". זה כמובן מעורר את השאלה מה ידע צ'רצ'יל על מה שמתרחש באירופה: סביר מאד ששרותי הביון של אנגליה וארה"ב, שגילו סודות כמוסים יותר, כגון נושא "המים הכבדים", ידעו את מה שידע מספר גדול מאד של גרמנים, שלא לדבר על האינפורמציה שהועברה בדרכים שונות למערב. אני נזכר תמיד בהפצצת הסכרים על הריין, ע"י חיל האויר הבריטי. הייתה זו מלאכת מחשבת של דיוק. האם אי אפשר היה להפציץ עוד כמה מקומות באורח דומה?

תיקון

למיטב זכרוני, היו אלה הסכרים על ה- רור ולא על הריין, כפי שנכתב.

למעלה