סרטון המדגים איך בונים בניין לחרדים

shershku

New member
סרטון המדגים איך בונים בניין לחרדים

אותי מאוד מסקרן לראות איך האדריכלות והעשיית המקום?! (placemaking) בכל חברה.
מההתחלה ידעתי שיש דרך מסוימת שבונים בשביל החברה החרדית. היום נתקלתי באיך העכשווי.

ש מים

New member
לגמרי

למרות שלדעתי המצגת עסקה יותר בתכנון האדריכלי, ברמת המיקרו, מאשר ב-"עשיית המקום".
אבל, אתה יודע מה? נגעת במושג/תחום שאותי מאווווד מעניין ומרתק...! וואלה, בוא נפתח את הנושא!

shershku

New member
פה דווקא מקרה קלאסי של לחץ Bottom up

של עשיית המקום.
נכון שזהו תכנון אדריכלי, אבל הוא מבטא את הלך המסורת של החברה החרדית.
החברה החדרית היא חברה שדי סגורה על עצמה ויודעת להביא זאת לפני הרשויות ולקבל את הדברים שהם צריכים. במידה מסוימת אפשר לומר שהכיפות הסרוגות עושים זאת בשנים האחרונות אולי אפילו בעשור האחרון או יותר.
זה מה שהבנתי מהסרטון הזה ומהמציאות בעירי שלי.
החילונים והערבים עדיין מנסים להבין את המקום במציאות התכנונית של המאה ה-21. לצערי, מגה מתחמי התכנון די מקשים על עשיית המקום. זה מה שלמדתי מהשכונה שבה אני גר - מגה מתחם תכנון של שנות ה-90.

shershku

New member
בגלל השונות התכנוני מהמרחב החילוני

צריך להקים להם אזורים מיועדים להם. או שיעברו לאזורים העניים יותר בערים.
מדי פעם עולה הצעה אחרת להקים עיר חדשה. בלוד, יש את שכונת אחיסמך שחלקה הולך לכיפות הסרוגות ואף משווקים עשרות דירות ב"מחיר למשתכן" לחילונים.
כנראה מלחץ של דרעי עיר חרדית בצמוד לקריית גת.

ש מים

New member
כן...

הגעת למסקנה שאני הגעתי אליה (לאחר ייסורים קשים): אני מסתכל על עצמי מהצד ולא מבין איך הייתי כ"כ אטום וטיפש פעם! איך התנגדתי בשיא הכוח ל-"עיר חרדית" בחריש (אגב, אנקדוטה שלא קשורה: עכשיו, נוכח החשש מכמויות התנועה שיעברו בצמוד אליהם, הקיבוצניקים ממצר מצרים על התנגדותם לעיר החרדית!). מה עשיתי בזה? מה עוללתי? מדוע וכיצד התיימרתי לחשוב שלאוכלוסייה ייחודית ומיוחדת לא מגיע מקבץ יישובי משלה? איך לא הבנתי שזה הפתרון הנכון והטוב ביותר לכל הצדדים?? פתרון שימנע חיכוכים מיותרים, שיתן לאוכלוסייה הזו את תחושת המרחב וסגנון החיים שהם כה זקוקים לו. כיצד הרהבתי לחשוב שיש לכלוא אותם רק בגיטאות האפורים והקודרים של בני-ברק ואלעד???
נכון, גם היום אני חושב שחייבים ליצור אינגרציה וגשרים, אבל לא להכניס לגיטאות ולא לכפות. יש לאפשר וליצור "מרחב הזדמנויות" (הזדמנות להכיר, למגע, לשיתוף פעולה ובעיקר להסרת חששות ופחדים מ-"האחר").

shershku

New member
ההתנגדות שלי היא לא לאופי

אלא יותר בשימוש מיותר בשטח.
אולי פחות במקרה הזה, בגלל שאני מבין שיש מצוקה מסוימת בחברה החרדית שמצריך שימוש בקרקעות נוספות.
ההתנגדות תהיה יותר חריפה לחברה החילונית ולחברה הערבית ששם אפשר לבנות יותר לגובה ולשימוש טוב יותר בקרקע שכבר בשימוש.

אתן דוגמה. יש היום בלוד "שני" מתחמי בניה למגורים חדשים מחוץ לעיר לכ-15000 יחדות דיור (כפועל יוצא של שלושה תוכניות בניין עיר - שניים בתהליכי בנייה והגדול יותר הופקד לאחרונה), כאשר בעיר עצמה יש פוטניאל כפול מזה לפחות במסגרת התחדשות עירונית. כאשר שני המתחמים הללו יגדילו את גודל האוכלוסייה בכ-75% מהאוכלוסייה הקיימת היום, ללא הבנייה החדשה באזורים אחרים וההתחדשות העירונית שאושרו והתחילו לעבוד עליהם.

למעלה