סרטון לזכרו של יאנש קורצ'ק

רפפם

New member
הוא היה יהודי או נוצרי?

הרבה אנשים מתבלבלים בקשר אליו

רפפם

New member
כנראה היה חצי יהודי שכן היה בית

יהודי מתבולל, בכל מקרה עובדה שהנאצים הציעו לו להינצל ועוד לפני זה הציעו לו פולנים לעבור לצד הפולני, וזה לא הגיוני שיציעו כך למישהו יהודי 100% כי אז היו הורגים אותו בלי לשאול ולא היתה לו אפשרות להינצל

masorti

New member
נו די כבר...

הבנתי את הפואנטה שלך... מי שלא מקיים מצוות הוא לא יהודי. במקום להחליט מה הגיוני ומה לא הגיוני, תקרא קצת על הנושא. קורצ'ק היה כבר אדם מפורסם לפני המלחמה, ואפילו אותו גרמני היסס ולא רצה להרוג אישיות דגולה כמוהו. לכן הוא הציע לו להינצל.

רפפם

New member
מה הקשר בכלל?

לא מעניין אותי קיום מצוות או לא, דיברתי על המוצא שלו וכתוב שהוא היה בבית מתבולל ושעוד לפני שהגרמנים באו לבית יתומים היתה לו אפשרות לעבור ל"צד הפולני" לא הבנת נכון את הפואנטה

מיהו יהודי

עפ"י ההלכה היהודית - יהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה. יאנוש קורצ'ק נולד לאב יהודי ואם שאינה יהודיה. הנאצים ימח שמם, החשיבו כיהודים גם מי שהיה 1/2 1/4 ו - 1/3 יהודים...אך תשובתי ניתנה לשאלה אם היה יהודי. ואין להבין מדברים אלו זילזול, חס וחלילה מהאיש עצמו או מדומים לו.

masorti

New member
לא יודע מאיפה הבאת את האגדה הזו...

קורצ'אק היה יהודי כשר מכל צדדיו, כולל הצד של אמו.

Shame in you

New member
נראה לי לא הגיוני

שהוא היה יהודי והנאצים הציעו להציל אותו.

רפפם

New member
מאמר על חייו ותורתו

אך גם במאמר לא מוסבר אם היו לו ילדים משלו, היו לו ילדים או לא?

מדריך1

New member
מאמר רצוף טעויות

ראשית, וזה חמור מאד, יאנוש קורצ'ק,סטפה וילצ'נסקה ועוד 7 מחנכים- הריק בלום,באלביניה ג'זיב,רוזה ליפשיץ,נאדיה פוזה,רוזה שטוקרמן,הנריק עזרילביץ' ודורה סולניצקה ועמם 192 ילדי בית היתומים הובלו להשמדה ב- 5 באוגוסט 1942, ולא 1943 ככתוב במאמר. ולא אחרי מרד גיטו ורשא. וצריך לזכור, ואותם לא זוכרים, וזה עוול, כי באותו היום הובלו להשמדה עוד מנהלי פנימיות בורשא עם ילדיהם. ברוניטובסקה מהפנימייה לבנות מרח' שליסקה 28. המנהל שימאנסקי מבית הילדים הגדול. דומברובסקי מהפנימייה לבנים ברח' טווארדה. יהי זכרם ברוך!! רק את קורצ'אק זוכרים, כי היה מחנך ,סופר, בעל טור ברדיו מפורסם מאד בכל פולין. קורצ'אק היה יהודי בכל רמ"ח איבריו, ויותר מכך, היה ציוני, פעמיים ביקר בפלשתינה, בקיבוץ עין-חרוד, כאשר שקל לעלות לארץ, לא הספיק. כתב באותה עת- "על אף הכל אני מאמין בעתיד- של האנושות,היהודים,ארץ ישראל... לא את עצמי אני מבקש להציל, אלא, את מחשבתי... כבר הייתי רוצה לשבת מחר, בחדר קטן וצר משלי, בירושלים, לפני התנ"ך, ספר לימוד.מילון עברי,נייר, עיפרון... שאוכל להגיד- דף חדש-פרק אחרון." יאנוש קורצ'אק לא נישא, למרות אהבתם, לסטפה, גם לא היו לא ילדים, כי חשש ממחלת נפש שפשתה במשפחתו, וחשש שזה יקרה לילדיו. לפני כשנה , שמעתי הרצאה של פולניה- מנהלת בית קורצ'ק בורשא, וחוקרת את חייו- היא טענה לכך שגם הפולנים מכירים בו כיהודי וחלק מהתרבות היהודית הפולנית.

רפפם

New member
אז למה הנאצים הציעו לו להינצל?

אז מה אם היה איש חשוב, הנאצים בשמחה הרגו הרבה יהודים חשובים

מדריך1

New member
אז למה הנאצים...

איני יודע אם באמת הציעו לו, או זה איזה מיתוס שהתפתח. לא מצאתי, עד היום, איזה שהיא עדות של מישהוא , ששמע זאת. יתכן וקרה ויתכן ולא. אם באמת קרה, אין לי תשובה, כמו להרבה שאלות, שאין עליהן תשובות, למה שהנאצים עשו . לדוגמא- נושא הצוענים- על חלק מהשבטים הנאצים הכריזו כטהורי גזע, אחרים הם פשוט השמידו- 250.000 צוענים הושמדו במחנות השמדה. דוגמא אחרת- הנאצים נתנו לגיטימציה למוסלמים בוסנים, והקימו יחידה של הוואפן אס.אס המורכבת כולה ממוסלמים בוסנים- היחידה ההררית ה-13, ה"האנדאשאר". יש הרבה יותר שאלות הקשורות לשואה מאשר תשובות.

רפפם

New member
כן גם היו את ה"מישלינגים"

ומישהו שקרא ספרים על היטלר אמר לי שיש מסמכים שמראים שהיטלר הציל הרבה יהודים שהיו קשורים אליו איכשהו או נחוצים, וכל השנאה ליהודים היתה בהתחלה משהו רטורי פוליטי, יותר מאוחר כשהוא השתגע כנראה אחרי שאחיינית שלו דחתה אותו, אז הוא ממילא התחיל לעשות דברים לא הגיוניים והשנאה ליהודים הפכה אצלו למשהו מיתי ומטרה בפני עצמה

schlomitsmile

Member
מנהל
ד"ר גולדשמיט- יהודי יקר, אדם ומחנך נדיר כפי שניתן לקרוא בקישור המצורף. מילה אישית- כמעט ולא נולדתי. חברים טובים ניסו לסדר לאמי מקום מסתור בטוח, ומה בטוח יותר מבית החינוך של הד"ר? למזלנו, ברגע האחרון, הסתבר שאין מקום, והיא הוברחה מהגיטו למסתור בכפר, בזהות בדויה. אבל הד"ר החכם והטוב, הוא עבורי מורה יקר, כמחנך וכאדם. ת.נ.צ.ב.ה

למעלה