סרטו של מל גיבסון: עיוות היסטורי?

• פותח הנושא konda
  • פורסם בתאריך

konda

New member
סרטו של מל גיבסון: עיוות היסטורי?

הסרט המדובר הוא "אפוקליפטו", שמנסה להציג באופן מאוד אלים והוליוודי את חייהם של בני המאיה והוא נעשה על ידיד חביב העם היהודי מל גיבסון. לפי מיטב ידיעתי הסרט מתעסק בעיקר בעובדה שבני המאיה עסקו להנאתם ברצח, קנבליזם, הקרבת נערים לאלים בטקסים מאוד מזוויעים ועוד כל מיני מעשים שבקני המידה מערביים נראים פרימטיביים ולא מוסריים. בעניין הדיוק ההיסטורי אני בהחלט יצאתי מבולבל. לפני כשבוע הגיע מומחה או היסטוריון לתרבות מרכז אמריקה לתוכנית של לונדון וקירשנבאום, הוא טען כי מל גיבסון מעוות את ההיסטוריה ומציג את בני המאיה באופן שיקרי מאוד ועושה להם עוול. קיבלתי את הטענה הזו עד שאתמול נתקלתי במאמר מתורגם בעיתון הארץ אשר נוגע לסרט הזה. המאמר נכתב על ידי ארכיאולוג שטוען כי הממצאים בשטח מעידים כי אכן בני המאיה היו בערך כמו שהסרט מייצג אותם, רוצחים אכזריים, קניבלים ובעלי טקסי הקרבה נוראיים. בכל מקרה, אני איני מומחה בנושא והייתי שמח אם מישהו בפורום יוכל לתרום את דעתו

yoyoman4

New member
עיוות היסטורי

לפי מה שאני יודע זהו עיוות היסטורי הדבר היחיד שבני המאיה עשו שהיה "ברברי" הוא שחיטת בני אדם לאלים שלהם! אני יוסיף עוד בהמשך לא היה לי זמן לכתוב!

TaL53

New member
בני המאיה

כמו גם האצטקים הקריבו קורבנות אדם. לפי המיתולוגיה של בני המאיה היו מספר יקומים שנהרסו ע"י האלים. כדי שהיקום הקיים לא יהרס היה צורך לרצות את האלים ע"י הקרבת קורבנות. המאיה לא היו קניבלים ולא היו ברברים. הייתה להם תרבות מאוד מפותחת טכנולוגית כולל לוח שנה מאוד מדוייק.

טשאפק

New member
תרבות מפותחת היתה להם בשיאם

אם הבנתי נכון, הסרט מסתיים בבואם של הספרדים. במציאות, הספרדים הגיעו למרכז אמריקה מאות שנים אחרי שתרבות המאיה קרסה, הערים ננטשו, הידע הטכנולוגי והמדעי, כולל הכתב ואפילו השפה המשותפת, נשכח ברובו, והעם התפצל למאות קבוצות שבטיות קטנות ומבודדות. הסיבות המדויקות לקריסה אינן ידועות בוודאות.

TaL53

New member
אם אני לא טועה

זה נכון שתרבות המאיה הראשונה קרסה אך בני המאיה לא נעלמו. הם נטשו את הערים הישנות בצפון יוקטן והקימו ערים חדשות בדרומו, קופאן למשל.

טשאפק

New member
יוקטאן זה חצי אי במכסיקו

תרבות המאיה השתרעה בשיאה על פני חלק מיוקטאן, שזה חצי אי בחוף הקריבי של מכסיקו, צ'יאפס (בדרום מכסיקו), בליז וגוואטמלה, ובנוסף חלק קטן מהונדורס (שם נמצאת קופאן). איזור פטן Peten בצפון גוואטמלה היה דומיננטי בתקופה ארוכה. שם נמצאת העיר החשובה טיקאל ועוד ערי ענק, שחלקן כמעט שלא נחשפו. זה איזור קשה - יער טרופי צפוף וביצתי. ההגמוניה עברה משך השנים מעיר זו לאחרת, ומאיזור זה לאחר, אבל התרבות כולה קרסה הרבה לפני בוא הספרדים. (במאה ה 11 אם אני זוכר נכון). בני המאיה לא נעלמו, אבל הם התפזרו לשבטים נפרדים, שחיו בכפרים קטנים, ללא כתב, ללא מסחר, ללא מסגרת פוליטית מעבר לרמה שבטית. באיזור פטן, שבשיאם של המאיה ישבו בו מאות אלפים ואולי מיליונים, כמעט שלא נותרה אוכלוסייה בכלל.

טשאפק

New member
טוב, קצת נסחפתי

דווקא ביוקטאן, וגם באיזורים הדרומיים יותר, התקיימו ממלכות מאיה קטנות, אם כי לא הגיעו לשיאים של התקופה הקלאסית. את המאיה בפטן, שהתרכזו סביב העיר פלורס בגוואמלה של ימינו, הכריעו הספרדים רק בסוף המאה ה 17. (אם כי בלבה של פטן, היכן ששכנו ערי ענק כטיקאל ואל-מיראדור, לא נותרו כמעט אנשים).

yoyoman4

New member
מצטער שהטעתי תיקון!

לתיקון בני המאיה היו קבוצות אינדיאניות הקרובות זו לזו בלשונה מפותחות והמרשימות ביותר באמריקה בתקופה שלפני בוא האדם הלבן. תקופה זו נקראת התקופה הטרום קולומביאנית. המבנה הן ובתרבותן, שישבו במשך אלפי שנים באזורים נרחבים באמריקה התיכונה. הם התפרשו על פני שטח עצום ויצרו את אחת התרבויות המצליחות והמשכילות ביותר! פוליטי של המאיה הורכב בעיקר מערי מדינה מקווה שאתה יודע מי שניםזה עיר מדינה למדתי את זה בכיתה ג.

Boogieman

New member
אמנם לא ראיתי את הסרט אבל...

עד כמה שהבנתי, כן, זה די מדוייק. לא יודע באמת עד כמה זה רלוונטי דווקא למאיה שכן כפי שצויין, תרבות המאיה כבר התפרקה לפני הגעת הספרדים. עם המאיה, לעומת זאת, קיים עד היום, והספרדים יצרו אתם קשר סמוך לנחיתתם במקסיקו. התרבות המקומית אכן היתה אכזרית מאוד, אין סיבה לעשות להם אידיאליזציה, אבל קשה לי להגיד שהם היו יותר אכזריים מהתרבויות האירופאיות. אנשים פשוט נוטים להתרגל ולמצוא צידוקים לגילויי האכזריות של התרבות שלהם, ולהזדעזע מגילויי האכזריות של תרבויות אחרות.

למעלה