" עבר זמנו - בטל קורבנו".

" עבר זמנו - בטל קורבנו".

כתבו לי כתגובה על פרשת השבוע. אני לא ממש מסכים לאמרה הזאת. יש חוק בפיזיקה האומר: " שום דבר לא נעלם, רק משנה את צורתו ואת מקומו". גם בעניין הקורבנות אנו ממשיכים לנפנף מנגל על האש כל חג וכל הזדמנות. אבל יש לעניין הזה גם הבט אחר: הרבנים מסבירים שקורבן עלה אסור שיבוא מן הגזל. קורבן כזה לא יתקבל. אם הכהנים בכל זאת מקריבים, אז כל האשמה תיפול עליהם, כי לא בדקו מספיק, ומביא הקורבן נקי. כנראה על בסיס הפסוק: " הגונב מן הגנב פטור". אנחנו עדים היום שכל מיני מיליונרים שמקור הונם מפוקפק תורמים בנדיבות למוסדות שונים, והכהנים, מנהיגי הציבור רצים להצטלם אתם כדי לתת להם הכשר ויחסי ציבור. אני חושב שקורבן כזה לא צריך להתקבל. לא בתור עלה, שהרי הוא בא מן הגזל, ולא בתור חטאת, כי אין כאן חרטה והבטחה לתיקון הדרך, וגם לא בתור מנחה, כי מנחה זו מתנה שנותנים בלי לצפות בתמורה עקיפה. ה" יידישה מאמא" חלמה כל הזמן שבנה יהיה רופא או עורך דין, אבל ה " אמריקנישה מאמא ", שהיא היום עבורנו הדוגמה והמופת, חולמת שבנה יהיה מיליארדר, כי רק כך יוכל להיות סנטור או נשיא. לכן השאלה המרכזית של ספר הקורבנות היא: " אם מציון תצא תורה או שמה מושינגטון?"

"הזמן" - תשובה ליצחק

כאשר כתבתי כי: "עבר זמנו - בטל קורבנו", התייחסתי אל מוטיב "הזמן" בחיינו. בדיוק כמו שאומר הפסוק: "את הכבש אחד תעשה בבקר, ואת הכבש השני תעשה בין הערבים". הקרבת הקורבנות מתייחסת לזמן, ואי אפשר להקריב לאחר המועד. ולכן כתבתי כי חשוב עכשיו להעלות על הכתב את הזכרונות והעדויות, כי בעתיד, מה שלא יכתב - לא יהיה. לא היתה לי שום כוונה לפגוע, ואם דבריי לא הובנו - אני מתנצלת!.

לענת

אין ביננו ויכוח על מהות הדברים. רציתי רק להדגיש את הקשר ההדוק בין העבר והאקטואליה. מקובל לחשוב בטעות שמה ששייך לעבר כבר לא רלבנתי לעכשיו. במיוחד בנושא הקורבנות שהרי היום החלפנו אותם בתפילות. האמת שהתורה וכוונותיה נשארות אקטואליות כל הזמן. השוני שהזמן גורם הוא רק באמצעים או בטכניקה, העיקרון נשאר אותו דבר. זה נכון גם לגבי השואה. אני בהחלט עוסק יום יום בתרגום והקלדת עדויות כדי שהן תשמרנה, אבל מה שלא יקרה זכר השואה לא ימחק. כמו שאנחנו זוכרים את יציאת מצרים וכל הדברים האחרים נזכור גם את השואה. מה שכן, רצוי מאוד ללמוד את העבר לפרטי פרטים כדי להפיק לקחים.

masorti

New member
../images/Emo32.gif תיקון קטן...

כתבת: יש חוק בפיזיקה האומר: " שום דבר לא נעלם, רק משנה את צורתו ואת מקומו" הטענה הזו לא מדויקת. חלקיקים וירטואליים כן נעלמים.

למעלה