עדיין בקשר למזווג הזיווגים(שדכן)

שאנז

New member
עדיין בקשר למזווג הזיווגים(שדכן)

למילה מכלב קיימים כאמור 2 תחליפים שהם שדכן ומהדק, המילה מהדק אופיינית למכשירים כמו מחשב מברג ומגהץ כך שהמילה מהדק היא במשקל נכון,אך המילה שדכן נראה שהיא על בסיס בעל מקצוע או תואר, כמו שדכן(המקורי) רקדן קבצן, או דברן, בררן וכו', מהו בסיס המילה??

אסופית02

New member
שמות

משקל+שורש: מַקְטֵל- מברג, מחשב (משקל של כלים ומכשירים) מְקַטֵּל- צורת בינוני פיעל- מהדק קַטְלָן/קַטְּלָן- שדכן, רקדן, קבצן, דברן, בררן (משקל של בעלי מקצוע) דוג' לשימוש בבסיס: עתונאי= עתון+אי (בסיס+מוספית) ועוד על דרכי תצורת השם

שאנז

New member
אן שרלי

תודה על התגובה,אבל למעשה לא ענית על שאלתי, הרי אישרת את דברי שאכן רק מהדק מתאים במשקלו -כלים, ואני עדיין תוהה מה אם כן הקשר של משקל המילה שדכן לכלי...

אסופית02

New member
שדכנים

כפי שאמרו בשרשור הקודם- השדכן במשמעות מכלב (כלי) אינו מקובל על האקדמיה. בדבריי לא אישרתי כי המהדק הוא היחיד שמתאים במשקלו, להפך: דווקא המהדק בצורתו בבניין פיעל מיוחד במשקלו לציון כלים ומכשירים. ראי: המשקל מַקְטֵל נפוץ למכשירים, המשקל קַטְלָן נפוץ לבעלי מקצוע (ולכן כנראה שדכן לא התקבל במשמעות של כלי), ומשקל מְקַטּל במקרים מועטים משמש גם בכלים, לדוג' מכלב ומקרר (לא עולים לי עוד דוג').

dorgad

New member
עיתון / עיתונאי

אף על פי שבמקור - עת - אין י', בכתיב חסר ניקוד: עיתון, עיתונות, עיתונאי. סתם, שתדעו דור

אסופית02

New member
דווקא לא! לפי האקדמיה אין יו"ד!

זוהי תנועת I שבמקורה היתה E, ולכן אין מוסיפים יו"ד בכתיב חסר ניקוד. עֵת>עִתּון

אסופית02

New member
אני מסייגת את דבריי..

לגבי עתון אני בטוחה בכתיב, לגבי עתונאי- אני בספק. אולי שם יש יו"ד כי צורת המקור היא אול עתון ולא עת.

dorgad

New member
לכן הדגשתי שלמרות שהמקור הוא עת

בכל זאת עיתון ועיתונות ועיתונאי. לא הייתי ערה להחלטת האקדמיה בנושא, אבל כך למדתי בקורס ללשון התקשורת באוניברסיטה - שבשל הריחוק מהמקור, ה-י' תקנית במילים אלה. דור

dorgad

New member
גם לפי "מילון הכתיב הנכון" - עיתון

וכך גם עיתונות ועיתונאי (ז') וגם עיתונאי (הטעמה על ה-אי, במובן ז'ורנליסטי). דור

למעלה