עובדיה חממה

עובדיה חממה

מוזיקה יהודית תמיד הייתה סוג של פטיש מוזר אצלי. אני חילונית גמורה רחוקה מהדת מאות שנות אור, ובכל זאת תמיד מצאתי בה איזשהו קסם וככה התחלתי לשמוע מוזיקה ממגוון דתות מתוך הסקרנות ולאט לאט התאהבתי. ובאמת המוזיקה שהכי נגעה לליבי הייתה המוזיקה היהודית - אולי זה בגלל ההכרות הקצת יותר קרובה שלי עם הדת, אולי זה גם בגלל שלמרות שאני באה מבית חילוני לחלוטין, השורשים (סבא וסבתא) דתיים, וכך גם החינוך בראשית הילדות, אולי זה גם העצבות, הפיוטים המיוחדים והשפה היפה שקוראים לה עברית. אחד האמנים שתפס את תשומת הלב שלי לאחרונה היה עובדיה חממה, אותו אחד שמנגנים נון סטופ את השיר שלו אנא בכוח, פיוט מן המקורות שעובדיה הלחין והביא מנין אנשים לשיר וביניהם גל אלבז המלווה אותו ואף שר לבדו באלבום ואפילו אהוד בנאי. השיר הזה גרם לי לרצות לחקור עוד ועוד וכך גיליתי שלמעשה לא מדובר בבחור צעיר (אבל גם לא זקן) והוא בן 36, וזהו כבר אלבומו החמישי. הקודמים שלו לא זכו להצלחה גם מחוסר השמעה ובעיקר בגלל העובדה שבניגוד לאומני שוליים אחרים שדואגים להופיע מספיק על מנת להמשיך את יצירתם - הוא לעולם לא מופיע (אל תדאגו, את הכסף הוא עושה במקום אחר, פעם הבאה שתלכו לפיצוציה ותקנו גרעינים של קלית יוסי תוכלו להגיד שאתם מכירים את אחד המנכ"לים
). את האלבומים הקודמים אני עדיין מנסה לחפש (בדרכים חוקיות) אבל האלבום האחרון, שמיים וארץ יושב אצלי בחדר כבר שבועיים. "אנא בכוח" הוא השיר השני באלבום אחרי סידורים אחרונים - שהוא מאין פתיח ולאחר מכן סיום לאלבום, והוא למעשה פותח את האלבום בצורה מושלמת שכן השירים הופכים עוצמתיים יותר והשיא עולה ועולה. ואם יושבים ובאמת מקשיבים לשירים, אפשר אפילו להגיע לכדי דמעות. תפילה לדרך שמבצע גד אלבז הוא אחד השירים היותר יפים שנתקלתי בהם לאחרונה ובפעם הראשונה ששמעתי אותו כל מה שנותר לי לעשות זה לעצור הכל, לעצום עיניים ולהתענג על כל תו - השיר ריגש אותי כמו שהרבה זמן שירים לא ריגשו אותי, ובעצם, כל האלבום משרה תחושה כזו. לא כל השירים נכתבו על ידי חממה עצמו אלא נלקחו מהמקורות או מכתבי רבנים שונים ואפילו מיהודה המכבי. אחד השירים היותר מיוחדים באלבום הוא הלחנה של מכתב שכתב אביו בשנת 1949(!!!) למשפחתו שנשארה בעיראק ושומר עד היום. הלחן מקסים וההקראה האוטנטית של מאיר חממה (כותב המכתב) מרגשת ומביאה לכדי דמעות שיר נוסף מרגש ומעלה דמעות באלבום בעיקר בגלל ההקשר שלו הוא השיר מעגל עולה תמידית שנכתב לזכרה של כנרת מנדל ז"ל שנרצחה יחד עם אחותה על ידי מחבלים בשנת 2005. השיר בעצם שוזר את חייה של כנרת בהיסטוריה של המדינה ולקוח מתוך דברים שהוריה אמרו עליה בתקופת השבעה. החיבור בין דת, מורשת ומדינה באלבום הזה הוא מהיפים שנתקלתי בהם. מי שמכיר אותי יודע שאני לא רגשנית במיוחד, אבל זה בהחלט אחד האלבומים היותר מרגשים ובהחלט קניה טובה! שמים וארץ הוא שם האלבום וניתן למצוא אותו במוזיקה נטו ב-65 ש"ח. אפשר למצוא שם גם שני אלבומים נוספים של חממה תהנו!

galoosh33

New member
יש לו קול יפה ../images/Emo2.gif

פחדתי שהוא יסלסל ושאני ממש אשנא את זה, אבל זה דווקא נשמע טוב .... אני שומעת עכשיו את 'בארץ נוכריה' ויש לו קצב ממש טוב. לגבי מוזיקה דתית, אני חייבת להודות שיש בזה משהו מרתק ומיוחד. גם מוזיקה נוצרית היא לא רעה בכלל ויש שם המון אלמנטים מיוחדים שלא פוגשים בשירים בד"כ, ככה שזה מעניין אפילו שאני לא בדיוק מזדהה עם המילים\מסר של השירים ....
חן!

העכביש2

New member
צפוי שתתחברי אליו ../images/Emo3.gif

גם בזבזונה המליץ. אני שמעתי את "אנא בכח" והוא לא רע מבחינתי, אבל האמת היא שאני פחות נמשך לסגנון הזה (ולמרות שהאלבום של יונתן רזאל למשל- מעולה). תודה על הסקירה כ-מ-ו-ב-ן

yrutoo

New member
"אנא בכוח" הוא בין השירים הישראליים

היותר יפים שיצאו בתקופה האחרונה... לשאר השירים שלו פחות התחברתי, אבל הם סבבה בסך הכל (זאת אחרי חרישה מצד אמא שלי, קניתי לה את הדיסק ביום של המפגש שעשינו
) נהנתי לקרוא!

למעלה