עודף בויטמינים - מה הסיכונים?

nordinho

New member
עודף בויטמינים - מה הסיכונים?

איזה ויטמינים אסור לי לצרוך יותר מדי? אני לא אוכלת בשר ובאתי היום לחנות טבע לקנות B12 ואחרי דיון קצר על תזונה המוכר אמר לי שיש סיכון בנטילת יתר של ויטמין K וויטמין A. עשיתי חיפוש באינטרנט וגיליתי שאם אני מקבלת את רוב הויטמין A שלי מצמחים (בצורה של קרוטואונים) אז יש לי סיכוי פחות להרעלה מויטמין A כי הגוף שלי הופך את הקרוטואונים לויטמין A אבל עדיין אם אני צורכת יותר מדי קרוטואנים העור שלי יהיה כתום. בקשר לויטמין K ראיתי שהסיכון הוא רק של ויטמין K3 שמיוצר בצורה סינטטית. דרך אגב - למה הריכוז של הכדורי B12 גבוה כל כך? כתוב לי על הקופסה שהריכוז הוא 1200 מק"ג שהם 60,000% מהצריכה היומית הממולצת - האם אני באמת צריכה לקחת כדור כזה כל יום בהתחשב בזה שאני מקבלת חצי מהצריכה היומית הממולצת שלי ממקומות אחרים (גבינה + דגני בוקר). תודה על התשובה.

d a p h n a

New member
אם אני זוכרת נכון

ויטמין בי-12 הוא אחד הויטמינים שבהם אין סכנה מצריכת יתר, רק ממחסור. אני חושבת שהמינון מאוד גבוה בגלל שהספיגה של ויטמין בי-12 נוטה להיות בעייתית, ולכן נותנים מינון גבוה כדי שכמות מספקת תספג. אבל אולי final cut יוכל לתת מידע יותר מדויק.

גלי164

New member
ויטמין B12

גם צריכת יתר של הויטמין עלולה להזיק. עדיף להתאים את המינון לאחר בדיקת דם. יש גם של 1000 מ"ג וגם 100 מ"ג .

אפשר לשאול מאיפה המידע?

ככל שידוע לי, נכון להיום לא התגלו כל הפרעות כתוצאה מעודף ויטמין B12.זה אחד הדברים שB12 יוצא דופן לגביהם ממרבית הויטמינים. איפה שמעת שעודף בויטמין הזה יכול להזיק?

גלי164

New member
עודף B12

נחשד כמזיק עפ"י שיטת קינגסטון. לשיפור ספיגתו מומלץ לאכול כל יום שליש סלק חי (אפשר מגורר בסלט).

TheFinalCut

New member
רעילות ויטמינים

כאמור, קיימים תסמיני רעילות הנובעים מצריכה בעודף חריג מאוד של ויטמינים. כיוון שמאוד קשה להגיע לעודפים מסוכנים ממזונות רגילים, קיים סיכון בעיקר כאשר מעורבים בכך תוספים. תופעות אלו אופייניות בעיקר לויטמינים מסיסים בשומן, כגון A (בצורת רטינול, ולא בצורה הצמחית של בטא-קרוטן), K, E ו-D. עודפים של ויטמינים המסיסים במים מופרשים בשתן ובזיעה, אך יוצאים מהן הכלל הזה הויטמינים B6, כולין וניאצין (B3). עודף של ויטמין A בצורת רטינול (מעל 3,000 מק"ג ליום במבוגרים) יכול לגרום לפגיעה בכבד, הפרעות עיכול, מגוון תופעות לוואי ואף מומים מולדים. עודף ויטמין D (מעל 50 מק"ג ליום במבוגרים) יכול לגרום נזק בלתי הפיך לכליות וללב, ובמינונים נמוכים יותר חולשה בשרירים, לחץ דם גבוה, פגיעה מנטלית והתפתחותית בילדים ועוד. עודף ויטמין E (מעל 1,000 מ"ג ליום) עלול לגרום להפרעות עיכול וסחרחורת. עודף חריג במיוחד בויטמין C (מעל 2,000 מ"ג ליום) עלול לגרום להפרעות עיכול, שלשול וחשוב שתורם להתפתחות אבנים בכליות. עודפי ניאצין (ויטמין B3)(מעל 35 מ"ג ליום במבוגרים) עלולים לפגוע בכבד, ומעלים את הסיכון לסוכרת ומחלת גאוט. עודף בכולין (פי 14-37 מעל המנה המומלצת) גורמים להקאות, ריור, הזעה ולחץ דם נמוך. עודפי ויטמין K מסוכנים בעיקר לאנשים הנוטלים נוגדי קרישה. לא ידועה רעילות (גם במינונים מאוד מאוד חריגים) של ויטמין B12, וכאמור, המינונים הגבוהים נובעים מכך שהספיגה לא מאוד יעילה.

nordinho

New member
בקשר לויטמין A

אם אני מקבלת את רוב הויטמין A שלי מצמחים (כלומר לא בצורת רטינול) אז אין לי סיכון לסבול מעודף של ויטמין A? האם אני יכולה לסבול מעודף של הקרוטנאידים שנמצאים בצמחים?

TheFinalCut

New member
עודף בטא-קרוטן אינו גורם לרעילות

אך הוא בכמויות חריגות הוא עלול לצבוע את העור בגוון כתום. תופעה זו אינה מזיקה (בניגוד לעודף רטינול).

למעלה