עוד אחד מיצירות המופת...

נוה גאה...

זה העיקר...

פנטהאוס סיפר לי השבוע מישהוא שגר בבית פרטי. הילדים עזבו ,ונשארו רק הוא ואישתו . שהוא בודק בזמן האחרון אפשרות לעבור לפנטהאוס. הסתכלתי על התוכנית. חשבתי על הזוג הזה. מה רע ? מצא חן בעיני המקלחת שצמודה לחדר .בדיוק עבור מי שיבוא לבקר. המרחב של הסלון והמטבח זקוק לאירגון מחדש.ואני מתאר לעצמי שמי שכבר קונה ,יצא גם כסף למעצב פנים.

למה צריך עיצוב פנים, כאשר

אפשר לתכנן מראש - כמו שצריך... חובב תסתקל קצת יותר טוב על התכנית...

הסתכלתי.... את מסתכלת בעייני מתכנן ,וחושבת שהיית עושה תוכנית יותר טובה. אבל בואי לא נשכח שבבניה כזאת השיקולים של הקבלן הם שונים משלך. לדוגמא,הצנרת תיהיה באזור אחד.ואז אי אפשר להעביר את המקלחת למקום אחר. אני הסתכלתי מתוך הסיפור של אותו אדם , מה חסר ?

דרישה כלכלית חלק חשוב בתכנון...

לא הייתי מתכננת אינסטלציה "מפוזרת" - חונכתי במקום, שכתוב בחוק תכנון: חדר "מים" בכל הקומות אחד מעל השיני.. אז, איפה הבעיות? 1. סימן ברור לבלאגן בראש המתכנן, כאשר התכנית לא ברור במבט ראשון...אם אתה מחפש כניסה, גישה, קשר... 2. פרופורציה של החללים: 3 חדרים בחלל שהמעברים הפנימיים מאוד ארוכים, ולמראת השטח, בכמה נקודות נתקעים...(צבר בקבוק) 3. חלון של חדר על המקלחת, שזה לא נורה, אבל על החדר אמבטיה של ההורים אין חלון, רק דלת למרפסת כביסה...ריח של השירותים נכנס בקלות רבה לחדר, מאשר החוצה... 4. למרפסת כביסה אפשר להכנס רק דרך חדר השינה של ההורים. 5. סידור הסלון והמטבח לא פרופורציונאלי, אבל לפחות את זה אפשר לשנות. 6. אי אפשר לשנות את סידור החדרים, מפני שמרחק החלון של חדר השינה, ושל מרפסת הכביסה ביחס כזה, ואין אפשרות לעשות חלוקה טובה יותר - וזה במאת בעייה, ואין לזה שום קשר לכסף, או לדרישות של הביצוע...

את יודעת מה.... הדירה הזאת מתוכננת לזוג שכבר לא מגדל ילדים ,והם גם לא כל כך בבית.. ומי שקונה אותה רואה את זה מיד. לדעתי הבלתי מקצועית ,אני חושב שהתוכנית מעולה. מאוד פונקציונלית. יש כל מה שצריך לזוג כזה. את כל ההערות שהעלת אפשר לפתור,ולא במשהוא שמחייב להזיז קירות . דווקא אי התכנון של המטבח והסלון משדר לקונה ,בוא תתפרע. תזמין מעצב או אדריכל ,תרביץ נישות גבס על ימין ושמאל. תאורה ספוטים שתסנוור את כל מי שנכנס. מטבח ? כזה שיוציא לכולם את העיניים....

מי שכל-כך מרוצה מהתכנית, מגיע לו

תכנית כזאת... לבית חדש, שתכננו כרגע, לא צריך מעצב, אם מתוכנן היתב. וזה לא קשור בספוטים, ובנישות גבס, אלא ביצירת חללים טובים לפונקציה, ונעימים לאנשים שחיים בהם. הכביסה נשאר כביסה גם לזוג מבוגר, עמידת המטבח בפינה הלא נכונה לא עיניין של "עיצוב" אלא הגיון בתכנון. כל העסק הזה, כאילו מוכרים חליפה בכיכר המדינה, ומהחנות ישר לוקחים לתופרת, כדי לשנות את כל החליפה....מה טוב בזה? אולי, בשיטה העקומה הזאת הקבלנים מתעשרים, אבל זה לא טוב עבור הלקוח, ובושה לא קטנה, למי שתכנן. תכניות טובות אפשר לשנות בפתיחת או סגירת דלת, או שינו פונקציה של חדר. דירה, שדרוש לשנות את כל הקירות, אף פעם לא הייה טוב. את הדירה, שקניתי לפני 15 שנה, אפשר הייה לתכנן בעשרות אלטרנטיבות...המעניין, שבכל אלטרנטיבה הקירות של חדרים שונים היו כמעט באותם מקומות, וזה התברר, כאשר אספתי את האוריגינל של התכניות, השקופים אחד על השיני...הסיבה, לא שאני תכננתי אותם, כי את החלוקה המקורית קיבלתי מוכן, אלא שבכל חלל יש פרופורציות מסויימות שעובדות.... מאוד מעצבן אותי, שמתכננים לא הולכים עד הסוף, לא משקיעים עוד כמה שעות בתכנון, כדי לתת דירה טובה.... שטח כזה צריך להיות מתוכנן כך, שלפחות 5 משפחות שונות יכלו להשתמש בה, עם שינויים קטנים...יש כאן בזבוז גדול של שטחים למעברים, מה שלא תורם לשום דבר בתכנית.

טוב, מכרתי את הדירה הזאת היום. הראתי את התוכנית לאותו אדם מתחילת השרשור. מיד שאל איפה זה.כי בדיוק כזה הוא מחפש.מתאים לו. ואמר שאילו זה היה באיזור הוא היה קונה. אז כנראה שהקבלן יודע מה שהוא עושה.....

אלי ו.

New member
זה משנה?

הרבה אנשים מוכנים לשלם מחיר מופרז עבור מוצר רע. זה לא עושה את המוצר לטוב. השאלה אינה אם הדירה מוצאת חן בעיני החברים של חובב ציון, אלא איך הם היו משווים אותה לדירה שתוכננה בהתאם לצרכיהם באותו מחיר. תראי לאדם מהרחוב סובארו* במחיר X ויכול להיות שהוא יסכים לקנות. עכשיו הראי לו מרצדס באותו מחיר ונראה אם הוא עדיין ירצה את הסובארו. *לכל בעלי הסובארו (עמי), סובארו הוא אוטו מצויין ואמין ומובא רק כדוגמא.

בא נתפלסף.... לא הוכח שהמוצר רע, זה שאווה חושבת שהיא היתה יכולה לתכנן את הדירה אחרת,ואני בטוח שהיתה עושה זאת הרבה יותר טוב,לא עושה את מה שיש למוצר רע.או לפחות טוב מהממוצע שיש בשוק. וממתי מוצר בשוק הישראלי נמדד לפי מיקום הקירות ? שימו לב לתוספות שהקבלנים נותנים ,זה מה שקובע. החברים שלי בדקו הרבה דירות,ובגלל שגם לא חסר להם כסף ,הם החליטו על פנטהאוס.כך שהכסף לא מהווה שיקול קובע. הבעיה שלהם שרוב הדירות שהם ראו מתוכננות למשפחות ,עם הרבה חדרים בדרך כלל. התוכנית הזאת ממש בנויה לדרישות שלהם.זוג שהילדים באים רק לביקור. למה צריך להצטדק על זה ? ועוד דבר, היו כבר דיונים בנושא. השיקולים של הקבלנים , לא תואמים את ה"ראש" המתכנן שחושב שהוא יוכל להוציא מוצר טוב יותר. ובגלל זה הם נוסעים במרצדס ....ולא אנחנו. ואם כבר מדברים על מכוניות , מרצדס לא הייתה בונה מכוניות פאר אם לא היה לה שוק. וסובארו לא בונה מכוניות פאר , כי היא לא מסוגלת......

אם אתה מתעקש לקנות סובארו במחיר

של מרצדס, אז מי אני שיכולה לשכנעה, שאתה לא מקבל תמורה בעד כספך... את מחיר הדירה קובעה בשורה ראשונה מקומה...בלי שום קשר לתכנון הבית... אבל, כאשר מדברים על עלות הבניה, בכל מקרה, לפחות 95% חומרים ובערך 5% שכר תכנון (תכנון הבניין). אני טוענת, שהקונים צריכים לדרוש, תמורת הכסף שלהם תכנון מושלם, ולא לקנות פעמיים את הדירה (עלות השינויים מאוד גבה, כי הם ביחס לחלקים היקרים ביותר של הדירה - מטבח, אמבטיה...)לקבלן אולי עולה קצת יותר התכנון (6-7% ) אבל תכנון טוב גם מוזיל את עלות הבנייה, ועיקר את השינויים המתורפים, שאחר-כך צריכים לעשות, כאשר מתכננים פנים במעטפת גרוע... אפשר להגדיר דירה טובה או גרוע, בפרמטרים אוביקטיבים, זה לא קשור ליכולת המתכנן. מה שעצוב, שמתכננים עם יכולת מוגבלת מציפים את השוק עם דירות גרועות, ומתכננים רבים עושים שיפוצים, כי עבודות כמותיות לא מגיות עליהם...ליתר דיוק, מי שמשקיע את כוח האינטלקטואלי הדרוש, לא יכול להתקיים מפרוטת, שהקבלנים רוצים לשלם להם...הייתי שם...בשנות השמונים תכננתי בתים משותפים...הקבלן לא רצה לשלם על פיקוח, ועבור בניין של 10 דירות שילם סכום, כמו שהרווחתי בקלות עבור בית פרטי...בלתי אפשרי היתה המצב, אבל לא יכולתי לא להשקיע בתכנון, כי זה עיניין של כבוד מקצוע, אז אחרי מלחמת המפרץ לא לקחתי יותר בתים משותפים... מה שאומרת כבר שנתיים וחצי, שרק מכיוון הקונה יכול לבוא דרישה לקבלנים, להשקיע יותר בתכנון, ובגלל זה חוזרת על זה שוב ושוב.... דרך אגב, סיפרתי קודם, שניסיתי לשנות את הפנים של הדירות האלה, אבל בגלל המעטפת, בגלל מקום החלונות, אין בכלל אפשרות לשנות לטובה...לא נסיתי להכניס חדרים נוספים, אלא לעשות סדר פונקציונאלי נכון, פחות שטח מעבר מבוזבז...דברים, שלא עיניין של טעם.

אלי ו.

New member
הנקודה כאן היא שהמתכנן של הקבלן

פשוט לא השקיע מספיק בתכנון. אני מאמין שאם הקבלן היה מקבל תכנון טוב יותר הוא היה מבצע אותו. הענין הוא שהוא לא קיבל תכנון טוב יותר, והציבור לא דורש תכנון טוב יותר ולכן לא אכפת לו והוא לא דורש מהמתכנן תכנון טוב יותר.

זה גם עיניין של כסף...

כאשר מדברים על התנהגות לא מקצועית צריך להבין שכדי ליצר תכניות טובות צריך זמן, וראש, שלא עמוס בדאגות פרנסה...לא קורבוזיה, בזמנו, משכר טרחה של בית הפרטי הראשון, שתכנן, טייל חצי שנה ביוון...במדינות, שיש תרבות וויזואלית, אנשים מבינים, שהתכנון עיקר הדברים, ובחלק הזה אסור לחסוך...ב: 1996-97 עבדתי במשרד גדול. המינוס שלהם בבנק הייה בסדר גודל של מאות אלפי שקלים, שהתגלגל בין 0 למינוס עמוק...הבוס שלי כל הזמן אמר: אל תשקיע כל-כך הרבה עבודה, לא משלמים לנו בשביל זה! השתגעתי, כאשר הוציאו את התכניות עבודה ברמת תכנון ופרטים כמו שתכנית הגשה להיתר לא הייתי מוציאה מתחת ידיי...עם המחשב אפשר לעשות כאילו עבודה, לוקחים מכאן, לוקחים משם...אבל זה לא תכנון... הבן שלי רוצה להיות אדריכל, ואנחנו (בעלי לשעבר, גם אדריכל) כל הזמן אומרים, שזה מקצוע מתסכל, אם אין למתכנן גב כלכלי חזק... אולי לבן שלי כבר יהיו לקוחות מודעים יותר...בגלל זה צריכים לדבר על הדברים כאלה...

fireman

New member
זה פנטהאוז?!

עם כל הכבוד אני מכיר מושגים אחרים לגמרי לפנטהאוזים.... זה דירת 3.5 חדרים עם מרפסת גדולה.... כמה השטח של כל הדירה הזאת? 90 מטר? יסלחו לי חברי הפורום אבל פנטהאוס מבחינתי אמור להיות וילה על הגג, זה צריך להיות בית של 5\6 חדרים, מרפסת ענק ולא איזה מרפסונת של 24 מ"ר בשטח כולל של 180 מ"ר לפחות. שוב...המטבח בתוך הסלון, דבר שמאוד מפריע לי והעובדה את המתגורר בממ"ד במידה ואכן ישתמשו בו למגורים ולא לחדר עבודה כפי שרצה מתכנן, השאירו ללא מקלחת....אלא אם הוא רוצה לעבור דרך אחד החדרים....זה תכנון?

שטח יש, רק לא מאורגן נכון...

אתה צודק, פנטהאוס הקלסי בעולם - דירה על הגג, ולא כמו בארץ - דירה יש עליה לגג...כדאי לפתוח שרשור חדש לנושא העקרוני הזה, כי הבעיה נובעת מקביעת כללים מעובתים בתכנית הבינוי...פעם, מצעתי פריצה בחוק, מה שאפשר סדר פונקציואנאלי נכול יותר, אבל זה באופן חוקי גרדה - דבילי למדיי...חדר אחד על גג גדול, עד שהסלון והמטבח במפלס התחתון...

fireman

New member
תראי....

אני לא כל כך הבנתי מה הכוונה שלך בהודעתך אבל ממה שאני מכיר לגבי פנטהאוזים מדובר בדירות ענק עם מרפסות ענק.... ניקח לדוגמא פרוייקט באר שבעי גדול שנמכרו בו 5 פנטהאוזים במחירים של כ400 אלף דולרים האחד, בניין גורד שחקים בגובה של 30 קומות כאשר בקומה ה29 3 פנטהוזים ובקומה מעל עוד 2.... כל אחד מהם בשטח בנוי של בין 180-230 מ"ר רבוע ללא שטחי המרפסות....כל פנטהאוז נבנה על שטח של 2 דירות רגילות בבניין.... שוב, להגדרתי....פנטהאוז צריך להיות כמו וילה על גג של מגדל....לא דירת סטודיו עם מרפסת גדולה..

אתה צודק! פנטהאוס בדיוק, אך שאתה

מגדיר אותו, אבל בארץ, ברוב המקומות, בונים "פנטהאוס" כאשר לדירה רגילה, בקומה האחרונה, יש עליה לגג...ברור שזה טיפשי, אבל 90% מתכנית הבינוי ככה מגדירים את הפנטהאוס...באר שבע, בעיניין הזה במצב טוב.

למעלה