הנה המאמר ../images/Emo13.gif
מאמר שתורם לידע שלו! מהנו! סוזי צעד חכם: כך תבחרו בנעלי הספורט שיעשו לכם טוב נעליים קונים מהר, אבל אז מגלים שהן אינן מתאימות למבנה כף הרגל ושאימוני הכושר שתוכננו להן עשויים להיות לא אפקטיביים ואף ממש להזיק מיכל יעקב-יצחקי | 2/8/2009 17:47 כשמאמן הכושר שלי הגיע לאימון עם נעלי הריצה האדומות החדשות שלו היה לי ברור שזו התאהבות ממבט ראשון. כבר ביום למחרת התייצבתי בחנות שמתמחה בהתאמת נעליי ספורט לכף הרגל, ודרשתי נעליים בדיוק כמו שלו. כל ההסברים המקצועיים של המוכר על מבנה כף הרגל שלי, גובה הקשת וקריסתה פנימה עברו לידי. כל מה שעניין אותי זה שנעלי הספורט האלו יהיו שלי. אחרי מערכת התשה לא פשוטה שהעברתי את המוכר, הוא נכנע ושם לי את הנעליים בשקית - לא לפני שהוא הדגיש בפני שוב שהן לא מתאימות לי. באימונים הראשונים הרגשתי מרחפת, רצתי כאילו אין מחר, אבל באימונים הבאים החלה להתפתח תחושת אי נוחות בשריר השוקה הקדמית שלי, וזו גברה מאימון לאימון. 200 מטר של הליכה הפכו עבורי לסבל, ועל ריצה לא היה בכלל מה לדבר. אחרי חצי שנה של כאבים ואימונים, שלא מובילים לשום מקום, החלטתי לחזור לנעליים הישנות שלי. כבר באותו האימון הרגשתי בהבדל. הכאבים נעלמו כלא היו. כשאילן בניסטי, מנהל מותג נעלי הריצה 'ברוקס' בישראל, אלוף הארץ לשעבר בריצה למרחקים בינוניים ומבחירי הרצים בארץ, שמע את הסיפור, הוא בכלל לא הופתע. לדבריו, נעל ללא התאמה נכונה למבנה כף הרגל של המתאמן גורמת להפעלת לחץ בזוויות לא בריאות לכף הרגל ועשויה להוביל לפציעות בהמשך. "כף רגל בעלת קשת נמוכה, שקורסת פנימה במהלך הריצה או ההליכה עובדת בזוויות לא בריאות שמפעילות לחץ על הקרסול, שריר השוקה הקדמית, הברכיים ואפילו הגב", הוא אומר, "שימוש בנעליים רכות באזור הקשת לא מספק את התמיכה הנכונה לרגל, ומשם הדרך לפציעה קצרה מאוד". בולמות זעזועים בעת קניית נעלי ספורט יש לבחור תחילה את הנעל שמתאימה לסוג הפעילות שאותה רוצים לבצע. לדבריו של ד"ר יוני ירום, רופא ספורט ומנהל רפואי במדיקס תל אביב, יש לעשות אבחנה בין נעליים שמיועדות לפעילות אירובית כגון ריצה או הליכה לנעל שמיועדת לטניס, כדורסל או סקווש. כל אחת מהן צריכה להיות בעלת אפיונים שונים. "טניס הוא משחק שדורש הרבה תנועות צידיות ושינויי כיוון, ולכן יש לבחור נעל קלה, בעלת רמת חיכוך גבוהה עם המגרש", הוא אומר, "בכדורסל יש חשיבות לנעל גבוהה שנותנת תמיכה רבה לקרסול, שלרוב חשוף יותר לפציעות. אחרי שהתאמנו את סוג הנעל לסוג הפעילות שאותה אנחנו רוצים לבצע, יש לשים דגש חשוב על התאמת הנעל למבנה כף הרגל". תורת הנעליים התפתחה באופן מדהים בעשרים השנים האחרונות, כשהחידושים הגדולים הם התיקונים האנטומיים שהוכנסו לנעל, ותפקידם לעזור כשלב אחד לפני המדרס. "הנעליים של היום מצוידות בתכונות אלסטיות שמאפשרות תמיכה חיצונית או פנימית לכף הרגל, כמו גם הגבהה של קשת כף רגל נמוכה", מסביר ירום, "מעבר לכך, הן מצוידות בתכונות דינאמיות כמו קפיציות, בלימת זעזועים, תאוטה, תאוצה ועמידות. חשוב לי להדגיש שלא כולם זקוקים לנעליים מתקנות, ומי שמבנה כף רגלו רגיל בהחלט יכול להשתמש בנעלי ספורט נייטרליות". יוסי דרור, סמנכ"ל פיתוח עסקי של חברת הנעליים והמדרסים 'אטרקס אמריקה' ומנכ"ל 'אטרקס ישראל', מסכים עם ירום ושם את הדגש על נעלי הריצה. "נעלי הליכה לא תמיד טובות לריצה, בעוד שנעלי ריצה בהחלט יכולות לשמש גם כנעלי הליכה", הוא אומר, "במהלך דקת ריצה אחת אנו פוגשים את הקרקע בחבטה בערך 160 פעם. אדם שרץ במשך 50 דקות סופג כ-8,000 חבטות, כל אחת מהן בעוצמה של פי שלוש ממשקל גופו. נעל שאינה מתאימה עלולה לגרום לנזק מצטבר, וגם אם המתעמל לא יחוש בו מיד קיים חשש שאחרי תקופה מסוימת יופיעו כאבים, שפשופים, דלקת בגיד או שבר מאמץ. בנוסף, נעל לא מתאימה עלולה להוביל גם לביצועים פחות טובים". כמה סוגי נעלי ריצה קיימים? "השאיפה היא לתת לכל אדם את הנעל שמתאימה לו, ולשם כך פותחו שלושה סוגים עיקריים, שנותנים מענה לשלושה סוגי כף רגל המכסים את מרבית האוכלוסייה. 'מושן קונטרול' היא נעל שבנויה על תבנית ישרה בעלת חיזוקים בצד הפנימי של הקשת במטרה למנוע את קריסת הרגל פנימה. הסוג השני הוא ה'קושנד' - נעל שבנויה בתבנית מעוקלת עם נטייה קלה באלכסון, ומתאימה לאנשים בעלי קשת גבוהה עם נטייה לקריסה חיצונית. הסוג השלישי הוא ה'סטביליטי' - נעל שבנויה מתבנית שהיא בין ישרה למעוקלת ומתאפיינת בגמישות שלא זקוקה לתמיכות. נעל זו מומלצת לאנשים בעלי קשת בינונית". "סוג המשטח עליו רצים הוא גם פונקציה שיש לקחת בחשבון", מדגיש בניסטי. "בכביש נרוץ עם נעל שמאפשרת את מלוא היציבות והרכות למניעת זעזועים, ובשטח עם תנאי שטח משתנים נשתמש בנעל עם יכולות תנועה משתנות וסוליה עמידה למניעת שחיקה". משפרות ביצועים את ההתאמה של הנעל לסוג כף הרגל והפעילות מבצעים לרוב באמצעות מכשיר שבודק בצורה ממוחשבת את הלחצים שמפעילה כף הרגל בעת הדריכה. לדבריו של בניסטי, הבדיקה מתבצעת בשלושה שלבים. "בשלב הראשון יש לעמוד יחפים על משטח בעל סנסורים שמראים על מסך את אזורי הלחצים שכף הרגל מפעילה, ולפיהם קובעים את סוג הנעל המתאימה" הוא אומר, "בשלב השני בודקים אורך ורוחב של כף הרגל, וזאת על מנת לאפשר מרחב פעולה נוח בתוך הנעל בעת הריצה. לצערי, גם היום אני פוגש רצים מנוסים מאוד, שסובלים משטפי דם מתחת לציפורני הרגליים, וזאת משימוש בנעל באורך הלא נכון. השלב השלישי והאחרון הוא שלב האפיון בתנועה,שבו מסתכלים על הרץ בזמן תנועה". נעל מתאימה יכולה לשפר ביצועים? "בהחלט. במהלך ריצה כף הרגל נוגעת בקרקע בשלושה שלבים. בשלב הראשון יש מגע של העקב עם המשטח, בשלב הביניים התנועה עוברת מהעקב למרכז כף הרגל, ובשלב הדחיפה כריות כף הרגל דוחפות את הקרקע ומעבירות את התנועה לרגל הנגדית. נעל שמותאמת באופן מדויק לכף רגלו של המתאמן תאפשר לכף הרגל להתגלגל על המשטח ביתר קלות, ותודות ליעילות מכאנית ובריאותית זמני ההגעה יתקצרו". כל כמה זמן מומלץ להחליף נעליים? "סוליות הנעליים ובולמי הזעזועים עשויים מחומרים שנשחקים, ולכן זמן השימוש בנעליים מוגדר בקילומטרים. מרגע הקניה הנעל מתפקדת בצורה מעולה לכמה מאות קילומטרים. ירידה בתפקוד ניתן לראות מהקילומטר השש מאות ומעלה, ולכן מומלץ להחליפה סביב מספר זה". "חשוב מאוד להדגיש שנעלי ספורט אסור לכבס במכונת כביסה", מוסיף דרור, "מכונת הכביסה גורמת לנעל לאבד את צורתה, ואז כבר לא תוכל לספק את התמיכה הרצויה".