עוד פעם או שוב פעם?

עוד פעם או שוב פעם?

אני זוכר, כשהייתי קטן, ראיתי את התוכנית האוניברסיטה הקטנה עם אסף אשתר ומשה פרסטר. באחד הפרקים [וזה הפרק היחיד שאני ממש זוכר], הסבירו שהמושג 'שוב פעם' אינו תקין, כי המילה 'שוב' היא בעצם 'עוד פעם', ולכן 'שוב פעם' פירושו 'עוד פעם פעם'. מאז אני מתקן כל אחד שאומר 'שוב פעם'. אבל המורה שלי ללשון אמרה לי שמותר להגיד 'שוב פעם', כמו שמותר להגיד 'סוף סוף'. מי צודק?

ניסיתי למצוא לך הוכחות,

אבל לא מצאתי...
אבל "שוב" זה אכן ביטוי ל"עוד פעם", ובגלל זה, כמו שכתבת, כשאומרים "שוב פעם", בעצם אומרים "עוד פעם פעם". והמורה שלך?

גנגי

New member
תרשה לי לנסח אחרת את השאלה:

זה לא "מותר או אסור", זה "תקני או לא תקני". אני לא אקנה. וברצינות - זה לא תקני לומר "שוב פעם", אבל לעניין מותר או אסור - מי אנחנו שנאסור עליך לומר משהו או שנתיר לך? אני חושבת שחשוב שאדם יֵדע מה תקני ומה לא, ושיחליט בעצמו באיזו צורה להשתמש - אלא שלא מתוך בורות, אלא מתוך ידע והעדפה.

מוּסקט

New member
לא תקני אבל מותר כי...

"שוב" הוא מעגלי ו"עוד" הוא לינארי. כשאומרים שוב פעם מתכוונים למשהו בעל פוטנציאל לחזור על עצמו יותר מפעם אחת במחזוריות, בעוד שעוד פעם יכולה להיות עוד פעם אחת ודי. הנה, שוב אני עם סממן חוץ לשוני ולכידות סמנטית...

נענעקרב

New member
זה מזכיר לי

צילום שלט שראיתי: המכתש הקטן. small makhtesh katan גנגי - מטוס-זעיר-ללא-טייס על הרך הנולד :)

למעלה