עוד שאלה בבקשה.

עוד שאלה בבקשה.

האם בשניצלים של טבעול ומוצרים אחרים של טבעול ודומיו ניתן למצוא כמות הדרושה ליום-יום של ויטמין B12?
 

d a p h n a

New member
בעקרון ויטמין B12

מגיע במזון רק ממוצרים מן החי (במקרה של צמחונים - ולא טבעונים -, מחלב וביצים, אם כי ככל הנראה מביצים הוא לא נקלט טוב). אם יש אותו בטבעול, זה או בגלל שבטבעול יש ביצים, או כי מוסיפים אותו באופן יזום. חשוב לדעת שלא כל הצמחונים סובלים ממחסור בבי-12 (ויש הרבה אוכלי בשר שכן סובלים ממחסור כזה מכל מיני סיבות). אני צמחונית כבר כ-15 שנה, והבי-12 שלי תקין. כדי לדעת אם חסר לך משהו, מומלץ לעשות בדיקת דם כל כמה חודשים, על מנת לוודא שאין חוסרים מיוחדים. במידה ויש חוסר בבי-12, אפשר לקחת כדורים למציצה מתחת ללשון שיעזרו לך להשלים את החוסרים. באופן כללי, לא כדאי להסתמך על טבעול בתור המקור העיקרי שלך לחומרים תזונתיים. אני מבינה מהודעתך השנייה שאתה צמחוני חדש - וחשוב שתבין שהדרך לצמחונות היא לא להחליף את הבשר שהיית אוכל קודם בתחליפים של טבעול. אפשר להשתמש בטבעול מדי פעם, אבל מדובר על מוצרים מעובדים שלא כדאי שהם יהיו המקור העיקרי לתזונה שלך. תזונה צמחונית מאוזנת כוללת ירקות ופירות, פחמימות (לחם, פסטה, אורז, תפוחי אדמה, תירס ועוד), וחלבונים ממגוון מקורות שאינם בשר (לא רק סויה שהיא המקור לחלבון בטבעול, אלא גם ובעיקר קטניות כמו שעועית, עדשים, חומוס ועוד, ובמקרה של צמחונים - ולא טבעונים - גם חלב וביצים). חשוב שתאכל אוכל ממגוון מקורות ולא רק טבעול ותוספת כל הזמן. בכלל, אחד מהדברים שעוזרים לשמור על צמחונות לאורך זמן, הוא להתנתק מהחשיבה שארוחה זה "בשר ותוספת" (ואז אם אתה צמחוני אתה צריך להחליף את הבשר במשהו אחר). במקום זה, תתחיל לחשוב על כל מגוון המזונות בעולם שאינם כוללים בשר, ואיך אפשר לערבב ביניהם על מנת לייצר ארוחות טעימות, מגוונות ומאוזנות.
 
תודה לך.

האמת היא שאני משתדל לאכול כל יום פירות וירקות. וברור שאני גם אוכל לחם, ופסטה ולפעמים אורז וכו'. אבל אפשר לומר שאני רחוק מלהיות עם אצבע על הדופק, כלומר שלא כל יום אני מקפיד לאכול אוכל בריא, מה גם שאין לי ממש תפריט יומי קבוע...
 

d a p h n a

New member
זה טוב שאתה אוכל פירות וירקות

ופחמימות מהסוג שתיארת. אבל הדגש הוא על החלבונים - כדאי שתדאג שיהיה לך מקור נוסף לחלבון מלבד הטבעולים.
 

TheFinalCut

New member
סויה ומקורות לחלבון

סויה על מוצריה היא מקור מצוין לחלבון. באופן עקרוני כדי לקבל מנות סדירות של חלבון צמחי איכותי כדאי לשלב (לא בהכרח באותו הזמן) בין דגניים (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, דוחן, תירס, אורז, שיפון וכו') וקטניות (אפונה, שעועית, סויה, חומוס, עדשים - ומכל מין יש כמה סוגים בד"כ). מקור טוב נוסף לחלבון מלא הוא קינואה, ואופציה נוספת היא אגוזים (שרצוי לאכול אבל לא כדאי להפריז באכילתם, עקב תכולת השומן הגבוהה). ההמלצות הרשמיות הן לצרוך 0.8 גר' חלבון לכל ק"ג של משקל גוף ליום (כלומר: אדם השוקל 100 ק"ג זקוק ל-80 גר' חלבון ביום). באמצעות תזונה צמחית מגוונת שכולל דגניים וקטניות על בסיס קבוע לא קשה לעמוד בדרישות הללו, ולא צריך להתאמץ במיוחד כדי למלא את התזונה בחלבונים. חשוב להבין שבמדינות המערב כמעט ולא קיימת תופעת חסר בחלבון, להוציא מקרים קיצוניים של תת-תזונה (למשל אנורקסיה מתקדמת), אלא בעיקר עודפי חלבון (שלרוב מאפיינים אנשים שאוכלים כמויות גדולות של בשר) שעלולים לגרום למגוון בעיות בפני עצמם.
 

moran f

New member
רק כדי לחדד

ההמלצה של 0.8 גר' חלבון לק"ג משקל גוף היא כמובן לאדם בריא - לא למפתחי גוף מצד אחד של הספקטרום או לאנשים עם בעיית כליה בצד השני של הבפקטרום (למשל). (וכן, אני יודעת שאתה יודע את זה - אני חושבת שזה חשוב להבהיר את זה למי שקורא ולא בהכרח יודע את זה
)
 

TheFinalCut

New member
זה לא היה מספיק חד? ../images/Emo178.gif

זה בסדר, אין לי שום בעיה עם חידודים כשאני לא ברור מספיק (ואני מתאר לעצמי שזה קורה די הרבה), ככה שאין צורך בהתנצלויות מהצד האחד של הספקטרום או חריצות לשון מהצד השני של הספקטרום
 

d a p h n a

New member
כמו שנאמר

סויה היא מקור מצויין לחלבון. אבל, קודם כל, רצוי תמיד לגוון את התזונה. לא כדאי לאכול חלבון רק ממקור אחד. מעבר לזה, מוצרי "טבעול" הם לא רק סויה. הם מוצרים מעובדים שמכילים כל מיני דברים לא אידיאליים שמזון מעובד מכיל. אז כן, הם מקור לחלבון, אבל הם לאו דווקא המקור הטוב ביותר והבריא ביותר שאפשר לקבל. אז בהחלט אפשר לאכול מוצרי טבעול (אני גם אוהבת אותם). רק לא כדאי שהם יהיו מקור החלבון היחיד בתזונה שלך.
 

motior

Member
לגבי B12

יש הרבה סוגי אוכל צמחוני המכילים תוסף של B12 - למשל רוב דגני הבוקר, במבה וגם סוגי לחם מסוימים. יחד עם זאת, לא כדאי להסתמך על ה-B12 במזון שאתה אוכל כדי לדעת אם אתה במחסור. הסטטיסטיקה המקובלת בישראל היא כי לכ-30% מהאוכלוסיה יש מחסור ב-B12 - מה שאומר שבעצם רוב האנשים שיש להם מחסור הם אוכלי בשר! השורה התחתונה היא שאכן צריך לבדוק את רמת ה-B12 בדם מפעם לפעם (לדעתי הלא מקצועית אחת לשנה זה בסדר) ולקחת תוסף אם יש צורך.
 
למעלה