עוד שנה במעון פרטי או גן עירוני?

נטלי22

New member
עוד שנה במעון פרטי או גן עירוני?

בתי בת שנתיים וחצי, ילדה מאוד חכמה יחסית לגילה. במעון הפרטי בו היא נמצאת העבירו אותה השבוע לקבוצת הבוגרים (גילאי 3 עד 4) בשל התקדמותה המהירה, המילולית והשכלית בעיקר. כעת אני מתחילה בהתלבטויות לגבי שנת הלימודים הבאה. היא תהיה בספטמבר בת שלוש וחודש, וזה יהיה כ-3 חודשים לאחר הולדת אח חדש (גם זה שיקול שנכנס כאן). מצד אחד במעון הפרטי היא מקבלת יחס חם והמון תשומת לב, היא מכירה את כולם ומרגישה "בבית", ואני מאוד מרוצה מהטיפול שלהם (היא כבר שם מגיל שנה וחודש). מצד שני, בשנה הבאה היא תהיה בהכרח בקבוצת ה"בוגרים" עם ילדים צעירים ממנה או לכל היותר בגילה, ולא תהיה אפשרות לקדם אותה לקבוצה בוגרת יותר בהתאם להתפתחותה. לא תהיה כנראה אפשרות לתת לה תכנים מתקדמים יותר, כי המעון הזה מיועד עד גיל 4 בלבד. ואילו בגן עירוני, אם ייוכחו שהיא אכן כה מתקדמת, יוכלו לקדמה להיות עם ילדי טרום-חובה למשל (במקום בטרום-טרום-חובה, בהתאם לגילה ה"קלנדרי"). נראה לי שהיא תוכל לקבל שם תכנים מתקדמים ומעשירים יותר. מצד שלישי, אני פוחדת להטיל עליה שינויים כה רבים, כ-3 חודשים לאחר שינוי כה משמעותי בבית (הולדת אח). השיקול הכלכלי אינו מהווה כלל שיקול. ראשית, היות ומה שעומד בראש מעיינינו הוא טובתה של בתנו, ושנית מכיוון שנראה לי שהעלות תהיה דומה פחות או יותר (עלות גן עירוני פלוס צהרון כמעט תשתווה לעלות מעון פרטי). אודה לכם אם תוכלו להביע את דעותיכם לכאן ולכאן, שיעזרו לנו להחליט את ההחלטה החשובה הזאת. בתודה מראש נטלי

נקודה למחשבה...

אחד הדברים שיש לקחת בחשבון, זה האם אתם תרצו להכניס אותה שנה מוקדם יותר לבי"ס אם ימליצו לכם על כך? אם כן - אז אפשר להעביר אותה עכשיו לגן העירוני, ושם אולי היא תהיה עם הבוגרים ותתקדם לכוון בי"ס. אם לא - גם אם תעבירו אותה עכשיו לגן עירוני, היא תהיה שנה אחת עם ילדים יותר גדולים ואח"כ "תתקע" עוד שנה באותו מצב בדיוק עם ילדים בגילה, וחבל. הנקודה הנוספת היא אכן האח החדש, כ"כ קשה להם לקבל עוד נפש לבית, והחיים בבית מאוד ישתנו, אז לפחות שהגן יהיה ה"מפלט" שלה בתחלה. לסיכום, אני הייתי משאירה אותה עוד שנה בגן הפרטי, יש משהו מפתח גם להיות בין ה"גדולים" ולעזור לדאוג לקטנים יותר.

נטלי22

New member
תודה רבה על התגובה, חגית

אבל את יוצאת מנקודת הנחה שלא נסכים להעלות אותה מוקדם לכיתה א´, ומנם זה עוד ממש מוקדם לחשוב על עוד 3-4 שנים, אבל אם היא תמשיך להיות כה מפותחת לגילה אנחנו לא רואים שום מניעה "להקפיץ" אותה כיתה. אני מכירה כמה ילדים שדילגו על שנת גן אחת, והצליחו אח"כ יפה מאוד בתור הקטנים ביותר בכיתה. אז נשאר רק הנימוק של אח חדש בבית. אנחנו עדיין ממש בהתלבטות...

anat30g

New member
לעלות מוקדם ל-א´

תשכחו מזה - אין דבר כזה לעלות מוקדם לא´ - ילד שלא נמצא בשנתון לא עולה ל-א´... אפילו אם היה בגן עירוני 3 שנים (טרום-טרום, טרום-חובה, חובה). ילד שנמצא בשנתון שעולה לא´ יכול לבחור להישאר או לעלות... בעיקרון יש המלצה להשאיר ילדים שנולדו בסוף שנה עוד שנה בגן חובה - אבל זה לא גורף ומאוד תלוי בילד עצמו. גם ילד שנולד באמצע השנה יכולים לבחור להשאיר אותו עוד שנה בגן... להשאיר עוד שנה כמעט כל אחד יכול - לעלות רק מי שנמצא בשנתון שעולה ללא קשר למספר השנים שלו בגן העירוני. לנטלי - לעניינך - מהניסיון שלי - את הבכור שלי השארתי בגן פרטי עד שהיה בן 4 (הוא יליד סוף שנה) אז הוא נכנס לגן טרום חובה עירוני. היה לו נפלא בגן הפרטי, הוא הכיר וידע הכל ותפקד שם מעולה - לעומת זאת בגן העירוני הוא היה כמו דג מחוץ למים... בדיעבד התברר לי - אחרי שהכנסתי את הבת שלי שקטנה ממני לגן טרום-טרום חובה בגיל שלוש - ששם מלמדים ילדים "התנהגות" מקובלת בגן העירוני ששונה ממה שמקובל בגן הפרטי. למשל - ריכוז - בגנים פרטיים שיש בהם בדרך כלל ילדים קטנים יותר הריכוז הוא עד 25 דקות אצל הבוגרים... בגן עירוני (טרום וחובה) הם יושבים לפעמים עד 45 דקות (!) בטרום-טרום של הבת שלי התחילו בריכוז של רבע שעה ועלו איתם עד למצב שבסוף שנה הם יכלו לשבת 45 דקות בריכוז. זאת דוגמה קטנה - אבל יש עוד. כמו כן - יש דברים שמקובלים בגן פרטי ואינם מקובלים בגן עירוני, למשל הבאת חפצים מהבית. וגם היחס המיספרי בין הגננות והסייעות או מטפלות משפיע לא רק על החום ואהבה שילד מקבל - אלא גם על רמת המשמעת - יש דרישה גבוהה יותר למשמעת בגן עירוני מגן פרטי - אחרת יש בגן בלגן... ילד שמגיע מגן פרטי חם ואוהב שלא הכין אותו לעירוני יסבול מהלם כפי שקרה לבן שלי... אז בררי איזה גן עירוני מציעים לך - מי הגננת ומי הסייעת - בררי האם יהיו לבת שלך חברות מהשכונה בגן העירוני (חשוב מאוד בעיקר אצל בנות) - דברי עם הורים של ילדים בגן - ואגב, את יכולה לרשום אותה לגן עירוני ובסוף להחליט שאת משאירה אותה בגן הפרטי. ועוד נקודה מאוד חשובה שאולי נשמעת טיפשית עכשיו - אבל בגן פרט אין שביתות - בגן עירוני אי אפשר לדעת - זה גם שיקול שכדאי להכניס למשווה. ענת

לאה_מ

New member
אני מסכימה עם ענת.

קוד ההתנהגות בגן עירוני שונה מאד מזה שבגן פרטי. לדעתי, הילדות של הילדים שלנו כל כך קצרה, שאין לנו שום סיבה להאיץ בהם. אני אישית גם מאד אוהבת מסגרות רב גיליות. אני מוצאת שזה מועיל מאד גם לקטנים וגם לגדולים להיות במסגרת מעורבת גיל. לכן אני הייתי נוטה לכיוון השארה שנה נוספת בגן הפרטי, בתנאי, כמובן, שיש שם ילדים נוספים באותו גיל.

לגבי עליה מוקדמת או מאוחרת לכיתה א´

אני ילידת סוף ינואר 75. עקרונית עפ"י שנתונים הרי שלא הייתי אמורה לעלות לכיתה א´ עם ילדי 74 אלא עם ילדי 75. אולם אנחנו באותה תקופה התגוררנו בקיבוץ ושם עושים מבחני יכולת, אינטלגנציה ומוכנות נפשית לעלות לכיתה א´ (אין לי מושג מה עושים בעיר) בכל מקרה אני עברתי את המבחנים אז בהצטיינות ולכן הוחלט יחד עם הורי כן להעלות אותי לכיתה א´ עם ילדי 74. בשבילי זה היה נהד4ר כי גם ככה שיעמם לי מאוד בבית ספר והייתי מתקדמת יותר משאר הילדים. וגם נפשית לא התגלה שום קושי של השתלבות. לעומתי האחיינית שלי שנולדה בדיוק האותו תאריך כמוני (סוף ינואר 17 שנה אח"כ) עלתה דווקא עם ילדי השנתון שלה לכיתה א´ ולא מוקדם. במקרה שלה זה היה מאוד לטובה כי היא מאוד מאוד ילדותיתי!!! היום היא בכיתה ד´ ואנחנו מבינים שנאעשתה החלטה מאוד נכונה של ההורים שלה. מה שאני מנסה לומר הוא שההחלטה היא אינדיבידואלית ביותר ומה שמתאים לילד אחד לא בהכרח מתאים לילד אחר. וכדי שילד יהיה מוכן לעלות לכיתה א´ הוא צריך להיות לא רק מספיק חכם ומוכן מבחינת יכולת ואינטלגנציה אלא גם מוכן מבחינה נפשית. ואם הלחץ והמהירות הזו יוצרים על הילד מעמשה גדולה מידי אז כדאי לעצור ולהאט את הקצב. שיהיה בהצלחה, שירלי.

רותי ע

New member
יש לי ילד בדיוק באותו גיל

גם הוא יהיה בספטמבר בן שנה וחודש. הוא נמצא בגן פרטי מגיל שנה וחודש. וגם אני חשבתי על הנושא. אם שנה הבאה תהיה קבוצה של ילדים בני גילו שימשיכו עוד שנה אני משאירה אותו בסביבה המוכרת והאהובה. אם הרוב יהיו קטנים ממנו וארגיש שהוא לא יקבל מספיק גירוןיים מתאימים לגילו אשלח אותו לגן עירוני. לגבי "קפיצת כיתה" - אני לא חושבת שבגילאים האלו זה כל כך משמעותי. בכיתה א´ כולם יגיעו לאותה רמה. עדיף בגילאים האלו חום ואהבה על פני קידום.. ולפי כל מה שקראתי היום ממש לא ממהרים כמו פעם להקפיץ כיתה. למה שהיא לא תרוויח עוד שנת ילדות יפה? למה למהר למסגרת בית ספר שהרבה פחות טובה ממסגרת גן לילד? כך שלדעתי אם יהיו עוד מספיק ילדים בני גילה כדאי לך להשאיר אותה עוד שנה.

גן עירוני

אני בתור גננת שמכירה את שתי המסגרות הייתי מחליטה על גן עירוני. במיוחד שהילדה כבר היתה בבוגרים של הגן הפרטי. הכל כמובן תלוי בגננת ובעוד גורמים רבים, אבל באופן כללי גן פרטי מכוון יותר לילדים צעירים יותר בדרך כלל. (גם מבחינת הגבולות והתנהגות, וגם מבחינת הצעצועים ופעילויות). בהצלחה!

לדעתי תשאירי אותה בפרטי

בנוסף לכל השינויים שעתידים להתרחש גם כך, כל החופשים שיש במעונות של העירייה זה נורא ממש יבלבל את הקטנה- היא לא תפסיד כלום יש עוד תת חובה וגן חובה- יכינו אותה מספיק שם. 6אני את שלי השארתי- ולהיפך- הוא התפתח נהדר וידע הרבה מעבר לילדים בגילו בגן העירייה- כי בגן הפרטי השקיעו יותר והצוות המחנך היה גדול יותר.

מירי,

New member
לא הייתי בודקת חוכמה....(יצא ארוך)

דודו שלי כבר בן 5 , והשיקול אם להעלות אותו גן (או בשנה הבאה לכיתה א´) כלל לא לוקח בחשבון מה הוא יודע לעשות , אלא את הבגרות הנפשית שלו. דודו הוא מהגדולים ב´שיכבה´ הוא יליד דצמבר ובכל שנה בדקנו לגופה , לצערי בשלב המעבר בין הפעוטון לטרום חובה היקשבתי למפקחת ששיכנעה אותי להשאיר את דוד שנה נוספת בחממה של הפעוטון , היום אני יודעת להתייחס לעומק לתחושות שלי - אנחנו ההורים מכירים אותו הכי טוב. אין בעיה להיות עם קטנים ממנה או בני גילה , ייתכן שהם אפילו בוגרים ממנה בהתנהגות, בן למשל (2.10) לא תתאים לו מסגרת שיש בה רק ילדים בוגרים ממנו, הוא ילד חכם ופיקח ובעל קליטה נהדרת , אבל ההתפתחות הריגשית שלו "ממש לגילו", הוא יגיע בזמן לגן העירוני (טרום חובה). לגבי האח הנוסף... האמת ? דודו היה בן 2.2 כשנולד אח שלו, אנחנו לא עשיונו שום שיחות מכינות , שום הכנות כל שהן,( פרט לכך שהעברנו אותו ממיטת התינוק למיטה חדשה ומיכסא האוכל לכיסא אחר ממש בתחילת ההריון), לא התייחסנו לאח החדש כאל משבר שצריך לעבור על הילד ואני מאמינה שזה עזר לכך שאכן לא היה לנו שום משבר.. ושינויים (אני לא זוכרת שינויים דרסטיים אחרים) פשוט נעשו, אנחנו ´דווקא´ רצינו להעביר אותו לטרום חובה כמה חודשים אחרי (כאמור המפקחת שיכנעה אותנו שלא...), כך שאני לא חושבת שאני הייתי מתיחסת לזה - אבל...שוב זה מאוד תלוי בבשלות של הילדה!

למעלה