עולם של

עולם של ../images/Emo71.gif

אהלן אנשים, לפני כמה ימים שוחחתי עם חבר, גם הוא טבעוני, על הצורה בה אנשים רואים טבעונות וצמחונות. אנשים, כששומעים על ההעדפה הזאת, הרבה פעמים שואלים 'מה אתה לא אוכל
' (במקום לשאול 'מה אתה כן יכול לאכול' - מעדיפים ללכת על השלילי) ואז השאלה הבלתי נמנעת - 'אז מה נשאר לך לאכול
' אז זהו - שנשאר הרבה מאוד. האמת שנשאר כמעט כל עולם האוכל לאכול. כשאנשים אוכלים כל דבר, בשר וחלב וביצים וירקות ופירות - עושה רושם שהעולם הקולינרי שלהם צר למדי והם תמיד חוזרים לאותה קבוצת מתכונים מצומצמת (כי הרי אם לא היה כך, הם לא היו שואלים 'מה נשאר לאכול ?') - שלרוב כוללת בשר ודברי חלב וביצים. ודווקא כשמצמצמים את מגוון המקורות, ונמנעים מבשר בקר, מעוף, מדגים, ממאכלי חלב, מגלים פתאום עולם ומלואו של מתכונים, צבעים, ריחות וטעמים. משום מה, דווקא אז אנשים מגלים את העושר הגדול של מתכונים. ככה קרה לי - כשהפכתי טבעוני, התחלתי להכין הרבה יותר מתכונים, מהרבה יותר צבעים וטעמים. ההרגשה מוכרת גם לכם
למה, בעצם, דווקא כשאנחנו מצמצמים את מגוון המקורות לאוכל, פתאום אנחנו מגלים עולם עשיר הרבה יותר
ולמה אנשים - שיכולים להינות מכל העולמות - גם בשר וחלב - מצמצמים עצמם למגוון דל של מתכונים, גם בבית וגם במסעדות
הרי אם מסתכלים על סך כל מרכיבי המזון הקיימים, אז בשר וביצים ומוצרי חלב יתפסו רק אחוז קטן מהם (ואפילו באייקונים פה בתפוז יש ייצוג לא רע לאוכלי כל).
 
אני חושבת שזה עניין של חינוך והרגל

מגיל קטן שוטפים לנו את המוח על כמה שבשר הוא חשוב ובריא. הוא כבר הפך להיות מושרש עמוק בתרבות האוכל שלנו עד כדי כך שאנשים כבר מאמינים שאי אפשר לחיות בלעדיו. ומכיוון שהבשר מהווה חלק עיקרי מהתפריט של רוב אוכלי הבשר, נראה שאם לא אוכלים בשר אז אין מה לאכול. מעבר לכך בכל זאת תזונה טבעונית דורשת יותר השקעה. כדי להכין בשר לא צריך להשקיע ולהתאמץ יותר מדי, רק למרוח אותו באיזה רוטב ולהכניס לתנור. כדי להכין ארוחה צמחונית צריך יותר להשקיע בתבשילי הירקות ובשאר הבישולים, כדי שזה ייצא גם טעים. ובתרבות המערב והמזון המהיר זה נשמע כמעט בלתי אפשרי. יתירה מזאת הרבה אנשים לא מאמינים שאפשר לאפות ללא ביצים. ולכן יש את המחשבה על זה שאם אתה לא אוכל ביצים אתה לא יכול לאכול גם מאפים כמו עוגות, עוגיות וכו'. ואז כביכול גם הדברים הטעימים יותר יורדים מהתפריט.
 
כל העולם כולו, גשר צר מאוד...

האמת שהיום המודעות לבריאות גורמת לנו לאכול יותר ירקות ופחות בשר ובמקביל יש צדק דבריך לגבי אכילת בשר שמושרשת עמוק מאוד בתרבות האוכל. ההצטמצמות והדבקות למספר קטן של מתכונים, מנות ומאכלים, יכול להתקיים גם אצל אוכלי בשר וחלב וביצים וגם אצל הנמנעים מכך. זה נכון שאפשר להכין בשר רק עם רוטב ולהכניס לתנור ומצד שני אפשר גם להשקיע הרבה יותר זמן, לאפות, לטגן, לבשל - יש גם מתכוני בשר מורכבים יותר. ובכל זאת - נדמה שצמחונים וטבעונים מגוונים יותר במתכונים שלהם ובמרכיבים מהם הם מכינים את המאכלים. ייתכן שזה נובע מהמודעות הגבוהה של הצמחונים לבריאות ולחשיבות הגיוון של המרכיבים, בעוד שאצל אוכלי בשר המודעות הבריאותית נמוכה יותר ולכן גם אין צורך בגיוון רחב. ונכון מאוד - עד היום אני מוצא עצמי מסביר שוב ושוב איך אפשר לאפות ללא
, אלא עם תחליפים...
 

p e b b l e

New member
גם לדעתי זה עניין של הרגל

בעולם שאנחנו חיים היום הבשר הוא חלק בלתי נפרד מאוכל ובעיקר אוכל "טוב". לכן שאר האוכל הוא תוספות שלא בהכרח מזינות במיוחד (פירה, צ'יפס, אורז וסלט ירוק). כשקרניבור מסתכל על התפריט שלו הוא באמת לא מבין איך אפשר לחיות כך כי הוא אכן חושב שצמחונות/טבעונות אומרת בסך הכל להוריד את המרכיב הבשרי. בעיקרון, לאנשים שלא מגבילים את עצמם יש מגוון רחב יותר של אפשרויות. ברגע שאתה מציב לך מגבלות, על מנת שיהיה לך את אותו מגוון, צריך להשקיע יותר באוכל. לכן (וזה נכון גם עבורי) התחלת להגדיל את מגוון המתכונים שלך ולהוסיף צבעים וטעמים. יש לי תחושה שזה נכון גם לגבי אנשים שגילו שהם רגישים לכל מיני מאכלים (אגוזים, לקטוז, גלוטן וכו'), חייבים להשלים את הדברים שהחברה רגילה אליהם ואתה לא אוכל על מנת שהתפריט שלך לא יהיה משמים.
 

d a p h n a

New member
האמת היא

שתמיד הייתי גם אני בגישה שצמחונות היא משהו מרחיב במובן זה שאוכלי בשר בדרך כלל חוזרים שוב ושוב לאותם המתכונים בעוד שצמחונים צריכים להתאמץ יותר ולכן מכינים מגוון גדול יותר של מאכלים. במידה מסויימת, אני עדיין חושבת שזה נכון. יחד עם זאת, עכשיו כשאני מנהלת משק בית משלי ואני זו שאחראית אצלנו על רוב הבישולים, אני מגלה שגם אני חוזרת בעצם שוב ושוב לאותם המתכונים. אמנם אני בשלנית, אני אוהבת לבשל, ואני אוספת ספרי בישול וקוראת אותם ומסמנת מתכונים שבא לי לנסות וכו'. אבל בפועל, אני מתנסה במתכונים חדשים רק לעיתים די רחוקות, בדרך כלל כשיש אירוע מיוחד, או כשבא לי להזמין חברים לארוחה או משהו כזה. ביום יום, אני מבשלת את אותם המתכונים שוב ושוב, כנראה בגלל שזה די "טבעי" לנו לחזור לדברים שאנחנו יודעים לעשות בקלות, שאנחנו זוכרים את השלבים שלהם, ושאנחנו יודעים שיצאו טעימים. רק לעיתים רחוקות מתכון יעבור אצלי ממשהו שמכינים פעם ב... באופן חגיגי למשהו שהוא חלק מרפרטואר המתכונים הקבוע שלי.
 

nowonder

New member
מסכימה איתך

אני בכלל שייכת לאנשים שמבשלים ואופים לפי הצבע והמרקם. אני מבשלת כמעט כל יום וממציאה מאכלים כל הזמן על ידי משחק עם הצבעים והמרקמים של הדברים שאני שמה בסיר או בתבנית. זה כיף. ויוצא אוכל מגוון וטעים.
 

motior

Member
אני לא לגמרי מסכים

גם אני נתקלתי הרבה בשאלה "אז מה אתה אוכל?" אבל התשובה שלי "כל מה שאתה אוכל, פרט לבשר" בד"כ הייתה מספקת. אני לא מסכים שאוכלי בשר מצמצמים את התפריט שלהם יחסית לצמחוניים/טבעונים - יש אוכלי בשר שאכן אוכלים מבחר מאוד קטן של מאכלים (נניח לצורך הדוגמא שרק עוף, צ'יפס ואורז) אבל יש גם כאלה שאוכלים מאוד מגוון. יש גם צמחונים/טבעונים שאוכלים רק מבחר קטן מאוד של מאכלים (לדוגמא טבעול, אורז וצ'יפס...). וחוץ מזה - אני חושב שאצל אנשים רבים המעבר לטבעונות גורם להם גם להתחיל לבדוק כל מיני מאכלים ולבשל לבד - מה שגורם להרחיב את התפריט (אם קודם התבססו על אוכל מוכן)
 
מעניין

"כשאנשים אוכלים כל דבר, בשר וחלב וביצים וירקות ופירות - עושה רושם שהעולם הקולינרי שלהם צר למדי והם תמיד חוזרים לאותה קבוצת מתכונים מצומצמת (כי הרי אם לא היה כך, הם לא היו שואלים 'מה נשאר לאכול ?') - שלרוב כוללת בשר ודברי חלב וביצים. ודווקא כשמצמצמים את מגוון המקורות, ונמנעים מבשר בקר, מעוף, מדגים, ממאכלי חלב, מגלים פתאום עולם ומלואו של מתכונים, צבעים, ריחות וטעמים. משום מה, דווקא אז אנשים מגלים את העושר הגדול של מתכונים. ככה קרה לי - כשהפכתי טבעוני, התחלתי להכין הרבה יותר מתכונים, מהרבה יותר צבעים וטעמים." פה הצלחת באמת לשכנע אותי... וזה לא פשוט לשכנע אותי לזוז מרעיון כלשהו...
 
למעלה