עופות מים לכודים - קונפליקט

netbird

New member
עופות מים לכודים - קונפליקט

לרובנו כבר יצא לחזות במראה עצוב מאוד של עוף מים שנלכד ברשת המכסה בריכת דגים. יותר מכך, לעיתים קרובות אף רואים את העוף חי ומפרפר מנסה להשתחרר מרשת המוות. חלקנו אף ניסה לשחרר עופות כאלה לא פעם ללא הצלחה יתרה. החברה להגנת הטבע מעדיפה לא להתערב (ובמידה מסויימת בצדק) משום שאותו מאגר מזון אותו בוזזים שקנאים, קורמורנים, אנפות ושלדגים הוא בהתנדבות מצד בעלי בריכת הדגים. הרשת שהם מציבים מעליה אינה עושה העבודה כנדרש ומאפשרת ללא מעט עופות לנצל מקור המזון ולא פחות חשוב לנוח באי (הכוונה כאן היא לאותה בריכת דגים) מוגן מטורפים. אותן בריכות דגים הן תחנות דלק חשובות מאוד עבור עופות העושות את נדידתן בדילוגים (ולא בדילוג אחד גדול). ללא זמינותן של בריכות אלה, אפשר שעופות רבים לא יסיימו המסע, או לחילופין יסיטו את נתיב נדידתן למדינות עויינות כלפיהן (ציד) סביבנו. מגדלי הדגים יכלו לעשות יותר על מנת להגן על עסקיהם אבל כנראה שבלחץ הגופים הירוקים אותן רשתות מהוות מעין פשרה. מה לדעתכם צריך לעשות? א.לשחרר העוף בכל מחיר - גם במחיר נזק לבעל בריכת הדגים. ב.להצטער ולהמשיך הלאה - הבריכה מהווה מקור מזון חשוב שבעל הבריכה יכול למנוע בצורה טובה יותר. ג.להקים קבוצה התנדבותית שתשחרר עופות מים לכודים ללא נזקים - אשמח אם יקראו לי לחילוץ.

tafustafus

New member
הדבר הטוב ביותר היה להכיר בזכותם

של עופות המים לחיות את חייהם בשקט ולמנוע לא רק את השימוש ברשתות אלא גידול הדגים בבריכות בכלל. זה רע לדגים ורע לציפורים. הגיע הזמן שיבינו שזה פשוט לא מוסרי לפגוע באף בעל חיים -- ציפור או דג -- לא מסיבות כלכליות ולא מסיבות אחרות. אמנם אין דרך למנוע את הסבל הטבעי -- דגים ימשיכו להיאכל על ידי ציפורים, כפי שהרבה בעלי חיים אחרים יאכלו על ידי אחרים -- אך אנשים יכולים לחיות היטב אם יפסיקו את הפגיעה ההמונית שלהם בבעלי חיים. לשאלתך -- אני בוחר בשילוב: אני חושב שצריך לשחרר את העופות הנתונים במצוקה בכל מחיר, וחושב שיהיה יפה מצד מתנדבים לסייע בכך. אבל אני חושב גם שבמקביל לפעילות הנקודתית צריך לפעול לחקיקה שתמנע כל פגיעה מסוג זה בבעלי חיים. אני בטוח שרבים לא יסכימו; ושרבים מאלה המסכימים יחשבו שזה חלום. אבל זו תשובתי לשאלה מה צריך לעשות.

netbird

New member
ואז...

ואז יתמעטו משמעותית מספר המינים ומספר הפרטים החולפים מעל ישראל ויפחית את את מספר המינים והפרטים של האוכלוסייה העולמית. כידוע לך, חלק ממיני העופות המבקרים אותנו כל שנה בדיוק זמן ומקום גבוהים כל כך, הם בסכנת הכחדה. אתה מוכן לקבל החלטה מוסרית ולדון חלק מהמינים לכלייה?

tafustafus

New member
אין ספק שיש כאן שאלות קשות

הן מוסריות והן מעשיות. אינני מתיימר לדעת איזו דרך פעולה תצמצם את רעתם של בעלי החיים או תגדיל את טובתם ככל האפשר. אבל אני חושב שאלה צריכים להיות העקרונות המנחים את ההכרעה בשאלות כאלה. מבחינה מעשית, העניין מורכב אפילו עוד יותר מכפי שאתה הצגת אותו בהודעתך הראשונה, שכן לא מדובר רק בעופות המפיקים תועלת מבריכות הדגים והאינטרסים של מגדלי הדגים (ושל הדגים האומללים), אלא בחלק מן המקרים במערכות אקולוגיות גדולות. לפי חלק מן הטענות, לפגיעה בעופות הנודדים בין יבשות במקום אחד (ובמיוחד בעורק תחבורה אווירי חשוב כמו כאן בארץ) עשויות להיות השלכות קשות על המערכת האקולוגית ביבשות אחרות. (על כך למדתי מסיפור עצוב שקראתי לפני כמה שנים במגזין לא ישראלי על ראובן יוסף ומאבקיו לשמירת אזור מנוחה חשוב של צפרים ליד אילת מפני "מפתחים"). אבל הפתרון המוסרי חייב להיות כזה שיבטיח את שלומם של העופות האלה. החלטה לגבי בריכות הדגים אינה פתרון מבחינה זו אם היא נעשית במנותק ממאמצים רחבים יותר לשימור, ואם צריך גם לשחזור, של המקומות ששימשו את העופות האלה הרבה לפני שהפעילות האנושית שינתה את פני הארץ. אני בספק לגבי האפשרות לגייס את התמיכה הנדרשת לכך: המגמה כמעט בכל המקומות היא לזלזל בשלומם של עופות נודדים ובבעלי חיים בכלל כאשר מולם עומדים אינטרסים כלכליים קצרי טווח. אבל נראה לי שיקשה על מי שליבו לא אטום וראייתו אינו צרה להסכים לפחות לכך שמבחינה עקרונית, זו הדרך הראויה.

netbird

New member
פתרונות

הצעת לשחזר חלק מהאתרים ששימשו את אותם נודדים קודם לכן. מן הסתם, אותם שטחים כבר תפוסים (ותנחש על ידי מי). מה אתה מציע בעצם (לא כל כך הבנתי)? קיים תקדים מוצלח לטיפול בבעיה דומה. בהחולה עגורים היו נוחתים במטעי בוטנים וניזונים מהם. חלקאים באיזור לא אהבו את הרעיון. דן אלון שהיום עומד בראש מרכז הצפרות הישראלי עשה עבודת מוסמך בנושא במטרה לבדוק אלטרנטיבה. הפתרון שזכה להצלחה היה להניח בקרבת מקום גרעיני תירס ולעודד (בשיטת המקל והגזר) את אותם עגורים להגיע לשם. הם התעודדו ובחרו באלטרנטיבה. אני לא בטוח שאפשר לעשות דבר דומה עם עופות המים (הם זקוקים לגוף המים גם למנוחה).

למעלה