מממ
תראי, אני לא חושב שיש תזונאים מוסמכים בפורום, כך שהדבר הטוב ביותר זה להתייעץ בתזונאי\ת כדי להרכיב תפריט ברור. אבל הנה כמה נקודות שכדאי לזכור: 1. צמחונות יכולה להיות תזונה מלאה ובריאה, אפילו עם כמה יתרונות בריאותיים מוכחים ומשמעותיים; אבל כמו כל תזונה אחרת, היא צריכה להיות מאוזנת כדי להשיג את המטרות הללו. כשאני אומר מאוזנת, אני מתכוון לשילוב של מוצרי מזון שיחד מכילים את הכמות הנדרשת של מינרלים, ויטמינים, חלבונים ופחמימות. ניתן ללא קשיים מיוחדים להרכיב תזונה כזו (ללא תוספי מזון) - אבל לשם כך צריך לדעת מהם מקורות מספקים לאותם הרכיבים שהוזכרו קודם ולצרוך אותם בכמות מספקת. 2. התזונה שהילדים שלך מייחלים אליה היא בעייתית מאוד. התבססות על פסטות, אורז לבן ותפו"א \ בטטה תוביל לצריכה גבוהה מאוד של פחמימות ושומן (אם המזון מטוגן). בטווח הארוך זה יכול לגרום להשמנת יתר, סוכרת ובעיות נוספות (למשל, בעיות בלב ובכלי הדם בטווח הארוך מאוד). למעשה גם בשר עשיר בשומן וגם בכולסטרול (שלא נמצא במזונות צמחיים) ויכול להוביל לבעיות הללו, אבל החלפתו במזונות הנ"ל אינה טובה יותר בהקשר הבריאותי, אם הם מהווים חלק עיקרי מהתזונה. נוסף לעושר הקלוריות, המזונות הללו עניים יחסית בחלבון, במינרלים ובויטמינים - שזה יכול לגרום לבעיות נוספות ולחסרים. 3. מקורות טובים לחלבון מן הצומח דגניים מלאים וקטניות, ורצוי בשילוב, ואגוזים. דגניים כוללים לדוגמא: חיטה, שעורה, שיבולת-שועל, דוחן, שיפון, תירס ואורז (ואת המוצרים המעובדים המבוססים עליהם כגון לחם, דגני בוקר וכו'); וקטניות כוללות לדוגמא: חומוס, אפונה, שעועית מכל הסוגים, סויה, עדשים ופול (ושוב, את המוצרים המעובדים המבוססים עליהם, כולל טופו ומוצרי ה"בשר מן הצומח" למיניהם, המבוססים על סויה בעיקר). דגניים מלאים וקטניות עשירים גם בסיבים תזונתיים ובמינרלים מסוימים. דגני הבוקר למיניהם לרוב מועשרים בויטמינים ומינרלים חשובים, ומומלץ לבסס עליהם את ארוחת הבוקר. כאמור, מקור נוסף לחלבון ולרכיבים תזונתיים נוספים הוא אגוזים (שקדים, אגוזי מלך, קשיו, לוז, פקאן, ערמונים וכו'). אלו לרוב עשירים גם בשומן, כך שלא מומלץ לצרוך המון מהם, אבל אני מוסיף לדגני הבוקר שקדים ולעיתים אגוזים נוספים. 4. חשוב מאוד לשכנע את הילדים ולהרגיל אותם כבר מהגיל הזה לאכול כמה שיותר פירות וירקות, ולצרף סלט עשיר לארוחה אחת ביום לפחות. אלו עשירים מאוד בויטמינים (בעיקר ויטמין A ו-C ומספר ויטמינים מקבוצה B), במינרלים מסוימים ובסיבים תזונתיים. חשיבותם רבה ותפקידיהם רבים (ר' לדוגמא את ההודעה מטה לגבי הקשר בין צריכת פירות וירקות ומניעת סרטן). מעבר לכך, באמת כדאי להתייעץ עם תזונאי\ת ולהרכיב תפריט לילדים שישמור על בריאותם לטווח הקצר והארוך (וכאמור, באמת לא בעיה לעשות את זה בהתבסס על תזונה צמחונית).