עזרה בבקשה

khri123

New member
עזרה בבקשה

1 . a + x5 - ² x אומרים שיש אסימפטוטה אנכית בX=2 איך אני מוצאת את A? השאלה היא אחד חלקי איקס בריבוע מינוס חמש איקס פלוס איי.

מ ס ט י ק

New member
אז ככה...

אם אני זוכרת נכון אז אסימפטוטה אנכית היא בעצם תחום ההגדרה, בפונקציה הזו תחום ההגדרה הוא איקס שונה מ- 0, עכשיו בגלל שנתון לך יש גם אסימפטוטה באיקס שווה שתיים זה אומר ש-A הוא בעצם שבר, אני לא רואה איך את יכולה למצוא את השבר, אבל יכול להיות שטעית והכוונה פה היא לאסימפטוטה אופקית, ואז האסימפטוטה היא ב- Y=2 , בכל אופן תבדקי אם העתקת נכון את התרגיל...

Arie17

New member
פתרון

קודם, את צריכה לאחד את השברים לפונקציה עם קו שבר אחד, את יכולה לראות את זה בציור בצד, תלחצי עליו כדי להגדיל אותו עכשיו, אם תעשי תחום הגדרה עם השבר שיש לך תקבלי (איקס בריבוע) שונה מאפס ולכן יש רק אסימ´ אנכית (לציר X) בנק X = 0 אם התבקשת למצוא אסימ´ אנכית (לציר Y) אז כיוון שהביטוי (X) בעל החזקה הגבוהה ביותר (בשלישית) נמצא במונה - לכן אין אסימ´ אנכית לציר Y (נקראת בד"כ אסימ´ אופקית) אז כנראה שהתר´ לא נכון...

התרגיל דווקא נכון...

פשוט לא הבנת נכון למה היא התכוונה... הפונקציה היא 1 חלקי הביטוי (x²-5x+a) . כלומר כל הביטוי x²-5x+a נמצא במכנה. אם יש אסימפטוטה אנכית ב x=2 נציב במכנה x=2 ונשווה לאפס. נפתור ונקבל ש a=6 . אריה, יש כאן עוד בדיקה אחת שצריך לעשות לפני שמסיימים את הפתרון. האם תוכל להגיד מהי ?
רון חשבון α•βƒ²(Δ)³+πº∑Ǿ ℓim(x→∞)ε∫¼±

Arie17

New member
כן... בטח

בודקים שהתוצאות X = 2 ו a = 6 לא מאפסות את המונה ואם כן אז יש שם חור ולא אסימ´ אם לזה התכוונת.... אם לא לזה אז יש עוד כמה דברים, בודקים איפה נמצא הביטוי (X) בעל החזקה הגבוהה ביותר אם במונה - אין אסימ´ אופקית (לציר X) אם שווה במונה ובמכנה - מחלקים מקדמים והתוצאה זה ה - Y של האסימ´ האופקית אם במכנה - אז יש ב 0 = Y אסימ´ אופקית אח"כ גוזרים רגיל וזהו... אם זה לא ענה לך על השאלה אז אתה יכול לשאול ותודה על תיקון השאלה

../images/Emo45.gif ועוד משהו...

אני רואה שאתה פשוט שולט בחומר ! אז אם כך, רק תיקון קטנטן "למתקדמים"... כתבת שאם ה x מאפס גם את המונה וגם את המכנה זו איננה אסימפטוטה אנכית. זה לא מדוייק... נסה להביא דוגמה לפונקציה שבה גם המונה וגם המכנה מתאפסים עבור x מסויים, ובכל זאת ב x זה יש אסימפטוטה אנכית ! ודרך אגב, בבגרות תשתדל לא לרשום "חור", אלא להשתמש בשפה מתמטית. למשל קוראים לנקודה זו "נקודת אי-רציפות" או "נקודה סינגולרית" ועוד.

Arie17

New member
רשמתי רק על המונה

רשמתי שהתוצאות (רבים) מאפסות את המונה, אתה יכול לבדוק אבל תודה בכל אופן... לגבי המילה "חור" זה נשמע חפיף, אם משרד החינוך יעשה רעש מכזה דבר אז יש לי גם מה להגיד להם

לאריה

שני דברים : א. כמורה שבודק בחינות בגרות אני יכול להבטיח לך שאף אחד לא יוריד לך נקודות על שימוש במילה כזו, אבל מצד שני אני עדיין ממליץ לך להשתמש במושגים הנכונים מסיבות שונות שלא אפרט כאן, זה בכל זאת פורום מתמטיקה ולא לימודים... ב. לגבי מה שכתבת, זה עדיין לא נכון. יתכן שהתוצאות (ברבים...) שתציב במונה, יאפסו אותו, ובכל זאת זוהי כן תהיה אסימפטוטה אנכית ! לא מאמין ? בבקשה... נסה לפתור את התרגיל הבא שהמצאתי במיוחד עבורך ברגע זה : נתונה הפונקציה : (y = (x-a)/(x²-4x+2a נתון ש x=2 אסימפטוטה. חשב את a . מההצבה במכנה יוצא ש a=2 . הצבת התוצאות (ברבים...) במונה נותנת אפס. לפי דבריך זו איננה אסימפטוטה ! אבל זו כן אסימפטוטה... האם תוכל לנמק מדוע ?

Arie17

New member
אה... זה קצת מסובך

אולי הפרמטר משנה כאן משהו, או שיש נק´ קיצון עליה כי נראה לי שפשוט הכפלת את הפונקציה ב x-a בכל אופן זו נראית לי שאלה מעבר לרמה של הבגרות...

בהחלט...

זו בהחלט שאלה מעבר לרמה של הבגרות, אבל מהמעט שראיתי ממך היום גם אתה מעל לרמה של הבגרות ! כך שחשבתי שאולי תרצה "לשבור" על זה את הראש... מכל מקום, התשובה היא, שאחרי שמציבים את a=2 במונה ובמכנה, ניתן לצמצם את (x-2) למעלה ולמטה לפי נוסחאות כפל מקוצר. נשאר 1 חלקי (x-2) ואז ברור ש x=2 היא אסימפטוטה אנכית. ההנמקה הפורמלית המלאה צריכה להירשם בכתיב של גבולות (x שואף ל 2 ).

למעלה