קדימה להשלים
הפריטין שלך מאוד נמוך וזה מעיד על חסר משמעותי בברזל. אך ההמוגלובין וההמטוקריט שלך לא סופר-נמוכים. זה בד"כ מעיד על כך שהחסר בברזל הוא לא ממושך, וזה מצויין כי כך תוכלי להשלים אותו לפני שיתחילו תסמינים של אנמיה ממשית (עייפות, חולשה, אפטיות, כאבי ראש, חיוורון ועמידות נמוכה לקור - שימי לב אם את מתחילה לסבול מאלו). אני מציע לעשות את מה שהרופא המליץ לך, כלומר לקחת כדורי ברזל (עם מיץ תפוזים או מקור אחר לויטמין C, שמשפר את ספיגת הברזל), ולעשות בדיקות דם נוספות בסוף תקופת המרשם כדי לראות אם השלמת את החוסרים בהצלחה (ואז לשוב ולהתייעץ עם הרופא או עם תזונאי\ת). יש כמה דברים נוספים שכדאי לזכור לגבי ספיגה של ברזל: 1. כמו שכבר אמרנו, ויטמין C משפר את הספיגה שלו, אך יש גם חומרים שמעכבים את הספיגה שלו, וחשוב מאוד שלא לצרוך אותם במקביל למקורות ברזל (בייחוד כדורים). בכלל זה נמצאים תה (העשיר בחומצה פיטית וחומצה טאנית), קפה (שגם בו מספר מעכבים), וחלב (העשיר בסידן וזרחן). זה לא שאת צריכה לוותר על אלו לחלוטין, אלא שכדאי לשמור שעה לערך (לפחות כך שמעתי) בין צריכת מקור חזק לברזל לבינם. 2. יש שתי צורות של ברזל במזון, האחת מכונה heme והשניה non-heme. הראשונה קיימת רק במזון מן החי ונספגת טוב יותר מהשניה, אך באופן כללי כ-90 מהברזל שאדם ממוצע מקבל בתזונה היא מסוג non-heme (כלומר מן הצומח), ולא קשה לקבל מנות עוד יותר גדולות של ברזל שכזה ממקורות צמחיים שיספקו את הצורך במינרל. להלן כמה מקורות צמחיים טובים לברזל: - ברוקולי. - קטניות מבושלות ותוצריהם, כולל: שעועית ירוקה \ שחורה \ אדומה, טופו (שלא מועשר בסידן), אפונה. - זרעי חמנית. - ארטישוק. - דגניים מלאים, כולל: שיבולת שועל, אורז מלא, חיטה מלאה (ותוצריהם). 3. לנשים יש צורך במעט יותר ברזל בתזונה מאשר גברים (שאינם מאבדים דם מדי חודש...). לפיכך, כדאי לשים לב ולצרוך מזונות עשירים בברזל, תוך שנמנעים ממעכבי ספיגה ומקפידים לצרוך מעודדי ספיגה (בעיקר ויטמין C, הנמצא בעושר ברוב הפירות - בייחוד הכתומים, הצהובים והאדומים ובירקות עלים). בהצלחה!