עזרה בניתוח פעלים.

צטלע

New member
עזרה בניתוח פעלים.

איך הייתם מנתחים את הפעלים האלה: لم ثردي והניקוד של הפועל- על הת' פתחה, ועל הר' והד' כסרה. אני חושבת שהשורש הוא رود וזה עתיד מג'זום, אבל הפועל לא מסתדר לי בשום בניין... اتعدن כאן על הא' יש כסרה, על הת' יש דגש + פתחה, על ה-ע' פתחה, ועל הד' סוכון ועל הנון פתחה. תודה מראש :)

shi1she

New member
וואו מתחילים לשכוח אחרי שלא נוגעים בערבית 6

חודשים...חחח אז את ההסבר אני לא יכולה לגמרי להגיד לך כרגע כי אני צריכה להיזכר, אבל כעיקרון הפועל הראשון זה אכן עתיד מג'זום והבניין הוא בניין ראשון וזה השורש שאת חושבת - את צריכה לבדוק במילון האם אכן השורש הזה קיים בבניין ראשון, אם לא זה אולי ע"י יענו במקום הو - ي למרות שאני לא מאמינה גם הפועל הזה זכור לי איפה שהוא במהלך שיעורי ערבית.... בכל מקרה גם אם את לא יודעת איזה בניין זה תלכי על דרך השלילה - בניינים 2-4 זה לא יכול להיות כי פ' הפועל שלהם בעתיד מנוקדת תמיד בדמה, וכאן היא בפתחה. בניין 5 לא יכול להיות - כי צריכה להיות שדה, 6 גם לא, כי צריכה להיות אליף, בניינים 7-10 לא יכול להיות בגלל שגם בהם אין בפועל הזה את הסימנים המאפיינים של הבניינים (נ' בבניין 7, ת' בבניין 8 س ב 10) בקיצור מה שנשאר זה רק בניין 1. וזה כמובן גוף נוכחת. הפועל השני הוא בניין 8 - כמעט תמיד כשיש לך צורה כזאת עם ت ושדה עליה בהתחלה - זה בניין 8. כשיש שדה על הת' בבניין 8 זה בגלל התלכדות עיצורים - זה יכול להיות שני ת', או בצורה מיוחדת התלכדות של ا ושל ت כמו בפועל اتخذ (שורש اخذ) אבל לרוב זה בגזרת פ"ו התלכדות של הו' וה - ת' = לכן גם כן זהו המקרה השורש הוא - وعد בניין 8 עבר נסתרות - ובכל מקרה תבדקי תמיד במילון - שאכן השורש הזה קיים בבניין הזה. וואי כמה חפרתי על שני פעלים....חחח סליחה :) ועוד אמרתי שאני לא יכולה להסביר...
חחח(תתארו לכם מה היה אם כן הייתי יכולה להסביר...)

צטלע

New member
תודה רבה!

בקשר לפועל הראשון באמת שללתי הכל ונשארתי עם בניין ראשון ואז שבדקתי במילון ראיתי שאין שורש כזה בבניין ראשון. אבל עכשיו שבדקתי שוב באותו השורש ראיתי שאחת הצורות שמופיעות שם היא הצורה המיוחדת בגזרה הזו לבינוני פועל של בניין ראשון, אז אני מסיקה שהשורש כן יכול להופיע בבניין ראשון, וכנראה שזו התשובה באמת. ובקשר לפועל השני, גם חשבתי על בניין 8.. ובאמת חיפשתי בשורש הזה (ולמען האמת כל התרגיל הוא על הגזרה הזו), הבעיה שבמילון לא מופיע שהשורש הזה קיים בבניין 8. גם ניסיתי לחפש לפי עבר נסתר של הפועל הזה.. ואין כלום. :\ ותודה רבה שוב!! :)

Nunaye

New member
תשובה

בואי נלך שלב שלב: 1. זיהוי הזמן - כמובן עתיד מג'זום. 2. זיהוי הגוף - קל לזהות שהגוף הוא נוכחת, בשל אות האיתן ת' וסיומת ين (שבה ה-ن נפלה בשל העתיד מג'זום). 3. זיהוי הבניין - אות האיתן מנוקדת בפתחה לכן ניתן לשלול את בניינים 2-4. בניין 5-6 נשללים מכיוון שחסרה ה-ت שמאפיינת אותם. לבניין 7 חסרה ה-ن המאפיינת אותו. לבניין 8 חסרה ה-ت המאפיינת אותו, ולבניין 10 כמובן חסרה ה-س. נותר לנו בניין ראשון בלבד. 4. זיהי השורש - גיזרת השלמים - נשללת מכיוון שלאחר הורדת המוספיות למינהן אנו נשארים עם שתי אותיות שורש בלבד. גיזרת לו"י - נניח שהשורש הוא ردو --> היה אמור להיות *لم تردوين אולם לפני אם קריאה ي ל' הפועל תיפול ולכן צריך להיות ---> *لم تردين, אך בגלל המג'זום ה-ن תיפול ונקבל ---> لم تردي. אותו הדבר אגב יתקבל אם היינו מניחים שהשורש הוא ردي. התוצאה היא בדיוק כמו שרצינו שתהיה, אבל עדיין חשוב לחפש במילון שהשורש הזה בכלל קיים בבניין ראשון. חיפשנו, והתברר ששורשים אלו אינם קיימים בבניין ראשון, לכן הגיזרה נפסלת! גיזרת עו"י - נפסלת מכיוון שאין סיבה להשמטת ע' הפועל, הפועל היה צריך להיראות כך: لم تريدي. גיזרת הכפולים - שורש ردد - הצורה נראית אפשרית, אולם צריך לבדוק את ניקוד ע' הפועל העתיד ולראות האם הניקוד תואם את מה שיש לנו. בדיקה במילון מראה שניקוד ע' הפועל של שורש זה הינו בצ'מה, ולכן אפשרות זו נפסלת. גיזרת פו"י - הגיזרה האחרונה שנותרה לנו. ניקח את השורש ورد. היה אמור להיות *لم توردين. ה-ن נופלת מהמג'זום, ה-و נופלת לפי חוקי הגיזרה. נקבל אם כן لم تردي. צריך לבדוק מהו ניקוד ע' הפועל בעתיד, ובדיקה מראה שהניקוד הוא בכסרה. ישנה התאמה! אם כן - עתיד מג'זום, נוכחת, בניין ראשון, ورد. במקרים שנראה שיכולות להיות שתי אפשרויות צריך לבדוק במילון האם השורשים קיימים בבניין הספציפי. הרבה פעמים יכולה להיות יותר מאפשרות אחת. מקווה שעזרתי!

צטלע

New member
תודה :) עזרת לי מאוד!

באמת בכלל לא חשבתי לכיוון פו"י, וזו הייתה טעות. חח לגבי הפועל השני, האם אתה יודע אם באמת השורש وعد לא יכול להופיע בבניין 8?

Nunaye

New member
אממ

שירן אמרה הכל נכון, וכמעט בכל המקרים השורש הוא בגיזרת פו"י. אני גם חיפשתי במילון את הפועל הזה, ולא מצאתי. יכול להיות שזוהי צורה מלאכותית של פועל, של שיבוץ שורש מסויים בבניין מסויים. השורש تعد לא קיים בכלל, לכן זה חייב להיות وعد.

למעלה