עזרה לפסח

עמרי87

New member
עזרה לפסח

שבת שלום לאנשי הפורום, קודם כל נתחיל בהתנצלות על ההתפרצות שלי לפורום. לפני כשבוע וחצי גילתי את הקונספט של פורום... כן, מעט באיחור. יצא לי בתקופה הקצרה הזאת לעיין מעט בפורום אלצהיימר ובהודעות שנכתבו בו. קודם כל אני מצטער על סבלכם ועל סבליהם של בני בתכם (אם יש בכך איזושהי נחמה) - אך לפי ההודעות והתגובות שקראתי נראה שאתם עושים עבודת קודש ומטפלים באהוביכם בדרך מופלאה. החלטתי לבסוף לרשום הודעה משום שאני זקוק למעט עזרה. אני גם מוסיף מעט רקע מקדים - גם כמעין פורקןוגם במידה וזה יעזור לענות על השאלה (יש ברקע מעט כעס על המשפחה והמצב בכלליות ואני מתלונן בו הרבה, אני מודע לזה). אני כבר יודע על עצמי שאני יכול להיסחף מעט ולכן, במידה והרקע ארוך מדי אשמח אם בכל זאת תענו על השאלה שלי ותעזרו לי למצוא פיתרון גם אם יש צורך לדלג על הרקע. ההודעה מסתבר ארוכה מדי מכדי לפרסמה על כן אני מחלק אותה לשני חלקים. הרקע והשאלה. תודה מראש.

עמרי87

New member
הרקע

רקע: סבתי חולה באלצהיימר. המחלה אובחנה לפני כ 6 שנים ולצערי ילדיה (דּוֹדַי ואמי) הכחישו זאת. המחלה אובחנה באיזושהי מעבדת זיכרון והטיפול היה איזשהו כדור שאמור היה למנוע הדרדרות מהירה של המצב. באותה תקופה עברה סבתי ניתוחים אורטופדיים (בהרדמה מלאה) וילדיה החליטו כי בעיות הזיכרון שלה נובעות מגילה ומההרדמה בלבד! רק לאחרונה, לאחר הרעה במצבה, החליטו לקחת אותה לבדיקה חוזרת ולאחר ששוב נאמר להם שמדובר במחלה הם החלו לקבל את העובדות. אני אדם סקרן מטבעי וגם קצת חסר אמון ועל-כן עוד לפני 6 שנים לקחתי את תוצאות הבדיקה וגילתי שיש לסבתי אלצהיימר. כל פעם שניסתי להעלות את הנושא בפני דודי ואמי ניכנסנו לוויכוחים גדולים וצעקות וריבים ובסופו של דבר הרוב ניצח את המיעוט ותמיד נקבע שאני פסמיסט (ושקרן). לפני שלוש שנים (בפסח), נפלה סבתי ממיטתה והייתה צריכה ללכת למיון - עקב "הטיפול המסור" שנותנים לה ילדיה נוצר מצב שאמי ואני הם אלו שלקחו אותה למיון (כ3 שעות לאחר המקרה). סבתי גרה בסביבת ירושלים, באותו ישוב יחד עם ארבעה משמונת ילדיה, עוד שלושה (בינהם אמי) בירושלים, ובן אחד בעוד ישוב בסביבה. כאשר הודיעו לאמי על המקרה היינו כרבע דרך לצפון המדינה ולכן לקח לנו כל כך הרבה זמן להגיע אליה. ברגע שהגענו וראינו את מצבה הזמנו אמבולנס (ומסתבר שבצדק כי אכן הנפילה גרמה לבעיה). אמי ואני נסענו עמה באמבולנס (באותו הזמן הייתי במד"א והצוות הכיר אותי ונתן לי לשבת עמה מאחור בזמן שאמי מקדימה) וראיתי את התיק הרפואי שלה - וגם בו היה רשום כי מבין בעיות אחרות סובלת סבתי מאלצהיימר. - שוב כאשר העמדתי עובדות אלו כנגד בני המשפחה נוצרו בעיות והוחלט שסבתי לא חולה. לאחר המקרה הזה, וכמו-כן בתקופה הזאת הזיכרון של סבתי כבר היה עוד פחות טוב מזה שבאבחון הקודם, החלטתי להתעלם ממשפחתי ולטפל בסבתי "כמו שצריך" (או לפחות כמו שחשבתי שמתאים למצב) - החלטה שהגיע מאוחר מדי מצדי. מעט מאוחר יותר באותה השנה עברנו לישוב שסבתי גרה בו וגם הוצאתי רישיון. כך שהייתי מבקר את סבתי לעיתים תכופות, הייתי עושה לה קניות ומסדר את ביתה, יושב איתה בסבלנות ומסביר לה וחוזר על עצמי עד שהיה צורך ואף מנקה לה את הבית - משום שלא הייתה מסכימה להביא אדם זר שיעשה זאת. עוד אחרי שהתגייסתי הייתי ממשיך לבוא אל סבתי כשהייתי יוצא (שיש ושבת), עושה את הקניות, הסידורים והשטיפות. לצערי במהלך השירות נפגעתי בגבי (לא משהו הירואי, דווקא בטירונות), עוד בהתחלה הייתי ממשיך לטפל בסבתי אך בשלב די מוקדם מצבי החמיר ואף הגעתי לאישפוז, שחררו אותי מהצבא (למעשה הוציאו אותי בכח - אני סרבתי להשתחרר אך ללא הועיל), ולבסוף נאלצתי לעבור ניתוח גב (שלא הצליח) - כך שלצערי הרב איני נוהג ,אני לא יכול לסדר אחריה, לעשות לה קניות וכמובן לא לשטוף את ביתה. - כל זאת לפני שלקחו אותה לבדיקה החוזרת וסוף סוף קיבלו את העובדות. אין לי מילה במשפחה, משום שהם מלאי כבוד וגאווה - ואני רק "נכד", לצערי איני יכול לעשות הכל במקומם כמו בעבר(בגלל מצבי) ולא ניתן לשכנע את סבתי כי היא זקוקה לעזרה של זרים (לא עוזרת, לא "פיליפיני/ת", ואפילו לא מטב"ית) - ילדיה כנראה קיבלו את גאוותם ממנה. היא כרגע במועדון בימי חו"ל דבר שעוזר לה עד מאוד, ישנה שם גם אחות (שעד לא מזמן גם לא הסכימה לתת לה את "כדורי הזיכרון" - אבל עכשיו כן) וסבתי נהנת שם והיא גם מכירה את רוב האנשים עוד מילדות וגם מלפני שעלתה ארצה. סבתי לא יודעת קרוא וכתוב דבר שמקשה עלינו עוד יותר. ולצערי אע"פ שהיא שוכחת דברים רבים היא זוכרת שיש לה בעיית זיכרון, והיא נכנסת לדיכאון מזה. אני חייב לציין שיש למשפחתי חלק גדול בזה - משום שכשהחלה לשכוח, במקום לענות לה מספר פעמים על כל דבר היו מתווכחים איתה שעות על כך שכבר הסבירו ושהיא שוכחת המון! מצבה של סבתי עוד מחמיר כמובן ואנחנו מתחילים לקבל שיחות טלפון ברגע שהשחר עולה (דבר שמקדים ומקדים) - בד"כ אני הייתי עונה לטלפון - שאר בני הבית כבר היו יוצאים לעבודה או ללימודים ובגלל הבעיות שלי אני הייתי בבית. מדובר בשאלות פשוטות כמו איזו יום היום? והאם יש מועדון? דברים שאני מסוגל לענות עליהם וגם עשיתי זאת בשימחה (הרגשתי "מועיל"), אך סבתי מתנצלת ומרגישה לא נעים עם כך שהיא עושה את השיחות הללו ולכן צריך לענות לה בחיוך ושמחה וכו' - מה שאני מקווה שהייתי עושה. אבל עכשיו היא כבר מתקשרת ומעירה את הורי ואמי (שעברה מספר ארועים מוחיים - קצת חסרת סבלנות וקשת הבנה) ואני לא בטוח שהיא יכולה להיות עדינה ונחמדה אל אמהּ כמו בעבר. יש לי המון רעיונות כמו להכין לוח בחדר השינה שלה ולטלות שם תמונות ומספרים ולאט לאט ללמד אותה שנאמר, אם יש מספר אחד אז יום ראשון ואם יש תמונה של מועדון אז יש מועדון היום ואם יש נרות שבת אז יום שבת ולא הולכים למועדון. אבל בכדי לגרום לדבר כזה לעבוד צריך שמישהו יחליף את התמונת והמספרים כל יום ואני יודע שדודתי שגרה דלת ליד סבתי (שקיבלה את הבית הזה מאחיהּ ואמהּ בתמורה לטפל בסבתי) לא תעשה זאת, ואני לא מסוגל להגיע אל סבתי כל ערב ולהחליף. כך שאני במבוי סתום. האם יש לכם איזשהן הצעות בשבילי? אני מרגיש ממש רע עם עצמי שסבתי לא מקבלת את הטיפול שהיא ראויה לו, ובמיוחד שאני לא מטפל בה - וכשאני הייתי קטן היא הייתה מטפלת בי ואני כל הזמן הייתי ישן אצלה בחופשים וברגע שלמדתי מה זה אוטובוסים גם הייתי נוסע אליה עצמאית ובלי להיות תלוי באף אחד. ד"א כל ההתבכיינות הזאת היא עוד רק ההשתפכות שלי כחלק מהרקע. השאלה שלי דווקא קשורה לפסח ואשמח אם בראש ובראשונה תוכלו להתייחס אליה, לצערי הרב אני מבין שאתם בעלי ניסיון - ואני זקוק לכם.

עמרי87

New member
השאלה

השאלה: הפסח מתקרב וסבתי אדם דתי היא נוהגת לשמור על כשרות (אי אכילת חמץ, החלפת כלים, שטיפת הבית וכו'). שנה שעברה אמי עוד הייתה מסוגלת לאחר הטיפול בבית שלנו ללכת ולסדר את הבית של סבתי לפסח. אך השנה אמי כבר מותשת וכאובה ואינה מסוגלת לעשות זאת. אנחנו נאלץ להביא אדם זר שיעשה זאת (כי שאר בניה ובנותיה של סבתי עצלנים ואגואיסטים מכדי לטפל בה והם רק יודעים "לנבוח" הוראות אחד על השני אך אף אחד לא עושה את הנדרש) וסבתי לא תסכים. ובמידה ונצליח לשכנע את סבתי להביא אדם זר במיוחד בשביל הפסח אנחנו ניתקל בבעיה של הכשרות. במידה ונחליף לסבתי כלים היא תדבלבל מאוד ותתחיל להאשים את כולם על שגונבים ממנה. ומצד שני אם לא נחליף כלים ונניח לה חבילת מצות על השיש היא תכעס. כמו-כן סבתי נולדה וחונכה כאדם דתי ואנחנו לא רוצים לגרום לה לעשות משהו שהיא האמינה שהוא אסור בגלל מצבה. העלתי רעיון להביא אותה אלינו במהלך החג, ובינתיים אמי מסכימה לכך, עד שהיא תשנה את דעתה. בפעם האחרונה שהבאנו את סבתי לכאן לשבת היא התעוררה בלילה ולא ידעה היכן היא נמצאת ונכנסה קצת ללחץ. אני לא רוצה לגרום לסבתי לבלבול , לחץ או פחד. אני לא רוצה לשקר לה ולומר לה שזה לא פסח (וגם זה יהיה קשה להסביר לה איך זה שאין מועדון אבל זה לא שישי שבת). חשבתי על אולי לתלות בחדר שהיא תישן בו תמונה של אמי שהיא תדע שהיא נמצאת אצלה כשהיא מתעוררת בלילה וכו' מה נראה לכם שכדאי לי לעשות? אני ממש בדילמה? כמו-כן במהלך החג יבואו לישון אצלנו קרובים מצד אבי ואנחנו חוששים שלא יהיה מספיק מקום לאכסן את כולם וגם אמי מתביישת במצב של סבתא (גם על זה אני כל הזמן נאלץ להתווכח איתה שאין מה להחביא את המצב ושסבתא לא עושה את הדברים במכובן בכדי לבייש אותכם או להעליב ולפגוע במישהו אחר). חשבנו על להעביר את סבתא לאותם יומיים לילד אחר שלה. האם מצב כזה יגביר את הבלבול? מה לדעתכם כדאי לעשות? במידה ועוד לא מאסתם בהודעה הארוכה הזאת, יש לי עוד שאלה אחת לא קשורה לפסח: בנותיה של סבתי תמיד רבות בינהן, כל שבוע זוג אחר של ילדים לא מדבר, אין בינהם תיקשורת וכל אחד מפיל משהו אחר על השני. במקרה של הנשים בדר"כ נוצר מצב שבו בת אחת לא עושה את "המוטל עליה" בטיפול על סבתי והיא מאשימה את השנייה וכו'. הנפגעת היחידה ממצבים אלו הם סבתי - והמצבים הללו, כל הזמן קורים במשפחה. אין שום סיכוי לאחד את המשפחה בנושא הזה ואני גם לא יכולה לבקש מאמי לקחת את הכל על עצמה כי קשה לה. האם בעניין הזה ישנן הצעות שהן? מתנצל על אורך ההודעה, על כל התלונות שלי ועל הכעס, בתודה מראש, עמרי

קורנית

New member
לא ממש תשובה

ואין דבר מעצבן מזה. מצטערת.... גם אנשין דתיים יאמרו שרך ארץ קדמה לתורה. רובם, בכל אופן. אז... אם סבתא לא תשמור כלכך על חוקי הכשרות לפסח.... לא נורא. תזכיר שפסח, ותשאל מה היא רוצה לעשות. אם היא עוד מבינה - תעשו יחד... את המינימום. אל תנקה בטירוף, רק בכאילו. אם לא תרצה להחליף כלים - ממש לא נורא, או שאל תחליף מראש ותספר שהגעלת אותם. לא יפה לשקר, נכון? כן יפה. זה מציל חיים ושפיות. ודבר נוסף. אני לא הייתי מעבירה אותה.זה לא עניין של חיים ומוות, ואפילו לא קרוב.

עמרי87

New member
תודה

אע"פ שלדעתך זאת לא הייתה תשובה זה גרם לראש שלי להתחיל לעבוד אז אצלי זה נחשב :) תודה רבה על התשובה ובכל מקרה תודה בכלל על ההתעניינות ועל תגובה. אני מחפש מעט לשתף אנשים בבעיות שלי וקבלת תגובה עוזר מאוד. בקשר להעברתה, יש לי עוד כמה שאלות שאני מוסיף לשרשור ואשמח לחוות דעתך!

נילי41

New member
../images/Emo20.gif הי עמרי ../images/Emo24.gif

אני מצטרפת לתשובתה של קורנית בקשר לפסח. במצב שאתה מספר שסבתך נמצאת בו באמת אין צורך להקפיד איתה כל כך. אם היא תזכור ותבין שפסח ותרצה להקפיד אז כדאי לעזור לה ואם לא, אז לא להזכיר לה ולא לגרום לה להצטער ולתת לה להתנהל כמו שהיא מבינה. באופן כללי, ברוך בואך לפורום העצוב שלנו. אנחנו כאן מצטערים על כל מצטרף חדש ויחד עם זאת מקבלים אותך בהבנה ובחיבוק חם. איני זוכרת אם כתבת שאתה עוקב אחרי הפורום כסמוי, אך אם לא, אני מציעה לך לעבור על דפי הפורום אחורה ולהתרשם מהבעיות והעניינים שמועלים בו. תמצא בו הרבה תשובות לכל מיני שאלות שלבטח מטרידות אותך ואולי גם את משפחתך וכמו כן קישורים למאמרים בנושא אלצהיימר והטיפול במחלה. כמו כן יש אפשרות לפנות לעמותת אלצהיימר שגם לה יש אתר באינטרנט ולהשתתף בקבוצת תמיכה שהעמותה מקיימת כמעט בכל מקום בארץ. בנוסף יש לעמותה קו חם שאפשר לפנות אליו בשאלות ובבעיות ענייניות. הכתובת של אתר העמותה הוא http://www.alz-il.net/ ובו תמצא הרבה אינפורמציה מועילה. בעיקרון, במצב של סבתך, עליכם לפנות לשירותי הרווחה באזור מגוריכם ולדאוג שעובדת סוציאלית תכיר את המקרה. היא גם תדריך אותכם בבקשה לחוק סיעוד כי לסבתך מגיע חוק סיעוד שבו היא תהיה זכאית לשעות מטפלת שבועיות שהביטוח הלאומי ישלח לה או לביקור במרכז יום על חשבון הביטוח הלאומי. יש למלא טפסי בקשה שהעו"ס תעזור לכם למלא והכי חשוב, בזמן ביקור אחות מטעם הביטוח הלאומי כדי לקבוע את מצבה חייב להיות נוכח אחד מבני המשפחה, רצוי אתה, שיידע לספר לאחות על הקשיים והבעיות וגם ידאג שהתשובות שהסבתא תיתן לא "יקלקלו" לכם את חוות הדעת. למשל, אם ישאלו אותה אם היא לוקחת לבד את התרופות היא בטוח תענה "כן". אבל אם תבקש מהאחות שתשאל אותה איזה תרופות היא לוקחת, ייתכן שהאחות תיווכח שהיא לא כל כך מתמצאת בתרופות. (זו רק דוגמא, זה יכול להיות כל דבר אחר...). בכל אופן, אתם חייבים לקבל בשבילה עזרה ואולי אז גם המשפחה תבין שהיא באמת חולה וזקוקה לעזרה גם מהם. עומרי, אתה נכד מאוד מיוחד ורגיש ומאחלת לך ולסבתך שתקבלו את כל העזרה שמגיעה לכם במהרה. שבוע טוב

עמרי87

New member
תודה

תודה רבה על כל העזרה. כבר עכשיו החלתי בתהליך לברר על זכאותה של סבתי, משום שאני יודע שהיא מקבלת (בגלל הבעיות האורטופדיות שלה) עזרה מהביטוח הלאומי - ומשום שהיא לא הסכימה למטבי"ת הם המירו את זה בעזרה במעון יום לקשיש. אני מוסיף "המשך" לשאלתי (עקב ביקור אצל סבתא אתמול) אשמח לתגובתך.

עמרי87

New member
המשך לשאלה

קודם נתחיל עם שבוע טוב ורגוע לכולם. אני מודה על העזרה והעצות שנידבתם לי, אשתדל לשכנע את עצמי לפעול בדרכם. לצערי בנושא זה תקף הפתגם: "אין חכם כבעל ניסיון". אע"פ שאני מודע למחלה עדיין קשה לי לקבל את ה"סבתא החדשה" - כנראה משום שהמחלה אצלה היא כתהליך, בשלבים - דבר שמקשה עליי לקבל שינויים כדוגמאת זה שסבתא שהייתה שומרת כשרות בפסח כבר לא זוכרת שבקרוב פסח. ביקרתי את סבתי אתמול ודווקא הופתעתי מ"צלילותה". היא זכרה מדוע נגמר לה הכסף בארנק (אע"פ שלא זכרה שהוא נגמר לה) ואף זכרה היכן שמה את מה שקנתה ושהיא קנתה זאת לחג הפסח שקרב... כמובן שמה שקנתה חסר שימוש ושהיא לא זוכרת בדיוק מתי פסח. כמו-כן מסתבר שסבתא הסכימה ביום שישי (האחרון) שיביאו לה עוזרת ("בשביל הפסח"). העוזרת הגיעה אליה עם התינוק/ת שלה, וסבתי כנראה התעסקה עמו/ה מעט משום שלא גירשה את העוזרת. מעין ניצחון קטן. לא זכור לי, מאז שהפסקתי לעזור בניקיונות בימי שישי, מתי הייתה הפעם האחרונה שהגענו לסבתי ביום שבת ואמי לא הייתה צריכה לנקות לה את הבית לפני הגעתם של שאר ילדיה של סבתי. בקשר לשאלתי לחג. סבתי אדם דתי - מאז ומתמיד שמרה על חגים ושבתות, כשרות וכיוצ"ב. את החג סבתא תעשה אצלנו בבית יחד עם עוד שתיים מדודותי. אני בטוח לחלוטין שסבתי, בגלל שנהיה בסדר ובגלל שתהיה אצלנו בבית עוד בשעות הלילה לא תסכים שיסיעו אותה חזרה הביתה (כי זה שבת) והיא תשן אצלנו. השאלה, במקרה כזה הוא האם ביום למחרת בכל זאת להחזירה לביתה או משום שכבר נמצאת אצלנו כדאי להשאירה עד סוף החג. הבעיה הגדולה שלנו היא בלילות, במהלך היום נהיה בבית וסבתא מזהה את כולנו ואני בטוח שהיא גם תזהה היכן היא נמצאת. אך הבעיה היא בלילה, כאשר אנחנו ישנים וסבתא תתעורר ולא תדע היכן היא. כבר ביקשתי מאמי לקחת חופש מהעבודה בכל ימות החג על-מנת שתוכל לבלות אותו עם אמהּ וגם למקרה ובו היא תאלץ להתעורר מספר של פעמים בלילה ולא תוכל ללכת לעבודה בבוקר. אנחנו מעולם לא הכרחנו את סבתי לשמור שבת/כשרות, כאשר מגיע יום שישי היא יודעת שמדובר ביום שישי כי אין מועדון וכי אחותי (מאז שאיני יכול) מביאה לה קניות (ולאחרונה דודתי הבכורה אף עוזרת לסבתי לבשל לשבת) אז היא יודעת שצריך להכין את השבת ולבסוף להדליק נרות. וכאשר היא מתעוררת ביום שבת היא רואה את מגש הנרות ליד הטלפון אז היא מודעת שיום שבת והיא לא מתקשרת לבדוק איזה יום היום והאם יש מועדון לפעמים, עד החורף האחרון, היא עוד הייתה יורדת לבית הכנסת - אני מקווה שעכשיו כשמזג האויר ישתפר היא תחזור לעשות זאת ושמזג האויר הייתה הסיבה היחידה להפסקה. כמו-כן גם לאורך השנים האחרונות, לאחר שחלתה, כאשר אומרים לה שהיום ערב חג ולוקחים אותה לחגוג אותו אצל אחד מילדיה היא יודעת להתארגן ואף להכין תיק לשינה אצלם - היא מתחילה להתארגן וכאשר היא מתחילה להתבלבל שוב היא מתקשרת עוד רואה נאמר את התיק או בגדים חגיגים מוכנים וזוכרת שיום חג היום. כל בוקר היא מתקשרת לבדוק איזה יום היום, האם יש מועדון וכו'. אז אומרים לה בבוקר שיש חג. אתמול דיברנו עם סבתא והיא אף אמרה להביא את העוזרת שוב שתנקה את המטבח ואמרה שנחליף לה כלים. אנחנו נשמח לעשות זאת - במידה והיא עוד מסכימה לכך. אנחנו רק חוששים מהתגובה שלה אחרי החלפת הכלים, והבלבול שזה יצור אצלה. שוב, תודה מראש והתנצלות על כך שאני מוסיף את בעיותי לחייכם. אני יודע שאין לי ניסיון רב אבל אני חייב לציין במקרה ויש עוד אנשים שצופים מהצד כמו שאני עשיתי בשבוע האחרון שבהתחלה של המחלה כדאי מאוד להכניס את האדם למסגרת שהיא (כמו המועדון שסבתי הולכת אליו). השיגרה עוזרת וכאשר השיגרה נשברת אז הם מודעים לכך שיש ארוע מיוחד באותו יום.

ronnyw

New member
שלום לעמרי !!

קודם כל, כמו לכל חדש לנכנס לפורום, צר לי שגם אתה מצטרף למשפחה הלא שמחה שלנו... שלוש הארות (ב- 'א') שקפצו לעיני מיד כשקראתי את כל הודעותיך: א. אתה אדם נדיר. לטובה. ב. המשפחה שלך נדירה. לרעה. (ואולי לא כל כך נדירה, כי כבר מזמן הבנתי שהרבה משפחות רבות ילדים - הן גם רבות מריבות וסכסוכים.) ג. הינה עוד מקרה של משפחה שאינה קוראת את הכתובת על הקיר !! לא ברור אם זה מטמטום או מרוע (חוסר רצון להתמודד) אבל אתם באיחור גדול !! בכל אופן, כפי שכתבת בעצמך, קשה להאמין שאתה, הצעיר, תצליח להזיז את כל המשפחה הגדולה והמסוכסכת שלך. תעשה את המעט שאתה יכול (כפי שאתה עושה) וזהו. אל תתיסר אם זה לא מצליח, הזמן יוכיח שצדקת... ולגבי עצם השאלות: יש לך שאלות לטווח הקצרצר - היום ומחר (התמודדות עם השאלות הטלפוניות וכו'), לטווח הפחות קצר (פסח) ולטווח הארוך (מה לעשות איתה?!!) בכל אחת מהתשובות לכל אחת מהשאלות יש כמה דברים במשותף: סבתך לא תשתף פעולה !! היא אינה מודעת למצבה, היא רואה מציאות אחרת, היא תבין למה אתם נטפלים אליה. צריך לכפות !! צריך להתייחס אליה בדיוק כמו שמתייחסים לילד בן 2: קובעים לו מה ללבוש, איזה תרופות לקחת, איזה סדר יום לנהל ואיפה לחיות. זה חלק מאוד קשה עם התקדמות המחלה, כי זה לא מתאים לאוירת "כבד את הוריך" שאיתה גדלנו. קשה לנו להחליט עבורם, קשה לנו לתפוס עד כמה הם לא יודעים בעצמם מה טוב להם. אבל חייבים !! המשך - במסר הבא.

ronnyw

New member
המשל מסר לעמרי.

ועכשו לעצם השאלות: ושתהיה מוכן מראש: אין פתרון טוב !! כולם פתרונות רעים וקשים. עליכם לבחור את הפחות גרוע. הינה האפשרויות שקיימות: א. מטפלת סיעודית צמודה. סבתך תתנגד, היא לא תסכים, היא תעשה הצגות, היא תשתולל, היא תאיים - אבל בסוף תשלים כמו כולם. היא תמשיך לחיות בביתה, בין ילדיה הרבים, פחות או יותר בשגרה שלה, עם המועדון, עם החברות. ב. סידור מוסדי. נשמע אכזרי, נשמע נטישתי ולפי הבנתי את משפחתך - זה לא ילך. אבל זה פתרון מלא לכל צרכיה ל- 24 שעות ביממה עד יומה האחרון. ג. סיבוב ילדים. החלטה גורפת בין כל ילדיה על מעין תורנות: כל חודש תעבור עם חפציה לגור בבית של ילד אחר. זה מבחן אולטימטיבי למשפחה. אם הבנתי נכון את משפחתך - היא תיכשל במבחן... ד. להמשיך כמו היום עד ההתדרדרות הבאה... כלומר - דחית ההחלטה (זו האופציה הקלה יותר, אבל הטפשית מכולן.). ההתדרדרות יכולה לבוא בכמה דרכים: יתכן שתיפול בבית ולא תצליח להזעיק עזרה, יתכן שתצא ותשוטט ותאבד בהרים, יתכן שתדליק גז ותשכח לכבות ואולי סתם תירדרדר לאט, תשגע את כולם, תאבד צלם אנוש עד שמישהו נוסף במשפחה (בנוסף לך) יבין שחייבים לעשות משהו... אתה יכול להבין לפי הצורה בה כתבתי, שלי נראית אופציה 1 כהכי פחות גרועה... עמרי, צר לי שאין לי פתרון קסמים עבורך. יש לך התמודדות כפולה - גם עם מחלת סבתך וגם עם אטימות של משפחתך. את תתיסר אם אתה לא מצליח - לצערנו לא הכל מצליח בחיים. העיקר - שתהיה בריא ושיהיה לך ולמשפחה המצומצמת והמורחבת חג שמח !!

עמרי87

New member
הלוואי והיה פתרון קסמים

הגעתי לפורום משום שאני מודע שאין פתרון קסמים, לצערי ולצערם של כולנו. קיבלתי ממך כמה "ניעורים" שבאו בצורה של מילים קשות ותוכן תקיף. גם על זה יש לי להודות לך. אני חייב להיות מעט מגונן על משפחתי, לא הייתי מגדיר אותם (או לפחות את רובם) כאנשים רעים. או לפחות הטיפול (או חוסר הטיפול של סבתי) לא נובע מרוע, אלא, חוסר רצון לקבל את המצב והבנה שלו. אני יודע שגם אני לא מקבל את המצב כמו שהוא - ואני חושב שהכעס הגדול שלי על המשפחה נובע, מלבד חוסר הטיפול בסבתי, גם בכך שהם יצרו מצב שאני הוא זה שצריך לקבל את המצב. דווקא אני ולא הם. הלוואי והעולם היה פשוט כל כך בהגדרה בין רע לטוב והיה ניתן להגדיר כך בני אדם. גם לי יש חסרונות ואני מודע להם, כמו שאני מודע לכך שלבני משפחתי יש יתרונות, רק חבל שלא בעניין זה. ישנו דבר אחד שאני חייב לשלול מדבריך. אני לא יכול לתת לדברים פשוט להיות. אני לא יכול לוותר על הטיפול שמגיע לסבתי, ולא רק משום שהיא סבתי. אני מאמין שאסור בשום פנים ואופן לתת למצב לא טוב להימשך. אני לא יכול לחשוב דברים כמו: "זה כבר קורה", "והזמן יוכיח" משום שככל שעובר הזמן האדם ממשיך לסבול. המצב, ומצויין שכך, רחוק מאוד מלהיות התעללות (כמו זו ששומעים בחדשות) אבל הוא עדיין יכול להיות טוב יותר. ואני לא יכול לומר, שזאת לא סבתי, זאת המחלה, היא כבר לא בן-אדם מלא ולכן לתת לה יחס מזלזל או שונה מזה שאני אתן לכל אדם אחר! אני יודע שבאותו הרגע שאומרים לסבתי שכבר ענו לה על השאלה (במקום לענות לה שוב על השאלה - בפעם המי יודע כמה) היא מרגישה לא טוב ואפילו מדוכא, אני לא יכול לראות ולו לאותו רגע קטן (עד שהיא שוכחת ושואלת שוב) את המבט שבעינייה. בקשר לפתרונות שהצעת, שוב תודה! זה באמת נראה כמו סיכום של האופציות שיש בפנינו. אני מאוד אשמח אם תתאפשר האופציה הראשונה! אני מתכוון לנסות לדבר שוב עם משפחתי (בתקווה במהלך החג שיבוא עלינו לטובה) ואולי עכשיו כשסבתי מתחילה לשים לב שהיא זקוקה לעזרה היא גם תסכים לדבר כזה ויהיה פחות כעס! לצערי נראה כאילו המשפחה נוטת לאופציה האחרונה. סידור מוסדי מרתיע אותי מעט, משום שאני שומע בחדשות (ואני יודע שאלו מקרים בודדים) על כל מיני מסכות של התעללויות שעוברים דרי המוסד. כמו-כן (וזהו סיפורון), סבתי רבתי ז"ל (אֵם סבתי) לא רצתה להגיע לבית אבות. היא חייה אצל סבתי (בתה הבכורה) מספר שנים (כשכבר הייתה בשנות ה90 לחייה) אך להבדיל מסבתי לא היו לה בעיות רפואיות שהם, לפחות לא שהיו ידועות לנו, ראשה צלול וגופה חזק. משפחתי (המצומצמת) ואני חיינו אז מחוץ לארץ וכאשר חזרנו לביקור היינו אצל דודי, ביקור לאחריו החליטה סבתי שהיא צריכה לארח אותנו והוחלט שסבתי רבתי תעבור לגור אצל בתה הקטנה. סבתי רבתי ביקשה לישון לילה אחד בבית סבתי כשאנחנו בביקור על מנת לראות את אמי (נכדתה) משום שאהבה אותה עד מאוד. אכן כך היה ולמחרת עברה אל בתה האחרת. במהלך התקופה הזאת דובר על להעבירה משם לבית אבות. אם אני זוכר נכון תאריכים, כחודש לאחר שחזרנו לביתנו מחוץ לארץ, נפטרה סבתי רבתי, יום לפני שהייתה מיועדת לעבור לבית אבות. אכן נכון הייתה דאז מעל גיל 90, אך אפילו דרשו הרופאים נתיחה לאחר המוות (מחשש שמותה לא היה טבעי) משום שהייתה בריאה לחלוטין - כמובן שהנתיחה לא מצאה דבר והמוות היה טבעי. כאדם בוגר ורציונאלי מה, אני יודע שזה נשמע כמו מעשייה או אגדה אבל זה קרה (לפחות לפי עיניו והבנתו של ילד קטן) ומאז שאני זוכר סבתי שלי אומרת שברגע שיוחלט על להעבירה למוסד היא מעדיפה למות.... כך שמבחינתי יוצאת אופציה זאת מכלל אפשרות. בכל מקרה שוב אני מודה על העזרה וההתעניינות. איני יודע בדיוק עם מה עלייך להתמודד אבל אני מקווה רק לטוב. ואע"פ שכבר הארכתי במילים יש לי עוד סיפור אחד קטן שאשמח לשתף ואולי אף יעלה חיוכון על פני הקוראים. סבתי - שכפי שכבר ציינתי אדם דתי, נוהגת להדליק נרות שבת מיום חתונתה - כבר כמעט 70 שנה. היא לא יודעת קרוא וכתוב או מילות של תפילה וקידוש מדוייקים ותמיד הייתה אומרת מה שנראה לה שמתאים למצב שבו/עליו מקדשים/מברכים. לפני בערך כעשור, באחת הפעמים שישנה אצלנו (כבר הייתה מעל גיל 70 - ועוד הייתה בריאה בגוםה ובנפשה), אמי ואני נכחנו לידה כאשר הדליקה נרות, ויצא לנו לשמוע את ברכתה המאוד מיוחדת: "אלוהים, מספיק לי עד גיל... 70, אל תתן לי לחיות הרבה, אני לא רוצה לחיות כמו אמא שלי זכרונה לברכה". כאשר הגיעה לגיל 80 השתכללה מעט ובהדלקת הנרות וביקשה להגיע לגיל 75, לישון ולא להתעורר. אני מאמין שזאת ברכתה כל יום שישי בסוף הדלקת הנרות :) יום טוב, שבוע נהדר, וחג שמח לכולכם ולכל בית ישראל!

ronnyw

New member
עוד מילה לעמרי

מצטערת אם הייתי חריפה מידי. זו דרכי בדרך כלל (אם עיינת במסרים קודמים) והאנונימיות של הפורום מאפשרת לי להיסחף... בכל אופן שתי עיצות שנכונות עוד בטרם תחליטו איך להמשיך (אולי ברורות, אבל בפורום אלצהיימר מותר לחזור שוב ושוב גם על דברים ברורים...): א. (כפי שכבר אמרת וכתבת בעצמך) הרגילו את עצמכם לא להתווכח איתה. כל מה שהיא אומרת שהיא רואה או חווה - הסכימו. מה שנקרא - זירמו איתה. אמרה שגונבים לה - תגידו "איזה אנשים רעים". אמרה שהיא צריכה ללכת לאספת הורים בבי"ס של הילד - תגידו "מיד יגיע משה להסיע אותך". תגיד שעכשו חורף - תגידו "כמה קר" וכו'. מקווה שהרוח ברורה. חבל על הויכוחים. הם מאוד מתסכלים ( הרי היא יודעת ב- 100% וודאות שגנבו לה. איך אתה יכול לאמר אחרת?!...) וחוץ מזה, גם אם תצליח לרגע לשכנע אותה שהיא טועה - היא תישכח את כל טיעוניך המלומדים אחרי דקותיים. לכן - לזרום ולא לריב. תנסה להעביר את המסר למשפחה כולה. אסור בתכלית האיסור לבוא אליה עם: סבתא תראי את מי הבאתי איתי היום... איך את לא זוכרת את XXX, הרי הוא הבן של השכנה/צבע לך את הגדר.... או: סבתא, זוכרת למי יש יום הולדת?... או: סבתא, מישהו טילפן אליך היום? או: "כבר אמרתי לך שלוש פעמים...." או: אבל את רואה שבאתי לבד, אז למה את שואלת על אשתי/ביתי... וכו' וכו'. שוב אני מקווה שאני ברורה. אל תיתווכחו איתה, אל תעמידו את הזכרון שלה במבחן, אל תתנהגו כאילו אתם בוחנים עד כמה היא זוכרת. ב. הערכו מבחינה בטיחותית: אם עדיין הולכת לבד - שימו לה תג עם שמה וטלפון של בן לשעת חרום. (יכולה ללכת לאיבוד !!). וודאו שלוקחת את תרופותיה בזמן ובמינון הנכון. וודאו שאוכלת בצורה מסודרת (המחלה משבשת את תחושת הרעב והשובע ואת תחושת הזמן). חשבו על בעית גז, אש (מעשנת? מדליקה נרות לבד או תמיד עם מישהו?) וכו'. כלומר - נסו להיות צעד לפני המחלה, ולא צעד אחריה... ועניין אחר לגמרי: איך היא בנושא כספים? מטפלת בעניניה לבד? מסתובבת עם מזומנים? יש לכם בקרה על מעשיה? נוטה להאמין לכל מיני שרלטנים? בכלל - היא מתגוררת כרגע לבד? אם כן - היא מוגנת? וכ' וכ'ו כפי שאתה רואה, טיפול בחול אלצהיימר מורכב מהמון דברים ואספקטים. שיהיה בהצלחה !!

עמרי87

New member
שוב תודה

אני חייב לציין, במידה ונראה כאילו נפגעתי מדבריך בהודעות הקודמות, ההפך הוא הנכון. דווקא חיזקתי את הנקודה שבאת בכזאת החלטיות! דווקא עייניתי בהודעות קודמות שלך שפורסמו בפורום (קודם שהגבת להודעותי) ואע"פ שבהודעות הראשונות מעט נרתעתי מהתגובות הבנתי די מהר שזאתי דרך טובה להחדיר למודע של השואל מעט יותר כושר החלטיות! אני מודע לכך שניסוחי מעט מעורפלים, בייחוד בעברית ואני רוצה להדגיש שאני שמח שהגבת בצורה זאת. וכמו-כן ההתגוננות שהייתה בהודעת התגובה שלי לא הייתה מאטימות אלא דווקא כי חשבתי שיש צורך להביע דעה נגדית לזו שהצגת (ולא הדרך שבה הדעה הוצגה). אני חייב לציין שהטיפים הבאים והדוגמאות שהבאת (כפי שאכן קרו כבר בזמנים האחרונים) עוזרים מאוד. אך אנו נתקלים במספר בעיות: א. סבתי אכן מאשימה אנשים בגנבה, כאשר היא מאשימה עוזרות, אנשים מבחוץ וכו' אנחנו מנסים לשתף עמה פעולה אך מפחדים לגרום לה לקיבעון בנושא ובכך לגרום לה להבריח עוד ידיים עוזרות, כפי שעשתה פעמין רבות לפני-כן. אך הבעיה הראשית שלנו היא כאשר סבתי מאשימה את בתה (שגרה בצמוד אליה) בגנבה. אנחנו מנסים להסביר לה שסבתא לא עושה זאת במכוון ושזאת המחלה שמדברת אבל העניין עדיין פוגע בדודתי (ובצדק) - בייחוד כאשר סבתי יודעת כי מדובר בדודתי ולא מדובר במצב שהיא לא מזהה אותה וחושבת שהיא גונבת ממנהנ. יתר על כן ישנה בעיה עוד גדולה יותר כאשר כבר יצא לי מספר פעמים לראות על מה מבססת סבתי את ההאשמות הללו. לצערי דודתי ניצלה את מצבה של סבתי בעניין בעיות הזיכרון ואכן הייתה לוקחת כסף מארנקה או "לווה" ממנה ברשות אך בלי להחזיר, וכשסבתי הייתה מספרת על כך לדודי ודודתי האחרים דודתי הייתה מתממת ומאשימה את זיכרונה של סבתי... נחשו למי יאמינו האחים?! רק לאחר שציינתי באוזניי אמי על כך שראיתי במו עיני דברים כאלה וכאלה חל שינוי כלשהו בעניין הכסף. לאחר שסבתי עברה ניתוחים אורטופדיים היו לה בעיות להגיע לבנק והיא אישרה לאמי גישה לחשבון שלה. מאז אמי מנהלת את כספיה של סבתי. בהתחלה היא הייתה מביאה את רוב המשכורת לסבתי בתחילת החודש ושומרת מעט לחשבונות. לאחר המקרים עם דודתי, ושנעלם הכסף (גם סבתי נהגה להחביא ולפזר אותו בכל הבית), הוחלט שכל שבוע נבדוק את ארנקה של סבתי ונדאג שיהיו בו כ 200 שקלים, על-מנת שלא יווצר מצב שתרצה לקנות משהו (שטותי וחסר חשיבות כלל שיהיה) אך לא יהיה עליה כסף והיא תרגיש לא נעים. אסרנו על סבתי לסוע באוטובוסים (כך שהיא לא יכולה לצאת מהיישוב - ובו כמעט כולם מכירים אותה) - כמו-כן מאז שהיא הולכת למועדון על בסיס יומי כבר אין לה את הרצון לסוע מחוץ ליישוב. בד"כ הייתה נוסעת לבנק אך היא הבינה שאמי אחראית מספיק בכדי לטפל בזה. היו מקרים בהם עוד הייתה פתאום מחליטה לסוע לבנק והיא הייתה מגיעה אך אמי כבר הוציאה את הכסף ונתנה אותו לסבתי והיו נוצרות בעיות גם בסניף עצמו. עכשיו זה כבר הסתדר. משום שסבתי מעולם לא ידעה קרוא וכתוב עוד כשהייתה צעירה כבר שמו לה ילדיה פתק בתיק ובתעודת הזהות על איך ליצור קשר ועם מי במידה ויש בעיה, ומשום שזה עמה מאז ומתמיד אנחנו די בטוחים שהיא תדע להשתמש בו -למזלנו עוד לא נוצר מצב שהיא נזקקה לו. היא גרה כפי שאמרתי ממש דלת מול דלת עם דודתי. היא משתדלת שלא להפריע לדודתי או לבקש את עזרתה כי היא מובכת מעצם זה שהיא זקוקה לעזרה. אבל ביקשנו מבנות דודתי להיכנס אל סבתי מדי פעם בשעות שהיא נמצאת בבית ולראות מה שלומה (אולי להדליק/לכבות לה את הטלויזיה, להעביר ערוצים וכו'). אכן שמנו לב לבעיות אכילה שמתפתחות אצלה אך אנחנו לא יכולים להכריח אותה לאכול. רק לשים סביבה אוכל ולקוות שמבלי להיות מודעת היא פתאום תאכל ממנו. כמו-כן לפני כחודש החלנו לשים לב שהמצב גם מתהפך ולפעמים היא שוכחת שכבר אכלה ומשום שהיא אוכלת לפי איזו שעה זאת היא מסוגלת לאכול שוב. אני די בטוח שלא היה בכוונתך לקבל תשובות לשאלות הללו אך מסיבה כלשהי הרגשתי מחוייב, אולי תמצאו דרך לתקן או להועיל את ההתמודדות שלנו עם הפתרונות. אני מודה לך רבות על שהעלת בפני את כל הבעיות הללו כך שאנסה למצוא להן פתרונות ולהוציא את הפתרונות לפועל! באמת תודה, הייתי מעט אבוד לפני שנכנסתי לפורם ועכשיו אני מקבל מעט חיזוקים והצעות. אני מקווה שבאמת אוכל ליעל את העניין ולגרום לכך שהטיפול בסבתי ישתפר!

למעלה