עליה מספקת במשקל
הי יהלום 29,
סליחה שלקח לי זמן עם תשובה הייתי צריכה לעשות קצת חשיבה בנושא.
אחד התחומים המאתגרים והמורכבים זה לדעת האם תינוק מקבל מספיק חלב בטח כשמדובר בהנקה. יש נטיה להיצמד לעקומות גדילה כי הן בהחלט שומרות על מסגרת של נורמה, וצריך לזכור כאשר מסגרת בראותית מטפלת במספר רב של לקוחות (תינקות) מאוד קשה להתייחס ליחודיות של כל פרט. אבל כמו כל דבר בחיים יש כלל ויש יוצא מן הכלל.
עוד אני אוסיף, עליה במשקל היא מדד בריאות חשוב מכיוון שאיני רואה אותך, את התינוק ואת אייכות ההנקה הדברים שאני אכתוב הם בגדר המלצה, הכוונה , עצה אך חשוב להמשיך את המעקב בטיפת החלב ואצל הרופא המטפל.
יש בעצם שני מצבים אפשריים, מצב אחד זה עליה איטית במשקל שיכולה להיות על רקע בראותי אך גם על רקע גנטי ופטנציאל גדילה. והמצב השני עליה לא מספקת במשקל על רקע בראותי. מצב של גדילה לא מספקת מוגדר כך:
תינוק שהמשקל או הגובה שלו ביחס לגיל הוא מתחת לאחוזון 3.
או תינוק שהמשקל ביחס לגיל יורד בשתי עקומות (מה שנקר "שובר עקומות").
מהנתונים ששלחת לי אכןעושה הרושם כי בחודש האחרון העליה במשקל לא הייתה מספקת ונוצר חסר כולשהו, בגדול עליה של פחות מ 100 גרם לשבוע מעידה על חסר ואכן בחודש האחרון הוא עלה רק 350 גרם.
מה הבסיס לחסר מאוד קשה לדעת על סמך שקילה אחת וחשוב לראות מגמה לכן הייתי ממליצה לך בשבועות הקרובים לעשות שקילה על בסיס שבועי (לא יומי) ולראות את מגמת העלייה, כמובן להקפיד לשקול באותה מסגרת של תנאים אותו משקל, בלי בגדים, לא עם חיתול רטוב. אם יש לך האפשרות להיפגש עם יועצת הנקה בכדי שתתרשם מההנקה ותוכל להשלים את המעקב של טיפת החלב.
עכשיו בכל זאת כמה מילות הרגעה ושאלות שנכון להתייחס אליהן:
אומנם משקל הוא מדדד לגדילה והתפתחות אך יש עוד מדדי בריאות שנכון להתייחס אליהם.
1. האם התינוק מתחבר ברצון לשד ונהנה מההנקה?
2. מה מספר חיתולי השתן ביממה (צואה היא כבר פחות מדד בשלב זה יש תינקות שעושים יציאה פעם במספר ימים).
3. האם השתן צלול או צהבהב מלווה בריח?
4. האם עיניו של התינוק חיוניות ובורקות?
5. האם הפרמטרים של גובה והיקף ראש תקינים?
6. האם אבני הדרך המצופים מתינוק בן 3 חודשים מתקיימים?
7. האם התינוק משדר באופן כללי חיוניות, שמחה, יוצר קשר עין, מתקשר, מחפש קרבה.
8. האם יש שינוי בהתנהגות של התינוק?
9. האם הוא היה חולה לאחרונה , מצונן? האם את היית חולה או במתח?
האם התחלת טיפול תרופתי/ הריון?
10. האם הוא ישן פרקי זמן ממושכים, מדלג על ארוחות? האם יונק בלילה?
להתבונן בתינוק כאשר הוא ללא בגדים, להתסכל על צבע העור, מתח השרירים, האם העור נראה מקומט, נופל , מעט שומן באזורי הירכיים, הלחיים.
אלו שאלות כלליות שיכולות לתת אינדקציות נוספות מלבד המשקל על ההתפתחות התקינה של תינוקך.
אני מציעה לך להמשיך להניק, להמשיך את מעקב השקילה, לראות האם יש מקום לנסות ולהוסיף עוד הנקות ,בממוצע בגיל זה אנחנו מצפים ל6-8 הנקות ב 24 שעות, 6 חיתולים של שתן ויותר, תנסי להוסיף סחיטה של השד במהלך ההנקה לפעמים זה עוזר להגביר את כמות החלב שהתינוק יונק.
לנסות להניק במשך היום בסיביבה רגועה ללא גירויים מיותרים כטלווזיה, משחקים, לפעמים בגיל זה הסקרנות של התינקות יכולה לגרום להנקות קצרות יותר ופחות איכותיות.
אם תזדקקי לעזרה נוספת, בשמחה.
בהצלחה,
ליאת ארנון